Categorieën

Lagere kosten dankzij duurzame oplossingen

Als ondernemer bespaar je waar je kunt. Dus ook op de energierekening. Dat kan door een voordelig energiecontract af te sluiten, maar je kunt ook duurzame oplossingen toepassen in het bedrijfspand om minder energie te verbruiken. Ook dat betekent lagere kosten. Wat kun je doen samen met de andere werknemers? Zeven adviezen.

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Inhoudsopgave

1. Kies lage tarieven

Energie besparen kan door een energieleverancier te zoeken die jou een gunstig contract aanbiedt. Via online energie vergelijken zet je alle zakelijke energieleveranciers op een rij. Als ondernemer zie je precies waar je het meest voordelig uit bent. Ben je een klein bedrijf, kijk dan ook naar de particuliere contracten.

2. Wek zelf energie op

Een bedrijfspand leent zich uitstekend voor duurzaamheidsmaatregelen. Zo kun je zonnepanelen op het dak leggen. Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering, maar je kunt er veel profijt van hebben. Hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van hoeveel panelen je installeert, de kwaliteit ervan en hoeveel (zon)licht ze vangen op de plek van installatie. Gemiddeld wekt een zonnepaneel van een vierkante meter circa 120 kilowattuur aan elektriciteit op per jaar.

Afhankelijk van het type onderneming en van het energieverbruik plus de oppervlakte van het pand, bereken je hoeveel je zou kunnen besparen met deze zelf opgewekte energie. Voor een panelensysteem met omvormer voor drie tot zes zonnepanelen betaal je gemiddeld tussen de 2500 en 4500 euro. Houd er wel rekening mee dat zonnepanelen een rendement kunnen halen gedurende zo’n 20 tot 25 jaar. Omvormers hebben meestal een levensduur van zo’n 10 jaar.

3. Salderen

Wek je als ondernemer zelf energie op via zonnepanelen die zijn geïnstalleerd op het dak van een bedrijfspand? Dan kun je het overschot aan opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net. Dit wordt verrekend met de hoeveel stroom die het bedrijf verbruikt. Dat heet salderen. Verbruikt je bedrijf minder elektriciteit dan de panelen opwekken? Dan kun je een terugleververgoeding ontvangen van de energieleverancier.

4. Kies voor ledlampen

De verlichting in een bedrijfspand zorgt voor zo’n 22 procent van het totale energieverbruik. In oudere gebouwen kan dit zelfs oplopen tot 60 procent. Bedrijfsruimten waar weinig zonlicht naar binnen komt, hebben meer binnenverlichting nodig. Dat gebeurt vaak nog met tl-verlichting. Door deze lampen te vervangen door ledverlichting bespaar je op de energierekening. Gebruik je ook bewegingssensoren, dan blijven de lampen niet onnodig branden wanneer er niemand in het pand aanwezig is.

5. Investeer in klimaatbeheersing

Klimaatbeheersing is belangrijk binnen een bedrijfspand. Niet alleen is het gunstig in verband met energieverbruik maar ook is het goed voor de bedrijfscultuur en vermindert het ziekteverzuim. Airconditioningsystemen die een automatische temperatuurregeling hebben, zorgen voor minder energieverbruik in een ruimte. En wanneer het systeem goed wordt onderhouden neemt de kans dat personeel ziek wordt van de airconditioning flink af. Niet alleen systemen, ook planten en duurzame ingrepen zorgen voor een betere lucht in de werkruimte. Hierdoor worden werknemers minder snel ziek.

6. Gebruik energiezuinige machines en computers

Elektrische apparatuur is een stroomvreter in een bedrijf. Machines en computers geven veel warmte af en staan soms aan zonder dat ze gebruikt worden. Dit betekent energieverspilling. Investeer daarom in apparaten met motoren die energiezuiniger zijn of zichzelf uitschakelen wanneer ze een bepaalde tijd niet worden gebruikt.

7. Verander de bedrijfscultuur

Een bedrijf duurzamer maken begint bij bewustwording. Dat is vaak ook de goedkoopste manier van energie besparen en zelfs haalbaar voor bedrijven die geen geld hebben om te investeren in alternatieve bronnen. Laat lampen niet branden en zet computers en machines uit wanneer er niemand in het pand aanwezig is. Zet koelsystemen niet te dicht bij warmtebronnen, want hierdoor wordt onnodig energie verbruikt. Dit doordat koelsystemen harder moeten werken om te koelen en warmtebronnen om te verwarmen. Kies voor mokken in plaats van papieren bekers: hiermee spaar je het milieu. Investeren in voorlichting zal de energiebesparende maatregelen veel succesvoller maken. Zo dwing je duurzaamheid op een positieve manier af.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…
i.s.m.
Het juiste energiecontract kiezen voor je onderneming is niet altijd makkelijk. Welk contract moet je kiezen? Ga je voor zekerheid of wil je meer…
Investeer in duurzame energie met ISDE en SDE. Om ondernemers te ondersteunen bij de investering in duurzame energieproductie, zijn twee subsidies…
De energiebelasting betaal je over de levering van aardgas en elektriciteit. Die is dit jaar voor ondernemers flink omhoog gegaan. Tot dit jaar…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zakelijke energiecontracten? En hoe kies je als ondernemer het juiste contract? Wij zetten de voor- en nadelen…