Werkgevers mogen van hun werknemers eisen dat ze hun uiterlijk aanpassen aan de richtlijnen van het bedrijf. Volgens Mulder is het daarom belangrijk duidelijk te zijn over die voorschriften. “Overleg met de werknemers wat redelijk is. Anders kunnen ze bijvoorbeeld om kleedgeld gaan vragen en de kont tegen de krib gooien.”
Discriminatie
Een werkgever moet wel oppassen met de eisen die hij stelt aan het voorkomen van zijn werknemers. Nelleke: “Je kunt best bepalen dat tatoeages niet zichtbaar mogen zijn, personeel niet met blauw haar rond mag lopen en dat rokken niet korter mogen zijn dan drie vingers boven de knie. Maar je mag niet eisen dat alleen vrouwen boven de 50 panty’s dragen. Dat is discriminatie.”
Nellekes bedrijf wordt vaak ingeschakeld door ondernemers die niet tevreden zijn over het uiterlijk van hun personeel. “Werkgevers ergeren zich vooral aan werknemers die te bloot en te ouderwets gekleed zijn. Een onverzorgd voorkomen is ook een grote bron van ergernis. Vooral over vrouwelijk personeel wordt veel geklaagd. Een man die in een pak uit het jaar kruik loopt, heeft tenminste nog een pak aan. Vrouwen hebben meer keus qua kleding en styling, dus kunnen ook sneller de plank mis slaan.”
De Zaak-adviseur Bauco van der Meulen: “Een werkgever mag uiterlijke voorschriften opleggen aan zijn personeel. Maar dat betekent niet dat belachelijke eisen zijn toegestaan. Wat redelijk is bepaalt de rechter, mocht het zo ver komen.”
Foto: WarmSleepy