Categorieën

Het drinken van koffie is iets wat niet kan ontbreken op de werkvloer. De aanwezigheid van goede koffie kan de productiviteit van werknemers of de tevredenheid van klanten ten goede komen. Wij helpen je graag op weg en beantwoorden de 9 meestgestelde vragen over koffiemachines, zodat je altijd kan genieten van topkwaliteit koffie.

Inhoudsopgave

Ontdek jouw ideale koffiemachine: Start de keuzehulp en vind de perfecte match voor dagelijkse koffiemomenten op kantoor binnen enkele minuten.

1. Welke koffiemachine past het best bij het mkb?

Nederland is een echt koffieland. Vaak drinken Nederlanders meerdere kopjes per dag. Wie kan rekenen, zal al snel opmerken dat de meeste op het werk worden gedronken. We brengen namelijk het grootste deel van de dag op de werkvloer door. Veel werknemers zullen het daarom waarderen als er een lekker kopje koffie op kantoor te krijgen is.

Voor het mkb zijn er twee belangrijke afwegingen als het gaat om de keuze voor een koffiemachine:

Goedkoop

Nederlanders blijven Nederlanders en dus is een goedkope optie vaak in trek. In het geval van koffiemachines zijn de apparaten die werken met instantkoffie het goedkoopst. Een ander groot voordeel is de snelheid waarmee dit apparaat werkt. Zo kun je al in enkele seconden genieten van een lekker kopje. Een groot nadeel is echter de smaak. Echte koffieliefhebbers zullen zich moeilijk tevreden stellen met dit apparaat. Hoewel de koffie cafeïne bevat neemt de smaak veel van de beleving weg. Een goedkoop apparaat gaat dus ten koste van de smaak.

Lekker

Kwalitatief goede koffie hoeven we waarschijnlijk niet verder toe te lichten. Lekkere koffie is om allerlei redenen een voordeel. Er wordt vaak getwijfeld over de prijs van koffie. Dit is meestal onterecht. Zeker voor wat kleinere ondernemingen zijn de kosten beperkt.

2. Wat is belangrijk bij de aanschaf van een koffiemachine voor de zaak?

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte koffiemachine voor jouw bedrijf heb je veel keuze. Het is dus belangrijk om puntsgewijs na te gaan welke koffiemachine geschikt is voor jouw bedrijf.  Hieronder vind je enkele aandachtspunten die je kunnen ondersteunen bij de keuze.

  • De kosten per kopje kunnen onderling sterk van elkaar verschillen. Wordt er veel koffie gedronken? Dan is het verstandig om een koffiemachine aan te schaffen waarvan de kosten per kopje laag liggen.
  • Houd rekening met de capaciteit. Hoeveel koffiemachines zijn er nodig om alle werknemers van een dagelijks kopje leut te laten genieten?
  • In welke omgeving komt de koffiemachine te staan? Verschillende omgevingen kunnen vragen om een verschillende koffieapparaten. Zo vragen sommige openbare ruimtes om een koffiezetapparaat met een muntjessysteem, in tegenstelling tot machines op kantoor.
  • De mate van onderhoud.
  • De keuze aan dranken. Sommige machines bieden meer keuze aan dranken dan andere. Heb je genoeg aan simpele koffie of wil je ook genieten van thee, warme chocomelk en cappuccino?


Met name de capaciteit en de keuze aan dranken zijn bepalend voor een goede keuze. Hieronder staan deze punten verder toegelicht.

De capaciteit

Even wachten op je kopje koffie? Dit wordt in eerste instantie niet gezien als probleem. Echter, wanneer de machine eenmaal op kantoor staat blijkt de langzaam werkende machine toch een bron van ergernis. Om dit te voorkomen is het belangrijk om van tevoren na te denken over de vereiste capaciteit van je bonenmachine. Vaak zijn machines met tenminste twee kopjes koffie per minuut snel genoeg. Wanneer je weet dat veel mensen gebruik maken van het apparaat is het aan te raden om een sneller apparaat aan te schaffen.

Een brede keuze

Smaken verschillen. Zo ook met koffie. Misschien kun je de dag makkelijk doorkomen met zwarte koffie, maar heeft de rest toch liever af en toe chocolademelk of een cappuccino. Een koffiemachine met meerdere mogelijkheden is dus het overwegen waard.

