Categorieën

In samenwerking met
Koffie speelt een sleutelrol in elke onderneming. Maar hoe vind je als ondernemer de koffiemachine die past bij jouw zaak? In dit artikel delen we tips voor het kiezen van koffieautomaten. Van het berekenen van het dagelijks verbruik tot een variatie aan smaken en het selecteren van de juiste leverancier.

Inhoudsopgave

Ontdek jouw ideale koffiemachine: Start de keuzehulp en vind de perfecte match voor dagelijkse koffiemomenten op kantoor binnen enkele minuten.

Tip 1: bepaal het aantal gebruikers

Bij de keuze van een koffiemachine is het essentieel om te weten hoeveel mensen dagelijks koffie drinken in je bedrijfspand. Denk aan je personeel, maar vergeet ook niet de leveranciers en klanten die langskomen. Handige vuistregel: reken voor elke werknemer ongeveer vier consumpties per dag. Voor bezoekers kun je uitgaan van één kopje per dag.

Tip 2: match de machine met het werkritme

Er zit een groot verschil in de snelheid waarmee verschillende koffiemachines koffie kunnen tappen. Kies een automaat die past bij het ritme van je bedrijf. Bedenk of er drukke momenten zijn, zoals vergaderingen of de ochtendspits.

Bij productiebedrijven zijn er vaak vaste pauzetijden. Moet iemand tijdens de pauzes lang wachten op koffie? Dan kan dat voor frustratie zorgen. Overweeg in zulke gevallen een koffiemachine met instant koffie. Hiermee is een kopje in zeven seconden klaar, wat veel sneller is dan bij een bonenmachine. Of overweeg een model waarmee je van tevoren meerdere kannen kunt vullen om piekmomenten op te vangen.

Tip 3: kies je koffievariaties 

Denk na over welke soorten koffie je op je bedrijf wilt serveren. De keuze tussen bonen, instant of gemalen koffie is daarbij belangrijk. En wil je alleen eenvoudige zwarte koffie? Of ook voor cappuccino’s en latte macchiato’s?

Denk in het laatste geval aan de melkopties. Ga je voor melkpoeder of geef je de voorkeur aan verse melk voor een betere kwaliteit cappuccino? Als je voor poeder kiest, heb je een koffiemachine nodig met een container hiervoor. Kies je voor verse melk? Dan is een machine met een apart koelkastje voor verse melk ideaal. Ideaal als je cappuccino’s van baristakwaliteit wilt aanbieden.

Tip 4: laat je medewerkers meebeslissen

Voer samen met je werknemers een smaaktest uit met verschillende koffieopties voordat je een definitieve keuze maakt. Daarbij kan een proefplaatsing van een automaat op je bedrijf helpen. Zo heb je de tijd om te bepalen wat het beste aansluit bij jullie wensen.

Er zijn koffiemachines beschikbaar met twee containers voor verschillende soorten koffiebonen. Zo kan iedereen zelf kiezen tussen bijvoorbeeld Fairtrade-koffie of bonen die krachtiger of milder van smaak zijn.

Tip 5: let op levensduur en duurzaamheid

Ook als het gaat om levensduur, onderhoud en de opties voor reparatie en recycling, zijn koffiemachines niet allemaal hetzelfde. Tegenwoordig vind je duurzame modellen die tot wel acht jaar meegaan. Handig, want dat betekent minder vaak een nieuwe machine aanschaffen. Er zijn zelfs koffiemachines die refurbished zijn. Deze gereviseerde machines kunnen na een opknapbeurt vaak nog jaren mee. Ideaal als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan.

Wil je nog een stap verder gaan in duurzaam ondernemen? Creëer dan een duurzame koffiehoek. Combineer een duurzame koffiemachine met een milieuvriendelijk koffiemeubel, Fairtrade-koffie en andere groene voorzieningen. Zo draag je bij aan een beter milieu en geniet je tegelijk van heerlijke koffie.

Tip 6: kies voor een onderhoudsplan dat past bij je bedrijf

Het kiezen van de juiste koffieautomaat is meer dan alleen kijken naar de koffie zelf. Het gaat ook om het onderhoud en de schoonmaak. Sommige machines vragen dagelijks aandacht, terwijl andere minder intensief onderhoud nodig hebben. Het is slim om een koffieautomaat te kiezen die aansluit bij de tijd en middelen die je beschikbaar hebt voor het onderhoud.

Heb je iemand in dienst die het onderhoud kan verzorgen? Of is het handiger om het onderhoud uit te besteden via een serviceovereenkomst? Neem de tijd om hierover na te denken. Een goed onderhouden koffiemachine zorgt niet alleen voor betere koffie, maar voorkomt ook storingen en verlengt de levensduur van je machine.

Tip 7: kies voor een betrouwbare koffieleverancier

Bij het uitkiezen van een koffieautomaat gaat het niet alleen om de machine en de koffie zelf. Minstens zo belangrijk is de betrouwbaarheid van je leverancier. Hoe staat het met de klantenservice? Krijg je direct een persoon aan de lijn of moet je het doen met een automatisch bericht? Bekijk hoe lang het duurt voordat je antwoord krijgt en hoe het bedrijf omgaat met storingen.

Een goede leverancier lost problemen snel op en zorgt voor een vlotte bestelprocedure. Check ook hoe het zit met de voorraad en de leveringstijden. Een betrouwbare leverancier is goud waard – zeker als het op koffie aankomt!

Boost de sfeer met de ideale koffiemachine

 Het kiezen van de juiste koffiemachine is meer dan alleen een praktische keuze. Het draagt bij aan de sfeer en het gevoel van het welzijn van je medewerkers en bezoekers. Denk goed na over wat jouw team nodig heeft en maak een bewuste keuze op het gebied van levensduur, duurzaamheid en onderhoud.

Ben jij klaar om de stap te zetten? Maak vandaag nog van jouw koffiehoek het levendige middelpunt van jouw onderneming!

Een goed begin van de dag: Vind de juiste koffiemachine voor jouw bedrijf. Check de keuzehulp.

Van Duijnen Koffie, partner van De Zaak

Van Duijnen Koffie, meer dan alleen een leverancier. Wij bieden een breed scala aan koffiemerken, waaronder Nestle, Lavazza, Starbucks, Tea of Life en ons eigen duurzame Van Duijnen koffie. Klanten waarderen onze snelle service, directe communicatie, en flexibiliteit. Als klantgerichtste koffieleverancier van Nederland, zorgen we dat je zonder zorgen geniet van heerlijke koffie op het werk.

Lees ook…
Sta jij als ondernemer weleens stil bij hoe de facilitaire werkzaamheden in je bedrijf zijn geregeld? Van het essentiële koffiemoment tot de…
Het drinken van koffie is iets wat niet kan ontbreken op de werkvloer. De aanwezigheid van goede koffie kan de productiviteit van werknemers of de…
Dat de rol van koffie en thee op het werk erg belangrijk is, weten je waarschijnlijk al. Daarom is het van belang om ervoor te zorgen dat je de…
Een gezonde werkomgeving geeft rust en heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid, creativiteit en productiviteit. Als ondernemer heb je zelf…
Sinds 1 juli 2023 mag je klanten geen gratis wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen van plastic meer meegeven. Denk aan koffie-to-go-bekers en bezorg-…
Overweeg je een kantoor in een bedrijfsverzamelpand? In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen van zo’n gedeelde ruimte. Van netwerkmogelijkheden…