Categorieën

Zoek je een duurzame en fiscaal aantrekkelijke manier om je team te motiveren en gezond te houden? Met de fiets van de zaak-regeling maak je je arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker en zet tegelijkertijd een stap richting een groenere toekomst.

In het kort

  • De fiets van de zaak-regeling biedt zowel werkgevers als werknemers voordelen.
  • Met een leasefiets van de zaak kunnen werknemers voordelig en duurzaam reizen.
  • De regeling vereist een jaarlijkse bijtelling van 7% van de fietswaarde voor de werknemer.

Nieuwe regelgeving CO₂: Vanaf 1 juli 2024 geldt de nieuwe CO₂ registratieplicht. Lees wat jij moet doen voor jouw MKB.

Inhoudsopgave

In deze tijd van arbeidskrapte is het belangrijk dat je als werkgever aantrekkelijk blijft. Naast een goed salaris, kun je je team belonen met secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan een jaarlijkse bonus, een auto van de zaak of een werktelefoon. De bedrijfsfiets, vooral de elektrische fiets, wint ook aan populariteit.

Vanaf 2020 heeft de overheid het makkelijker gemaakt om een fiets van de zaak aan te bieden. Dit betekent minder administratie voor jou als ondernemer en een duidelijk voordeel voor je werknemers.

Fietsregeling in 2024: zo werkt het

De regeling voor de leasefiets van de zaak lijkt op die van een zakelijke leaseauto. Het principe is simpel: als ondernemer voeg je jaarlijks 7 procent van de waarde van de fiets toe aan het inkomen van je werknemer.

Dit wordt beschouwd als ‘loon in natura’, waardoor je als werkgever over die 7 procent bijtelling loonheffingen moet betalen. Voor je werknemer betekent het een kleine maandelijkse eigen bijdrage voor het privégebruik van de fiets.

Het grootste voordeel voor je werknemer is dat hij voor een klein bedrag beschikt over een (elektrische) fiets die ook buiten werktijd gebruikt kan worden. Of het nu gaat om woon-werkverkeer, recreatieve ritjes, dagelijkse boodschappen of het brengen van de kinderen naar school – alles is mogelijk.

Welke fietsen vallen onder de regeling?

Tegenwoordig is er veel variatie in fietsen, van versnellingen tot remhendels. Onder de nieuwe regeling valt zowel een normale fiets als een elektrische fiets (e-bike) of een speed pedelec.

Fiscale regeling fiets van de zaak

De bijtelling wordt berekend over de consumentenadviesprijs van de leasefiets en eventuele accessoires, inclusief btw. Dit bedrag voeg je als werkgever toe aan het salaris. De kosten voor de fiets en het onderhoud worden meestal door de werkgever betaald.

De werknemer betaalt slechts enkele euro’s per maand aan extra belasting door de bijtelling. De werkgever vergoedt soms bijtelling via de werkkostenregeling (WKR). Hierdoor hoeft de werknemer helemaal niet maandelijks belasting over de fiets hoeft te betalen.

Rekenvoorbeeld eigen bijdrage werknemer

In 2024 blijven de kosten voor een fiets van de zaak vergelijkbaar met 2023. De bijtelling blijft 7 procent. Het belastingtarief voor de inkomstenbelasting is wel iets gestegen naar 36,97 procent voor inkomens tot € 75.624. Bij een hoger inkomen valt het tarief hoger uit. Dit rekenvoorbeeld laat zien hoe het werkt:

  • Bruto jaarsalaris werknemer: € 45.000
  • Aankoopprijs e-bike: € 2.200
  • Bijtelling per jaar (7% van de fietswaarde): € 154
  • Belasting over de bijtelling in 2024 (36,97%): € 61,44
  • Maandelijkse belasting voor de werknemer: ongeveer € 5,13

Reiskostenvergoeding verstrekken?

Als een werknemer met een fiets van de zaak reiskostenvergoeding ontvangt, kan je als werkgever besluiten deze te laten vervallen als de werknemer geen reiskosten meer maakt. Dit hangt af van de specifieke situatie en onderlinge afspraken.

Voordelen van de fiets van de zaak

Een fiets van de zaak biedt tal van voordelen voor zowel werkgever als werknemer.

Gezondere werknemers

Fietsen naar het werk houdt je team fit, wat kan leiden tot minder verzuim.

Duurzaam ondernemen

Met een fiets van de zaak levert als ondernemer een positieve bijdrage aan het milieu, een doelstelling die steeds belangrijker wordt voor bedrijven.

