Een slechte sfeer op de werkvloer is rampzalig voor je bedrijf. Vaak leidt het tot stress, ontevreden medewerkers en het kan zelfs bijdragen aan een burn-out. Het aanpakken van een negatieve sfeer is niet makkelijk, vooral als er sprake is van een klaagcultuur, gebrekkige communicatie of ongewenst gedrag tussen collega's. Maar met onderstaande tips kun je de werksfeer verbeteren.

In het kort

  • Spreek slecht functionerende medewerkers tijdig aan en zoek samen naar oplossingen om de werksfeer te verbeteren.
  • Betrek kritische medewerkers bij gesprekken om hun betrokkenheid te benutten en begrip te creëren.
  • Stimuleer constructieve feedback en vermijd beschuldigende taal om een open en positieve communicatiecultuur te bevorderen.
  • Zie klachten als kansen voor verbetering en ga in gesprek om betrokkenheid en draagvlak te vergroten.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

1. Spreek slecht functionerende medewerkers aan

Een negatieve werksfeer ontstaat vaak wanneer een werknemer slecht functioneert en hier nooit op aangesproken is. Het kan zijn dat deze medewerker al jaren onvoldoende presteert, zonder dat dit ooit is besproken. Dit kan leiden tot frustraties bij collega’s.

Verantwoordelijkheid nemen voor de situatie

Steek de hand in eigen boezem en neem verantwoordelijkheid voor het ‘laten zwemmen’ van deze werknemer. Probeer de oorzaak van het probleem te achterhalen en zoek naar oplossingen. Soms kan een externe coach helpen om deze medewerker beter te laten functioneren en zo de slechte werksfeer te verbeteren.

2. Bedenk dat ‘stokers’ vaak betrokken werknemers zijn

Medewerkers die zich regelmatig laten horen of emotioneel reageren, worden soms gezien als ‘stokers’ die bijdragen aan een slechte werksfeer. Toch zijn dit vaak juist de meest betrokken werknemers.

Ga in gesprek en creëer begrip

Een slechte werksfeer ontstaat vaak doordat deze medewerkers zich niet gehoord voelen. Ga het gesprek aan en ontdek wat hen bezighoudt of waar de schoen wringt. Zij kunnen vaak verwoorden wat andere collega’s elkaar niet durven te zeggen. Door ze serieus te nemen, geef je een boost aan een goede werksfeer.

3. Creëer ruimte voor constructieve en positieve feedback

Een negatieve sfeer op de werkvloer ontstaat vaak doordat vergaderingen of gesprekken verzanden in kritiek of strijd. Mensen proberen elkaar van hun gelijk te overtuigen in plaats van te luisteren naar elkaars standpunten. Dit draagt bij aan een slechte sfeer en belemmert innovatie.

Stimuleer een cultuur van open communicatie

Stimuleer een positieve sfeer door medewerkers aan te moedigen om door te vragen en met elkaar in gesprek te gaan, vooral als ze het niet eens zijn. Dit helpt om constructieve en positieve feedback te geven, waardoor de werksfeer verbetert.

4. Vermijd beschuldigende taal om negatieve reacties te voorkomen

Directe kritiek, zoals ‘Jij doet dat niet goed’, kan bijdragen aan een slechte sfeer op de werkvloer. Dit wekt weerstand en frustratie op.

Gebruik neutrale en constructieve communicatie

Gebruik in plaats daarvan algemene opmerkingen zoals: ‘Ik merk dat er problemen zijn met de uitvoering van deze taak’ of ‘Ik ervaar dat het niet altijd soepel loopt.’ Op deze manier geef je ruimte voor dialoog en positieve feedback, wat zorgt voor een goede werksfeer.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

5. Zie klagen als een kans voor verbetering

Een slechte werksfeer ontstaat vaak in bedrijven waar een klaagcultuur heerst. Klagen is gemakkelijk omdat het niet vraagt om verantwoordelijkheid of actie. Maar achter elke klacht schuilt een wens voor verbetering.

Omarm klachten als waardevolle feedback

Zie deze klachten niet als een aanval, maar als een kans om de sfeer te keren en een positieve werksfeer te creëren. Ga het gesprek aan, stel vast hoe de onvrede is ontstaan, hoe lang dit al speelt, en welke mogelijke oplossingen er zijn. Zo bouw je aan betrokkenheid en draagvlak.

6. Wees duidelijk over je verwachtingen om misverstanden te voorkomen

Een negatieve werksfeer kan ook ontstaan door onduidelijke verwachtingen over kwaliteit, klantvriendelijkheid, continuïteit en prioriteiten. Medewerkers die weten wat er van hen wordt verwacht, voelen zich vaak zekerder en zijn minder geneigd tot klagen.

Duidelijke doelstellingen

Zorg dat iedereen weet wat zijn of haar kerntaken zijn om een goede werksfeer te bevorderen. Bijvoorbeeld: een receptionist die zich moet richten op klantvriendelijkheid als kerntaak, kan in de knel komen als hij of zij ook veel administratieve neventaken heeft.

7. Geef het goede voorbeeld om een positieve sfeer te creëren

Een positieve sfeer begint bij de leidinggevenden. Laat als ondernemer of manager aan je werknemers voelen en zien hoe je constructief en respectvol met collega’s omgaat.

Leiderschap en voorbeeldgedrag

Ongewenst gedrag van leidinggevenden kan door werknemers worden gezien als een vrijbrief om dit gedrag te kopiëren, wat de slechte werksfeer versterkt. Geef het goede voorbeeld door een open, eerlijke en positieve werkhouding te tonen. Dit is echt een belangrijke factor.

8. Zoek buiten de werkvloer naar verbinding tussen collega’s

Om de sfeer op de werkvloer te verbeteren, kan het nuttig zijn om buiten de normale werkomgeving samen te komen. Dit kan met een borrel, etentje of bedrijfsuitje, maar ook met gerichte teambuildingdagen of -trainingen. Zo kunnen collega’s elkaar leren kennen.

Bouw aan vertrouwen en onderlinge relaties

Activiteiten waarbij men op elkaar moet kunnen vertrouwen of direct werken aan het verbeteren van onderlinge relaties kunnen helpen om problemen aan te pakken en een positieve boost te geven aan de werksfeer.

Conclusie: werken aan een positieve werksfeer loont

Met deze stappen kun je een slechte werksfeer aanpakken en omzetten in een positieve sfeer waarin alle werknemers zich gehoord, gewaardeerd en gemotiveerd voelen. Dit zorgt niet alleen voor een prettiger werkklimaat, maar verhoogt ook de productiviteit en tevredenheid van je team.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Wil je dat je medewerkers gemotiveerd, energiek en productief blijven, ook als ze veel vanuit huis werken? In dit artikel lees je hoe je de mentale en…
Een presentatie of toespraak geven blijft spannend. Of het nu voor nieuwe klanten is of voor collega’s tijdens een personeelsbijeenkomst. Het succes…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…
Een van de meest besproken trends in zakelijke opleidingen is e-learning en online training. Is dit de toekomst van leren en ontwikkelen of slechts een…
Wist je dat opleidingskosten voor ondernemers vaak fiscaal aftrekbaar zijn? Dit kan je flink wat geld besparen. In dit artikel ontdek je welke…
Wil je dat jouw bedrijf blijft groeien en je medewerkers gemotiveerd en betrokken blijven? Investeren in scholing is de sleutel! Met de juiste…