De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Minder zzp’ers willen verplichte AOV-verzekering

Zzp’ers blijken iets minder enthousiast over een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid (AOV) dan twee jaar geleden. Uit onderzoek van de bank Knab onder 1500 zelfstandigen blijkt dat 36 procent enthousiast is over een verplichte verzekering tegen 41% in 2021.

De overheid wil vanaf 2027 een verplichte verzekering voor zelfstandigen invoeren. Het plan is dat alle zzp’ers acht procent van hun inkomen afdragen voor een vangnet voor arbeidsongeschiktheid. In ruil daarvoor ontvangen ze na een jaar ziekte het minimumloon. De combinatie van hoge kosten, de lage uitkering en de lange wachttijd roept weerstand op.  

42 procent van de door Knab ondervraagde zzp’ers heeft trouwens op dit moment niets geregeld als ze langdurig ziek of arbeidsongeschikt raken. Vooral het prijskaartje blijkt een barrière, terwijl een AOV niet per se duur hoeft te zijn.

Ongeveer een kwart van de ondervraagde deelnemers heeft wel een AOV, vooral zzp’ers met een goed inkomen. De rest vertrouwt op het eigen vermogen, zit in een broodfonds of is aangesloten bij een crowdsurance platform.

Advies van de Zaak: Het is als zzp’er lastig om in te schatten hoelang je je vaste lasten kunt dragen bij langdurig ziekte. Daarom is het goed om je situatie met een expert te bespreken, zodat je op basis van cijfers een afweging kunt maken.


Regeldruk bij accountants leidt tot hogere kosten voor mkb-ondernemers

Accountants worden in beslag genomen door groeiende regeldruk in hun vak. Door al dat extra werk worden ze te duur voor kleinere mkb-bedrijven. Dat zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL), in een interview met BNR Nieuwsradio.

Door de regeldruk zijn veel accountants volgens Biesheuvel vooral bezig met voldoen aan wet- en regelgeving en dossiervorming. Terwijl een goede mkb-accountant veel meer doet

Niet alleen accountants lopen tegen de hoge regeldruk aan. De meeste ondernemers houden door het oerwoud aan wetten en regels te weinig ruimte over om te ondernemen, innoveren en experimenteren. Het kabinet erkent dit en werkt aan plannen om de regeldruk voor ondernemers kleiner te maken.

Advies van de Zaak: Bedrijfsmodellen staan onder druk en als ondernemer moet je snel verduurzamen en digitaliseren. Zeker in deze tijd heb je als mkb’er een financieel adviseur nodig die meedenkt. De Zaak helpt je graag bij het vinden van een goede, betaalbare accountant.


Uitspraak Hoge Raad legt bom onder schijnzelfstandigheid

Bezorgers die werkten voor maaltijdgigant Deliveroo waren werknemers en geen zelfstandig ondernemers. Dat oordeelde de Hoge Raad deze week. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor bedrijven die met zogenaamde schijnzelfstandigen werken. 

Het woord schijnzelfstandigheid zegt eigenlijk alles. Iemand lijkt ondernemer, maar is  het eigenlijk niet. De afhankelijkheid van één werkgever is feitelijk een vorm van loondienst. De afgelopen jaren wordt in steeds meer sectoren met dit type zzp’ers gewerkt. Bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs, de kinderopvang en (maaltijd)bezorging. 

Wat precies de regels zijn, is niet helemaal duidelijk. Wel lijkt het zeker dat bedrijven bepaalde groepen zzp’ers een arbeidsovereenkomst moeten gaan geven. Dat ligt in lijn met de kabinetsplannen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Advies van de Zaak: De uitspraak heeft waarschijnlijk geen directe gevolgen voor bedrijven die veel met dit soort zzp’ers werken. De overheid heeft aangekondigd tot 2025 niet te gaan controleren op schijnzelfstandigheid. Toch is het verstandig om je voor te bereiden op veranderingen. De trend lijkt richting loondienst te gaan, maar ook payrolling kan uitkomst bieden. Laat je in ieder geval goed adviseren, want de wet- en regelgeving is complex en verandert voortdurend. 

Benzine in de ban? Vanaf 2025 alleen nog zakelijke elektrische auto’s

Om de klimaatdoelstellingen te halen, wil het kabinet elektrisch rijden een flinke boost gaan geven. Zeker voor zakelijk rijders lijken er op vrij korte termijn veranderingen op komst, zo blijkt uit het net gepresenteerde rapport Scherpe doelen, scherpe keuzes

Een van de plannen van de onderzoekscommissie is een totaalverbod op nieuwe zakelijke auto’s met verbrandingsmotoren, zoals benzine, diesel en gas. Al vanaf 2025 moeten zakelijke (lease)rijders verplicht volledig elektrisch gaan rijden. 

En daar blijft het misschien niet bij. In het rapport wordt ook geadviseerd om de bpm (CO2-toeslag) op auto’s met verbrandingsmotoren te verdubbelen.

Advies van de Zaak: Of je nu wil of niet: als ondernemer ontkom je niet aan de overstap naar elektrische voertuigen. Niet alleen als het gaat om personenauto’s, maar ook voor bestelwagens. Vanaf 2025 gaan gemeenten zero-emissiezones invoeren en mag je niet meer met busjes de binnenstad in. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en voor- en nadelen over zakelijk elektrisch rijden op een rij.

Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…