In een Excel-formule kunt u een vaste waarde opnemen. Handiger is het om die vaste waarde in een ander werkblad op te nemen. U hoeft hem dan maar een keer aan te passen, mocht hij toch veranderen.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Of je nu je volledige boekhouding uit handen wilt geven, je jaarcijfers wilt laten opmaken of je inkomstenbelasting aangifte wilt uitbesteden, een boekhouder biedt uitkomst. Ontdek direct je opties.

Excel: Vaste waarde uit andere cel

Een Excel-formule gebruikt vaak een vaste waarde uit een andere cel, zoals een vervaltermijn van 30 dagen of een rentepercentage. Als zo’n vaste waarde nooit verandert, dan is het op zich niet erg om hem in de formule op te nemen.

Handiger is echter het om de vaste waarde op een centraal punt vast te leggen en er in formules naar te verwijzen. Dan hoeft u, als een vaste waarde toch verandert (bijvoorbeeld: de betalingstermijn gaat van 30 naar 15 dagen), hem maar op één plek aan te passen.

Voorbeeld
Stel, in een lijst met facturen moet de vervaldatum worden uitgerekend. De vervaltermijn is 30 dagen. De formule zou zo kunnen worden: “+E7+30”. In E7 staat de datum.

Dat kan handiger: voeg een apart werkblad toe en leggen daar de betalingstermijn van 30 dagen vast.

In onderstaand voorbeeld is een werkblad >> Instellingen toegevoegd. Omdat bij het kopiëren van cellen de verwijzingen ook opschuiven geven we een naam aan de cel waarin de betalingstermijn staat.

Zo werkt het:

•    Voeg een werkblad >> Instellingen toe
•    Geef in een cel (D2 in ons voorbeeld) de vaste waarde in
•    In ons voorbeeld is dat 30
•    Selecteer de cel
•    In het naamvak staat nu nog >> D2
•    Selecteer het naamvak en voer een beschrijving in, bijvoorbeeld betaaltermijn
•    Geef vervolgens
•    Het naamvak is nu veranderd in Betaaltermijn
•    Overal waar we nu in een formule het woord Betaaltermijn gebruiken, wordt de waarde genomen die in cel D2 staat van het werkblad instellingen
•    De formule in het werkblad met de facturen wordt dan “=E7+Betaaltermijn”

Deze tip is van toepassing op:

•    Microsoft Excel 2003
•    Microsoft Excel 2007
•    Microsoft Excel 2010

Over de auteur
Easy Learning levert via de website gratis computertips voorzien van handige schermafdrukken, voorbeeldbestanden en filmpjes. Easy Learning is leverancier van Online trainingen. Met Microsoft Office E-learning cursussen studeer je in je eigen tempo en tijd.

Op zoek naar professionele hulp voor je boekhouding, jaarcijfers of belastingaangifte? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
i.s.m.
De boekhouding wordt vaak ten onrechte gezien als een noodzakelijk kwaad. Tijdrovend en ingewikkeld en alleen bedoeld voor de Belastingdienst. Ten…
De kans is groot dat je als ondernemer ook zaken doet met klanten in het buitenland. Factureren aan buitenlandse klanten brengt specifieke uitdagingen…
i.s.m.
Als ondernemer sta je voor diverse keuzes als het gaat om het uitbesteden van je boekhouding. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke…
i.s.m.
Boekhouden…De meeste ondernemers hebben er een hekel aan. Tegelijkertijd is een goede boekhouding onmisbaar voor iedere ondernemer en ieder bedrijf….
Sturen op cijfers: 7 tips voor meer financieel succes Financieel succes is voor de meeste ondernemers niet alleen een doel, maar ook een noodzaak….
Het kan soms lastig zijn het overzicht te behouden in een organisatie waarin veel mensen werken in verschillende rollen. Zie jij door de bomen het bos…