Praktische zaken

Hieronder hebben we nog enkele praktische zaken op een rij gezet. Hier kun je rekening mee houden wanneer je denkt over de aanschaf van een koffiemachine.

  • Handmatig of volautomatisch.
  • Formaat van het apparaat.
  • Snelheid van het apparaat.
  • Gebruik van melkpoeder of verse melk.


Deze laatste optie vergt nog wat uitleg. Wanneer je een machine aanschaft die meerdere opties heeft voor bijvoorbeeld cappuccino, dan kom je voor een extra keuze te staan. Ga je werken met melkpoeder of verse melk? Verse melk biedt meer qua smaak. Echter, het apparaat moet dagelijks worden doorgespoeld en schoongemaakt. Sommige apparaten doen dit automatisch. Kies je voor gemak? Dan is een melkpoeder reservoir een slimme optie.

3. Wat zijn de aandachtspunten voor een koffiemachine in de horeca?

In de horeca wil je natuurlijk lekkere koffie serveren. Vaak zien we dat er daarom wordt gekozen voor een espressoapparaat. Dit professionele apparaat biedt hoogwaardige kwaliteit en veel opties. Zo kan een espressoapparaat melk verwarmen en opkloppen. Op deze manier zijn cappuccino’s en latte’s geen enkel probleem. Ook de temperatuur van het water wordt goed geregeld. Zo wordt de koffie gezet met water van 90 graden Celsius. Hierdoor haal je het maximale uit de smaak van je koffie.

Wanneer gasten betalen voor hun koffie hoort deze van goede kwaliteit te zijn. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat bonenkoffie hier de betere optie is. Daarnaast kun je het jezelf gemakkelijker maken door een machine aan te schaffen die over verschillende opties beschikt.

4. Wat is de levensduur van een koffiemachine?

De levensduur hangt af van factoren zoals gebruiksfrequentie en onderhoud. Om de levensduur te verlengen, is regelmatig onderhoud aan te raden. Gemiddeld gaan koffiemachines zo’n 7 jaar mee.

5. Om wat voor onderhoud vraagt een bonenmachine?

Vroeger was koffiezetten onprettig werk: de filterkoffie liep vaak in de vorm van een zwarte drab langs het apparaat. Wanneer dit niet het geval was, bleef je toch zitten met die kleffe koffiefilter. 

Er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die hier heimwee naar hebben. Gelukkig is dit gedoe tegenwoordig onnodig. Met een bonenmachine ben je namelijk niet zelf verantwoordelijk voor de reiniging. De koffiemachine is inmiddels opgegroeid en houdt nu gewoon zichzelf schoon! Een bonenmachine is dus onderhoudsvriendelijk. Zo geniet je van de beste koffie, zonder gedoe.

6. Bonen of gemalen bonen, wat is het verschil?

Eerder hebben we al kort besproken hoe bonenkoffie en gemalen koffie van elkaar verschillen. Hieronder zullen we dit nog verder uiteenzetten.

Wat voor sommige een groot voordeel aan bonenkoffie kan zijn is de langere houdbaarheid van deze koffie. Dit komt doordat gemalen bonen de oliën verliezen. Hierdoor gaat de verse smaak verloren. Dit verlies van smaak kan al na een week optreden! Bonen zijn daarentegen langer te bewaren. Deze gaan zeker anderhalve maand mee.

Als we kijken naar de smaak zien we dat koffiebonen over het algemeen een sterkere smaak bevatten. Dit heeft twee redenen. Allereerst is instantkoffie een mengsel van verschillende soorten bonen. Dit leidt tot een wat mildere smaak. Daarnaast zijn echte bonen verser. Zij worden niet gemalen en behouden dus de smaak. Deze twee zaken samen zorgen ervoor dat bonenkoffie sterker van smaak zijn. Dit zien we ook terug in de prijs. Voor een zak bonen betaalt je meer dan voor een zak filterkoffie.

