In samenwerking met
De klus is geklaard. De factuur kan de deur uit. Maar dan… Hoe zorg je ervoor dat de factuur klopt en aan alle wettelijke eisen voldoet? Wat zet je op een factuur en wat niet? In dit artikel helpen we je aan de hand van een stappenplan hoe factureren een aangename bezigheid wordt.

Inhoudsopgave

Als ondernemer wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. Daarom speciaal voor lezers van De Zaak 15 maanden gratis de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl uitproberen.

Hoe maak je een goede factuur?

We weten het allemaal. Een goede factuur is het halve werk. Want pas na het sturen van een goede factuur volgt de beloning van je werk. Toch valt het niet altijd mee om een foutloze factuur de deur uit te doen. En dat is zonde van de tijd, maar ook niet goed voor je inkomsten en cashflow. En uiteindelijk heb je een gezonde cashflow nodig om je bedrijf te laten groeien en bloeien. 

In 4 stappen naar een goede factuur

1. Zorg dat de factuur compleet is met vermelding van: 

 • Bedrijfsgegevens inclusief bedrijfsnaam en adres van zowel jou als de klant
 • KvK-nummer (als je staat ingeschreven)
 • Btw-identificatienummer
 • Factuurdatum
 • Factuurnummer: je bent verplicht facturen doorlopend en opeenvolgend te nummeren
 • Hoeveelheid en omschrijving van geleverde goederen/diensten
 • Leverdatum van de goederen/diensten
 • Prijzen exclusief btw
 • Btw tarief dat je hanteert
 • Btw uitgesplitst naar verschillende tarieven (als dat van toepassing is)
 • Betalingstermijn


Uitzonderingen

 • Bij een factuur inclusief btw van € 100 of lager, kun je gebruik maken van een ‘eenvoudige factuur’ waarop alleen de volgende gegevens hoeven te staan: – factuurdatum, – je naam en adres, – omschrijving goederen/diensten, – btw-bedrag.
 • Als je btw verlegt, dan zet je ook het btw-ID nummer van je klant op de factuur. Dit komt bijvoorbeeld voor als je zaken doet met het buitenland waar je te maken hebt met andere factuurregels en btw. Als je boekhoudsoftware gebruikt, onthoudt de software dit allemaal voor je.
 • Als je een omzet hebt van minder dan € 20.000 per jaar, kun je je aanmelden voor de Kleine Ondernemingsregeling (KOR). Dan ben je vrijgesteld van btw en hoef je ook geen aangifte te doen.


2. Let erop dat je factuur er professioneel uitziet

Een factuur in eigen huisstijl, eventueel met een logo, een lettertype in je huisstijl, komt professioneel over bij de ontvanger en zorgt voor herkenbaarheid. Gebruik je boekhoudsoftware, dan kun je gebruik maken van een facturatiemodule, waarmee je ook makkelijk facturen kunt opmaken in je eigen huisstijl. Bovendien kan je opmaak opslaan voor de volgende keer

3. Vermeld je betaaltermijn, en plaats een betaalverzoek in je factuur

Hoe makkelijker je het je klanten maakt, hoe sneller ze betalen. Neem daarom in ieder geval een betalingstermijn op in je factuur. Dan voorkom je in de meeste gevallen dat je te lang op je geld moet wachten. De praktijk wijst uit dat klanten nog sneller betalen wanneer je een betaallink in je factuur zet.

4. Verstuur je factuur op tijd

Er zijn wettelijke eisen gesteld aan de uitreikingsdatum van je factuur, namelijk uiterlijk voor de 15e van de maand na het leveren van je product of dienst. Vind je het lastig om op tijd je facturen te versturen, dan kun je dit ook door speciale boekhoudsoftware laten doen. In zo’n programma heb je een makkelijk inzicht van openstaande en betaalde facturen en wordt het versturen van je facturen automatisch ingesteld. Zo bespaar je veel tijd met je administratie.

Bovendien zijn er opdrachtgevers, zoals de overheid, die een e-factuur verplicht hebben gesteld. Dit kan op 2 manieren: Met je eigen boekhoudsoftware of via het leveranciersportaal van de overheid. 

Hoe staat het met jouw boekhouding? Via De Zaak krijg je 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Ook wanneer je al gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je zet de gegevens van je oude boekhouding in een handomdraai over en je hebt geen dubbele kosten.

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
e-Boekhouden

e-Boekhouden.nl, partner van De Zaak

Al ruim 20 jaar biedt e-Boekhouden.nl eenvoudige en betaalbare boekhoudoplossingen aan ondernemend Nederland. Met ons haal je een professionele en betrouwbare partner in huis. Boekhoudkennis is niet nodig. Heb je toch een vraag? Onze razendsnelle en deskundige helpdesk staat graag voor je klaar. Het is daarom niet gek dat klanten ons beoordelen met een 9,4. Al 500.000 ondernemers gingen je voor.

Bekijk alle artikelen van e-Boekhouden.nl >

Lees ook…
Je bent ondernemer en de zaken gaan lekker, maar je zit soms met wat vragen. Vragen waar je graag een antwoord op hebt omdat die antwoorden…
Als zzp’er krijg je energie van nieuwe opdrachten. Je wil vooral geen klus missen. Je staat altijd ‘aan.’ Je zorgt ervoor dat je bereikbaar bent….
Het succes van je bedrijf valt en staat met een goed debiteurenbeheer. En het goede nieuws is: of je nu van boekhouden houdt of er een hekel aan…
Klaar voor een upgrade in je administratie? Ontdek hoe je met een slimme switch naar een nieuw boekhoudpakket niet alleen tijd en geld bespaart, maar…
Klaar om vaarwel te zeggen tegen administratieve chaos en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hoe een strak georganiseerde boekhouding…
Ieder kwartaal is het weer zover. Dan moet elke ondernemer de btw-aangifte (omzetbelasting) doen en betalen. Veel ondernemers zien er als een berg…