Zorgeloos onderhoud

Met een leasefietsregeling ben je altijd verzekerd van onderhoud en service. Afhankelijk van de aanbieder, is hulp bij pech onderweg en regelmatig onderhoud inbegrepen.

Financieel aantrekkelijk

Je betaalt een vast maandelijks leasebedrag, waardoor je niet ineens een groot bedrag kwijt bent aan de aanschaf van fietsen. Bovendien is een fiets van de zaak een voordeliger alternatief dan de leaseauto.

Duidelijk voordeel voor je werknemers

Met een vast bijtellingstarief bied je werknemers een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde.

Alternatieven voor een leasefiets van de zaak

Naast de leasefiets, bestaan er andere manieren om je team op de fiets te krijgen. Hieronder lichten we twee opties toe voor een fiets van de zaak.

Een ter beschikking gestelde fiets

Als werkgever kun je ervoor kiezen een fiets aan te schaffen en deze aan een werknemer ter beschikking te stellen. Jij blijft eigenaar van de fiets, wat betekent dat je tot een aankoopbedrag van € 749,- recht hebt op btw-aftrek.

Naast het woon-werkverkeer mag de werknemer de fiets van de zaak zonder beperkingen privé gebruiken. Net zoals bij de leaseoptie, wordt er 7 procent bijtelling toegepast.

Het grootste nadeel is dat de aanschafkosten van fiets van de zaak in één keer betaald moeten worden. Echter, de onderhouds- en servicekosten liggen waarschijnlijk lager dan bij een leaseovereenkomst.

Fiets verstrekken aan werknemer

In dit scenario wordt de werknemer de eigenaar van de fiets, wat inhoudt dat je als werkgever geen btw kunt aftrekken.

Onbelaste reiskostenvergoeding

Door een fiets te verstrekken vanuit de vrije ruimte van de werkkostenregeling, vermijd je dat de werknemer belast wordt met loonheffing op de waarde van de fiets. Dit is een win-win: de werknemer bespaart op belasting en mag daarnaast een onbelaste vergoeding ontvangen.

Fiets van de zaak voor zzp’ers

Ben je zzp’er, dan is een fiets van de zaak ook zeker interessant.

Als je privé een fiets koopt, kun je de kosten niet aftrekken. Maar voor zakelijke ritten naar bijvoorbeeld klanten of het station mag je € 0,23 per kilometer aftrekken. Let op: kosten voor bijvoorbeeld de verzekering of een abonnement voor een fietsenstalling mag je niet apart aftrekken; deze zijn inbegrepen in de € 0,23 per kilometer.

Wanneer je als zzp’er een fiets van de zaak koopt, dan kun je deze fiscaal aftrekken van je winst. Wanneer de fiets duurder is dan € 450, dan komt de fiets op de balans te staan als vermogen van je onderneming.

Je kunt ook kiezen voor een leasefiets, vergelijkbaar met een leaseauto. Deze staat niet op de balans en je betaalt maandelijks een vast bedrag voor gebruik, onderhoud en verzekering. Voor een leasefiets geldt een bijtelling van 7%, zonder de eis van 10% zakelijke kilometers.

Ben je btw-plichtig? Dan kun je btw terugvragen voor zakelijke uitgaven, inclusief de aankoop van een fiets op naam van jouw zaak.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Op de fiets naar een duurzame toekomst

Met de fiets van de zaak-regeling profiteer je van fiscale voordelen en draag je bij aan de gezondheid van je team en het milieu. Ga het gesprek aan met je medewerkers en overweeg deze groene, gezonde en voordelige mobiliteitsoplossing.

CO₂ registratieplicht vanaf 1 juli 2024? Bereid je nu voor en voorkom administratieve rompslomp. Download de whitepaper voor tools en tips!

Lees ook…
De komst van zero-emissiezones (ZEZ) in Nederlandse steden is een hot topic bij bedrijven. Deze plekken, waarin alleen voertuigen zonder uitstoot zijn…
Wanneer reiskosten aftrekbaar zijn van de aangifte inkomstenbelasting kan per situatie anders zijn. In sommige gevallen zijn deze aftrekbaar van de…
i.s.m.
Een vergoeding voor je reiskosten: het is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Zeker in de huidige arbeidsmarkt. Maar welke vergoedingen kun…
i.s.m.
45% van de CO₂-uitstoot op het gebied van mobiliteit wordt veroorzaakt door reizen die we maken voor ons werk. Bijvoorbeeld van huis naar kantoor, of…
Een werknemer kost meer dan het maandelijks brutosalaris. Je krijgt als werkgever te maken met sociale toeslagen, vakantiegeld, premie…