Wat veel mensen zien als voordeel van filterkoffie is dat het zorgt voor een heerlijke geur in huis. Doordat het zetten van een kopje koffie wat langer duurt, heeft het aroma kans om te verspreiden.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

7. Bonenkoffie, wat is dat precies? 

Koffie wordt, zoals veel mensen weten, gemaakt van koffiebonen. Echter, deze naam is niet geheel juist. Officieel is de ‘koffieboon’ onderdeel van een steenvrucht, geleverd door de koffieplant. Doordat er enkel een dun laagje vruchtvlees aan deze vrucht zit, blijft er veel pit over. Deze pit wordt de koffieboon genoemd. Om tot het heerlijke warme drankje te komen dienen deze bonen eerst te worden ontveld en gemalen. Daarna worden ze gedroogd en geroosterd.

In de supermarkt is er vaak keuze uit verschillende koffiesoorten. Zo ken je wellicht de namen ‘arabica’ en ‘robusta’. Deze koffiesoorten komen veel voor en worden meestal gemengd. Vaak zien we dat goudmerkkoffie vrijwel enkel bestaat uit arabicabonen. Zilvermerkkoffie iets minder: 80 procent arabicabonen. Roodmerk doet het met slechts 70% arabicabonen. De rest wordt steeds aangevuld met robustabonen. Het mengen van deze twee bonen bepaalt de smaak. Arabicabonen zijn namelijk wat minder van smaak. Daarnaast bevatten ze minder cafeïne. Robustabonen zijn dus sterker in smaak en bevatten meer cafeïne.

8. Instantkoffie, wat is dat precies? 

Instantkoffie, ook wel oploskoffie genoemd, maakt het drinken van koffie een stuk makkelijker. Men doet het poeder in een beker en schenkt er heet water bij, klaar is Kees! Hoewel de gemakkelijkheid inderdaad een groot voordeel is, doet het gemak af aan de smaak. Met oploskoffie kunnen zowel hete als koude dranken worden gemaakt. Zo kan instantkoffie in combinatie met koud water doorgaan als frappé.

De smaak van instantkoffie is minder rijk dan die van verse koffie. Toch is instantkoffie in bepaalde omstandigheden een uitkomst. Zo is het kopje koffie sneller gezet. Op een plek waarbij er dus veel mensen tegelijkertijd en snel koffie willen, kan instantkoffie een goede optie zijn. Zo kan iedereen genieten van een oppepper!

9. Welke koffiemachine past het best bij jouw bedrijf? 

Koffie drinken komt ten goede aan de productiviteit en sfeer op kantoor. Niet voor niets is er in elke werkomgeving wel een koffiemachine te vinden. Wanneer je op zoek bent naar een koffiemachine voor op werk, heb je verschillende keuzes. Zo zijn er koffiemachines die werken op bonen, fresh brew, instant-koffie en filterkoffie. Je kunt gemakkelijk een keuze maken door de verschillende offertes met elkaar te vergelijken. 

Conclusie

Kies zorgvuldig een koffiemachine die past bij je bedrijf. Houd rekening met de smaakvoorkeuren van werknemers, de capaciteit van de machine en onderhoudsgemak. Overweeg een machine met meerdere drankopties voor diversiteit. Denk ook aan kosten per kopje en snelheid van zetten. Vergelijk online verschillende machines en aanbieders om de beste deal te vinden. Een goede koffiemachine draagt bij aan de werksfeer en productiviteit. Maak een weloverwogen keuze die aansluit bij jullie bedrijfscultuur en budget.

Een goed begin van de dag: Vind de juiste koffiemachine voor jouw bedrijf. Check de keuzehulp.

Lees ook…
Dat de rol van koffie en thee op het werk erg belangrijk is, weten je waarschijnlijk al. Daarom is het van belang om ervoor te zorgen dat je de…
Koffie speelt een sleutelrol in elke onderneming. Maar hoe vind je als ondernemer de koffiemachine die past bij jouw zaak? In dit artikel delen we tips…
Sinds 1 juli 2023 mag je klanten geen gratis wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen van plastic meer meegeven. Denk aan koffie-to-go-bekers en bezorg-…
Overweeg je een kantoor in een bedrijfsverzamelpand? In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen van zo’n gedeelde ruimte. Van netwerkmogelijkheden…
Sta jij als ondernemer weleens stil bij hoe de facilitaire werkzaamheden in je bedrijf zijn geregeld? Van het essentiële koffiemoment tot de…
Een gezonde werkomgeving geeft rust en heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid, creativiteit en productiviteit. Als ondernemer heb je zelf…