Categorieën

In samenwerking met
Je hebt een opdracht aangenomen voor een paar maanden. Hard gewerkt. En nu is het tijd om betaald te worden. Je stuurt de factuur. En dan wordt het wachten. De betalingstermijn is inmiddels al lang verstreken. Je belt nog eens met de administratie van het bedrijf. Herkenbaar? Deze tips gaan jou helpen om je factuur in de toekomst sneller betaald te krijgen.

Als ondernemer wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. Daarom speciaal voor lezers van De Zaak 15 maanden gratis de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl uitproberen.

Inhoudsopgave

Hoe kun je ervoor zorgen dat je factuur betaald wordt en je tegelijkertijd een goede relatie met je klanten houdt?

Hoe ga jij je eigen debiteurenbeheer verbeteren? Dat wil zeggen: welke activiteiten ga je ondernemen om ervoor te zorgen dat jouw debiteuren op tijd betalen? Dus wat spreek je af met je klanten voordat je een opdracht aanvaardt en hoe zorg je ervoor dat de opdracht eindigt met een spoedige financiële afwikkeling?

1. Maak duidelijke afspraken voor je begint 

Maak goede afspraken over betalingstermijnen. Misschien kun je vooruitbetaling of betaling in termijnen in de afspraak opnemen.

2. Zorg dat je weet met wie je zaken doet

Check bij de KvK hoe kredietwaardig je opdrachtgever is. Dit voorkomt verladingen achteraf.

3. Houd je administratie bij! 

Zorg dat je weet wie betaald hebben en wie nog niet. Zorg voor een overzichtelijke boekhouding. Als jij zelf het overzicht niet hebt, kan je ook geen scherp debiteurenbeheer voeren.

4. Maak het makkelijk voor je klant 

Stuur je factuur zo snel mogelijk naar je klant. Doe dit digitaal en plaats op de factuur een iDEAL betaallink met een duidelijke Call To Action: ‘Direct betalen’ of ‘Klik hier’ of ‘Ja, ik wil de factuur nu betalen’. Check de link voor je de factuur verstuurt en zorg dat je met iDEAL een koppeling hebt in je boekhouding.

Tip: facturen met een linkje worden vaak binnen 2 dagen betaald. Facturen zonder betaallink vaak zelfs te laat.

5. Check de factuur zorgvuldig

Deze gegevens kun je standaard instellen. Dan zijn ze altijd juist en heb je er geen omkijken naar. Bijvoorbeeld met de facturatiemodule in e-Boekhouden.nl. Deze is zo ingedeeld dat boekhoudprogramma’s dit herkennen en snel en correct verwerken.

Zet op de factuur de vraag: kloppen de gegevens nog? Neem anders contact op. Zorg dat je klantgegevens up-to-date blijven.

6. Stuur een betalingsherinnering

Wanneer een klant direct een vriendelijke herinnering ontvangt wanneer een betalingstermijn is verstreken, weet hij dat jij je zaken op orde hebt. Het kan ook voorkomen dat je klant de factuur kwijt is. Dan is het voor de klant en voor jou handig als je of nog een keer de factuur meestuurt als herinnering.Dan hebben ze deze meteen bij de hand en is het eenvoudiger om snel te betalen.

7. Bel de klant op

Je doet het liever niet, maar een telefoontje doet vaak wonderen.Je kunt belangstelling tonen en informeren waarom er nog niet betaald is, en tegelijkertijd laten merken dat betaling van je factuur heel belangrijk voor je is. Door dat persoonlijke contact wordt de factuur dan vaak meteen betaald.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

8. Incassobureau en stoppen met je opdracht

De laatste stap natuurlijk als niet meer helpt, is stoppen met de opdracht tot er betaald is. Als dat niet werkt, kun je een incassobureau inschakelen. Check de regelgeving van incasso voordat je een bureau inschakelt.

Een online boekhoudprogramma gaat je enorm helpen met je debiteurenbeheer. Je kan de debiteuren administratie voor een groot deel automatiseren: van facturen, herinneringen tot aanmaningen. Terugkerende facturen zijn helemaal makkelijk te automatiseren door handige scan- en herkenfuncties. 

Met een online boekhoudprogramma ben je zeer secuur en voorkom je fouten. Terugkerende facturen? Deze automatiseer je eenvoudig met de Scan en Herken functie. Het handmatig invoeren van inkomende facturen is dan verleden tijd.

Je kunt ook altijd de boekhoudapp op je mobiele telefoon installeren, waarmee je zelfs op terugweg van je klant – als je toch stilstaat in de file – je factuur kunt maken en versturen. Op de app kun je ook zien wie al betaald heeft en welke facturen nog openstaan.

Met een online boekhoudprogramma maak je handige koppelingen, bijvoorbeeld met je webshop, zakelijke betaalrekening en andere software. Zo verwerk je razendsnel facturen en is de kans op fouten nihil.

Hoe staat het met jouw boekhouding? Via De Zaak krijg je 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Ook wanneer je al gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je zet de gegevens van je oude boekhouding in een handomdraai over en je hebt geen dubbele kosten.

e-Boekhouden

e-Boekhouden.nl, partner van De Zaak

Al ruim 20 jaar biedt e-Boekhouden.nl eenvoudige en betaalbare boekhoudoplossingen aan ondernemend Nederland. Met ons haal je een professionele en betrouwbare partner in huis. Boekhoudkennis is niet nodig. Heb je toch een vraag? Onze razendsnelle en deskundige helpdesk staat graag voor je klaar. Het is daarom niet gek dat klanten ons beoordelen met een 9,4. Al 500.000 ondernemers gingen je voor.

Bekijk alle artikelen van e-Boekhouden.nl >

Lees ook…
Klaar om vaarwel te zeggen tegen administratieve chaos en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hoe een strak georganiseerde boekhouding…
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf…
60% van de zzp’ers maakt al gebruik van online boekhoudprogramma’s. En dat is niet voor niets. Handmatige boekhouding kost niet alleen veel tijd, maar…
De klus is geklaard. De factuur kan de deur uit. Maar dan… Hoe zorg je ervoor dat de factuur klopt en aan alle wettelijke eisen voldoet? Wat zet je…
Heb jij een eigen bedrijf en ben je verantwoordelijk voor de boekhouding? Dan is het cruciaal om deze veelvoorkomende boekhoudfouten te vermijden….
Klaar voor een upgrade in je administratie? Ontdek hoe je met een slimme switch naar een nieuw boekhoudpakket niet alleen tijd en geld bespaart, maar…