Een recent gebruikt bestand snel openen? In Windows 7 kan dat zonder dat u eerst het gebruikte programma hoeft te openen: via de "jump list".

Windows 7: Jump list

U kent het verschijnsel wel in programma’s: in menu >> Bestand (of via de Officeknop) staat een lijst van de laatst gebruikte bestanden die u daar direct kunt openen. Windows 7 heeft nu die MRU-lijsten (‘most recently used’) toegevoegd aan de (vastgepinde) pictogrammen op de Taakbalk en in het Startmenu.

Als u met de rechter muisknop op een taakpictogram klikt, verschijnt bovenin het snelmenu zo’n ‘jump list’, de 10 laatst geopende bestanden van dat specifieke programma. Met één klik opent u dan zo’n bestand en meteen ook het programma waarmee het is gemaakt.

Startmenu

In het Startmenu verschijnt de jump list als u een optie aanwijst (met enige vertraging) of als u op de pijl naar rechts achter de optie klikt.

In voorgaande versies van Windows stond de optie >> Onlangs geopende items in het Startmenu om snel terug te keren bij een recent gebruikt bestand, maar die optie is door de komst van de jump lists standaard niet meer in beeld. U kunt die handige optie in Windows 7 overigens nog wel zelf aan het Startmenu toevoegen:

  • Klik met de rechter muisknop op de Startknop en kies >> Eigenschappen
  • Klik op tabblad >> Menu Start op de knop >> Aanpassen en vink er de optie >> Onlangs geopende items aan
  • Klik >> OK, en laat de veranderde eigenschap >> Toepassen (of klik ook daar op >> OK).

Zo heeft u én de jump lists per programma, én de totaallijst van uw recent gebruikte bestanden snel onder muisbereik.

Aanvulling

Als er uit de lijst van 10 een item verdwijnt – door vastpinnen (zie het artikel daarover) of doordat u het uit de lijst verwijdert wordt het onderaan weer aangevuld tot 10 items.

Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Je moet er rekening mee houden dat minstens één keer per jaar je internetverbinding het “begeeft”. Oorzaak? Schade tijdens graafwerkzaamheden of het…
Een goed CRM-systeem bespaart je direct tijd en zorgt voor meer rendement. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk? Hieronder beantwoorden…
CRM staat voor Costumer Relationship Management en dient om jouw bedrijf te ondersteunen in interacties met klanten. Het is dus eigenlijk een…