Lange tijd ploeterde Rolf Schrama, die geboren is met een zeldzame vorm van dwerggroei, spreekwoordelijk tegen de wind in. Tegenwoordig leeft hij met wijsheid: "Vecht niet tegen de wind. Gebruik hem om vooruit te komen."

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Rolf Schrama is geboren met diastrofische dysplasie. Hij is daardoor 1 meter 25 lang en heeft beperkingen aan handen, benen en voeten. Zijn hele leven lang is hij zich bewust geweest van zijn handicap, maar lange tijd negeerde hij deze. “Ik heb het gewoon ontkend, voor zover dat kan. Als ik mezelf in de spiegeling van een winkelruit zag, keek ik de andere kant op. Ik was niet blij met wie ik was, maar ging niet de confrontatie aan. Ik wilde mezelf bewijzen ten opzichte van de buitenwereld. Later zou alles beter worden.”
 
“Wat doe je als je morgen misschien niet meer kunt lopen? Dan ga je vandaag een wandeling maken, toch?”
 

Verkeerde ladder 

Hij camoufleerde zijn innerlijke ongenoegen door ‘groots’ te leven. De voormalige mavo-student werkte zich op tot doctorandus in de economie en beklom de maatschappelijke ladder met een goede baan en salaris. “Maar het ging helemaal niet goed met me. Ik wilde altijd maar meer, was nooit tevreden met wat ik had. Totdat ik op mij 31ste niet meer kon. Uitgeput kwam ik tot besef: ik ben de verkeerde ladder opgeklommen. Ik ben niet gelukkig. En ook op de volgende trede zal het niet beter zijn. Ik moet hier af.” 
 
De bedrijfseconoom staakte zijn carrière en liet zich naar beneden vallen tot op de bodem. “Daar moest ik naartoe om mezelf weer op te bouwen. Ik besloot naar een conferentie in Amerika te gaan voor kleine mensen. Vroeger kwam ik er op tv weleens een tegen, maar dan zapte ik door. Nu waren er duizenden in een ruimte. Het was een harde confrontatie met mijn werkelijkheid. Ik kwam er daar ook achter welke vorm van dwerggroei ik had. Een gecompliceerde vorm. Veel van mijn lotgenoten konden niet meer lopen. Ik had geluk gehad. Maar wat doe je als je morgen misschien niet meer kunt lopen? Dan ga je vandaag een wandeling maken, toch?” 
 

Zeilen

“Stilstand is achteruitgang, zo wordt vaak gezegd. Voor iemand met mijn beperking is stilstand zelfs achteruit hollen. Ik was te zwaar geworden en ik wilde gaan sporten. Op een paralympische talentdag kwam ik een zeilcoach tegen en ik besloot het eens te proberen. Op het water vond ik mezelf weer terug.”
 
Vanaf dat moment werkte Schrama elke dag aan zijn doel: meedoen aan de paralympische spelen in Rio de Janeiro 2016. In de vier jaren daarop leerde hij dat zeilen net als het leven is. “Je moet je trim aanpassen aan de omstandigheden.”
 
“In Nederland zijn er 17 miljoen mensen met een beperking”
 
Schrama werd samen met zijn zeilpartner Sandra Nap Europees Kampioen in Valencia en vierde op het WK in Melbourne. Daarmee plaatste het tweetal zich voor de Paralympische spelen in Rio. “We eindigden op de zevende plaats. Een grote teleurstelling want we gingen voor een medaille. Nu ik terugkijk denk ik: het is de weg er naar toe geweest, waar ik enorm heb mogen groeien. Het eindresultaat is wat de buitenwereld ziet. Helaas staat in Tokio 2020 zeilen niet meer op de paralympische agenda, dus een herkansing blijft uit.”
 

Motivational speaker

Aan zijn zeilcarrière hield hij wel zijn huidige werk als motivational speaker over. Dat doet hij tegenwoordig met passie. Geregeld komen zijn luisteraars tot inzichten die hun leven veranderen. “Ik geloof namelijk dat er 17 miljoen mensen in Nederland rondlopen met een beperking. Vaak door overtuigingen die zich tijdens het leven tussen de oren vormen.”
 
“Hetzelfde geldt voor organisaties. Ooit voeren ze een optimale koers, maar de omstandigheden zijn veranderd. Dan moet je koers wijzigen, of zelfs het roer omgooien. Neem mezelf. Niet mijn handicap was het probleem, maar de manier waarop ik ermee omging. Ik dacht dat ik minder was dan anderen, ging overcompenseren, werd verbitterd en hard. Ik ploeterde tegen de wind in, zou je kunnen zeggen.”
 
Schrama, die met zijn vrouw en kind in zijn geboorteplaats De Rijp woont, beschouwt zichzelf tegenwoordig als ‘gelukkigste man op aarde.’
 
“Mijn beperking is mijn leermeester geworden. Ik kan er anderen mee helpen om een betere kijk op zichzelf te krijgen.”
 
  Niet het standaard verhaal van krantenjongen tot miljonair
 
Rolf Schrama is te boeken voor lezingen. “Toen ik zeilde werd ik steeds vaker gevraagd om bij bedrijven en instellingen te komen spreken. Inmiddels ben ik professioneel spreker geworden. Mijn doel is mensen laten zien dat je veel meer kunt bereiken door je eigen beperkingen te herkennen. Deze beperkende overtuigingen zijn een onzichtbaar plafond aan groei. Ik vind het een uitdaging om daar doorheen te breken.” Zijn beperking en zijn ervaring als zeiler en econoom verweeft hij tot een inspirerend levensverhaal. Geregeld komen mensen tot veranderde inzichten over het leven. “Voor elke organisatie pas ik mijn verhaal aan. Ik probeer vooraf in kaart te brengen waar de mensen het meest aan hebben.”
 
Meer informatie?

Tekst: Ido Dijkstra

Foto’s: Rolf Schrama / Merlijn Doomernik

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Leiderschapstrainingen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, ook bij ondernemers en managers in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Maar…
In deze globaliserende markt is voor steeds meer ondernemers een vloeiende beheersing van Engels cruciaal. En hoewel Nederlanders over het algemeen…
Als ondernemer is het makkelijk om in een routine te blijven hangen. Maar juist door je aanpak eens anders te doen en je sterke punten in te zetten,…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
Veel ondernemers en hun medewerkers zien op tegen de jaarlijkse planningsgesprekken. Dat is zonde, want deze gesprekken kunnen een krachtig instrument…
Wil je dat je medewerkers gemotiveerd, energiek en productief blijven, ook als ze veel vanuit huis werken? In dit artikel lees je hoe je de mentale en…