Categorieën

Eerder gebruikte formule gebruiken op nieuwe data? Dat kan met de functie DEEL uit een andere cel. Zo werkt het.

Inhoudsopgave

Als ondernemer wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. Daarom speciaal voor lezers van De Zaak 15 maanden gratis de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl uitproberen.

Deze tip is van toepassing op:

  • Microsoft Excel 2007-2013

In de inputkolom staat een tekst met daarin het klantnummer en de klantnaam. Ik wil hier alleen de naam hebben om bijvoorbeeld een mailing te sturen.

De formule uitgesplitst

In ons voorbeeld willen we in cel D7 alleen de klantnaam krijgen van de gegevens uit cel C7.

Toelichting

Om deze Excel formule voor iedereen begrijpelijk te maken, wordt elk onderdeel toegelicht. Je zult merken dat wanneer je iets verder in Excel gevorderd bent, je deze uitleg over kunt slaan. In dat geval kijk je meteen in het voorbeeldbestand naar de
oplossing van deze formule in Excel.

De formule

In cel D7 staat de formule: =DEEL(C7;6;30)

Onderdeel Uitleg
= Om aan te geven dat er een formule in een cel komt.
DEEL De functie die we gebruiken om een deel uit de andere cel te halen.
( ( voor het starten van de parameters die deze functie nodig heeft voor de berekening.
C7 De cel waar de gegevens moeten worden opgehaald. Waar we een deel uit willen hebben (zeg maar: de bron).
; Om aan te geven dat er een nieuwe parameter (argument) komt
6 De positie waar vanaf de gegevens moeten worden gebruikt.
; Om aan te geven dat er een nieuwe parameten (argument) komt.
30 Het aantal tekens dat vanaf de beginpositie moet worden genomen.
) Om het gedeelte met parameters af te sluiten.

Wanneer is deze formule handig

Deze formule kun je eigenlijk alleen gebruiken als de gegevens waar je de formules op loslaat allemaal op dezelfde manier zijn opgemaakt. In dit voorbeeld was het klantnummer overal even lang en konden we dit hard erin zetten.

Wanneer is deze formule niet handig

Wanneer de gegevens niet allemaal eenduidig zijn, kom je met alleen de functie DEEL in de problemen. In dat geval zou je de beginpositie kunnen bepalen op basis van bijvoorbeeld een spatie. Maar dat leggen we uit in een andere module.

Voor de gevorderde gebruiker

Op het moment dat bijvoorbeeld klantnummers niet allemaal dezelfde lengte hebben, is de beginpositie ook anders. In dat geval vervang je het deel van de beginpositie door de positie van de spatie.

Concreet: in de formule wordt de waarde 6 vervangen door een formule.
De formule voor het vinden van een spatie is: VIND.SPEC(” “;C19), waarbij er in cel C19 gezocht wordt naar de tekst spatie (” “).

De hele formule wordt dan:

  • =DEEL(C19;VIND.SPEC(” “;C19)+1;30)

Werkinstructie met schermafdrukken bij Easy Learning

Op de website van Easy Learning is deze Microsoft Office tip uitgewerkt met duidelijke
schermafdrukken.

Over de auteu

Easy Learning levert via de website gratis computertips voorzien van handige schermafdrukken, voorbeeldbestanden en filmpjes. Easy Learning is leverancier van Online trainingen. Met Microsoft Office E-learning cursussen studeer je in je eigen tempo en tijd.

Hoe staat het met jouw boekhouding? Via De Zaak krijg je 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Ook wanneer je al gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je zet de gegevens van je oude boekhouding in een handomdraai over en je hebt geen dubbele kosten.

Lees ook…
Heb jij een eigen bedrijf en ben je verantwoordelijk voor de boekhouding? Dan is het cruciaal om deze veelvoorkomende boekhoudfouten te vermijden….
Klaar voor een upgrade in je administratie? Ontdek hoe je met een slimme switch naar een nieuw boekhoudpakket niet alleen tijd en geld bespaart, maar…
60% van de zzp’ers maakt al gebruik van online boekhoudprogramma’s. En dat is niet voor niets. Handmatige boekhouding kost niet alleen veel tijd, maar…
Als zzp’er krijg je energie van nieuwe opdrachten. Je wil vooral geen klus missen. Je staat altijd ‘aan.’ Je zorgt ervoor dat je bereikbaar bent….
De klus is geklaard. De factuur kan de deur uit. Maar dan… Hoe zorg je ervoor dat de factuur klopt en aan alle wettelijke eisen voldoet? Wat zet je…
Klaar om vaarwel te zeggen tegen administratieve chaos en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hoe een strak georganiseerde boekhouding…