Categorieën

Voor zijn omgeving is Rico Verhoeven niet te genieten als hij zich moet inleven in zijn rol als vechtmachine. Dat liet hij weten tijdens een lezing aan een gehoor van ondernemers in Groningen. "Ik ben dan niet gezellig, maar een onaangenaam persoon. Ik ga er intens in op."

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

De wereldkampioen kickboksen gebruikt alle tijd om zich te focussen op zijn wedstrijd, want als er een slecht tegen verliezen kan, is hij het wel. “Dat is heel vervelend. Ik wil nooit achteraf zeggen: Had ik maar…” Zijn favoriete quote daarbij is: “Als je de beste wilt zijn, moet je het ook tegen de beste opnemen.”

Vechten voor waardering

Verhoeven, 29 jaar, leeft voor zijn sport. Hij vindt het belangrijk kickboksen naar een hoger niveau te tillen, los te weken uit de criminele sfeer, en de waardering te laten krijgen die het als topsport verdient. Die erkenning heeft hij nog gemist toen hij in 2013 als wereldkampioen op Schiphol terugkeerde de media het liet afweten en alleen familieleden en vrienden met spandoeken hem stonden op te wachten. “Dat was jammer. Ik had graag erkenning gehad voor mijn prestatie. Een levensdroom was uitgekomen.”
“We zijn allemaal vechters. We moeten voor onszelf vechten; in relaties, ziektes, werk.”

Acteren in Hollywood

Het betekende echter niet dat Rico Verhoeven stopte met dromen. Zijn laatste succes is van geheel andere aard, namelijk als co-producer de hoofdrol op zich nemen in een speelfilm, waarvoor de eerste regels zijn geschreven. Onlangs heeft hij aangekondigd dat hij daarvoor in 2019 naar Hollywood gaat. “Het is een droom. Ik ga ervoor.” Applaus klonk op uit de zaal. Verhoeven speelt daarin in ieder geval de ‘good guy’. De bedoeling is dat er op meerdere locaties op deze aardbol wordt gefilmd. Eén van de vijf verhalen sprak Verhoeven ‘keihard’ aan.
Hij verklaarde nog niet van plan te zijn zijn sportcarrière daarvoor op een lager pitje te zetten, maar nog één tot drie keer per jaar te willen vechten en zijn titel te willen verdedigen. “Je kunt tot een jaar of 38 met ambitie en volharding vechten om succesvol te zijn, maar je moet ook aan de toekomst denken.” Acteren en wedstrijdsport zijn volgens hem goed van elkaar te scheiden.

Ondernemen met een team

Inmiddels heeft Rico Verhoeven zijn zaakjes goed voor elkaar. Hij is het middelpunt geworden van zijn eigen onderneming met medewerkers die hij heeft gekozen vanuit ‘zijn onderbuikgevoel’. Hij heeft de beschikking over een juridisch-financieel team, een contentteam, een coach/trainingsteam, een contract met kickbokspromotor ‘Glory’ en thuis een gezin. Hij is het gezicht van Zonnatura, Matrix Fitness, Samsung en Landrover. Zijn kernwaarden zijn: respect, veelzijdig, authentiek, professioneel, fot, intelligent, charismatisch en positief. Zijn pijlers: kickbokskampioen, ambassadeur van de sport, veelzijdig talent, motivator.
“Op weg naar grootheid proberen mensen je uit balans te halen, maar laat je niet van je focus afleiden.”
Zijn mediastrategie is gericht op momenten om een goede indruk achter te laten. Het aanbod om mee te doen met het tv-programma Sterren Springen waarvan de makers volgens hem ‘serieus geld’ betalen, heeft hij afgeslagen. Zijn reden: “Als het niet goed gaat en je valt plat op je rug, ben je de grap van de show.” Wel koos hij voor “Chantal blijft slapen”, die, zo verklapte Verhoeven, niet echt blijft slapen. “Televisie is niet allemaal echt”, verklaarde hij. Het programma sprak hem aan, omdat hij naast het vechten kon laten zien wie Rico Verhoeven is in het dagelijkse leven.

Anderen inspireren

Verhoeven zegt zware tijden te hebben meegemaakt en dat hij met zijn vrouw die in verwachting was, moest rondkomen van zo’n dertig euro per week. “Die situatie vergeet ik niet alsof het gisteren is gebeurd. Je staat met je rug tegen de muur en kunt alleen maar recht vooruit. Je  blijft daardoor gemotiveerd en zorgt ervoor dat er niemand is die harder werkt dan ik.”
Hij stelt met een 2-0 achterstand te zijn begonnen en heeft geleerd door zelf dingen te doen meer succes te kunnen boeken. “We zijn allemaal vechters. We moeten voor onszelf vechten; in relaties, ziektes, werk. Ik ben ook een werker. Mensen zeggen: ‘Rico, je inspireert me.’ Het is zwaar voor te stellen hoeveel mensen er zijn die je in hun laatste momenten het gevoel kunt geven, dat ze even niet ziek zijn.”

Geen half werk

Verhoeven die als 7-jarige jongetje in de sportschool van zijn vader is begonnen, wil de samenleving graag iets teruggeven. Zijn boek ‘Rico’ werd uitgeroepen tot sportboek van het jaar en beleeft inmiddels zijn zesde druk. Daarnaast heeft hij zijn fitness app The Winners Workout uitgebracht om je in vijftig dagen, zoals hij doet, fit te trainen.
De wereldkampioen in het zwaargewicht kickboksen verklaart altijd voor honderd procent voorbereid te willen zijn. Het mag volgens hem geen half werk zijn. “Op weg naar grootheid proberen mensen je uit balans te halen, maar laat je niet van je focus afleiden.”  Die focus is een belangrijke factor bij de ‘stare down’ waarbij de tegenstanders elkaar strak in de ogen kijken.

Het voordeel van winnen

Verhoeven illustreerde dat met een voorbeeld tijdens zijn gevecht in 2016 tegen Badr Hari, die volgens Verhoeven minder koel de wedstijd inging dan hij. “Ik had wel de focus omdat ik de allerbeste ben in wat ik doe. Als er mensen zijn die geen fan van me zijn: ‘I don’t care.’ Ik laat me niet afleiden.” Uiteindelijk won Verhoeven van Hari. Voordeel van winnen is volgens Verhoeven dat hij op het niveau komt waar hij wil zijn en meer zakelijke afspraken kon maken.
Verhoeven zegt desgevraagd geen voorliefde te hebben voor meditaties, maar wel voor quotes. Zijn lijfspreuk is ‘Niet goed, maar perfect’ omdat het publiek van een wereldkampioen kwaliteit verwacht. Gemakzucht is naar zijn mening een grotere bedreiging voor wie je wil zijn dan de zware tijden. “Het is gevaarlijk. Daarom omring ik me graag met mensen ‘who boost my flame’ en goede energie overbrengen.”

Tekst: Johan van Gelder
Foto’s: Kars Tuinder Fotografie

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
In deze globaliserende markt is voor steeds meer ondernemers een vloeiende beheersing van Engels cruciaal. En hoewel Nederlanders over het algemeen…