De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke week geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws van de afgelopen week. We nemen je mee in de meest nieuwswaardige verhalen uit de ondernemerswereld van de afgelopen week!

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Met deze week:

RVO wil minder en makkelijkere subsidieregelingen voor ondernemers

De hoeveelheid regelingen, programma’s en subsidies is voor ondernemers zo complex dat ze vaak niet beginnen aan de zoektocht. Dat staat in een rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

RVO voert ruim 800 (!) programma’s en regelingen uit voor ministeries, decentrale overheden en de Europese Unie. Deze regelingen en programma’s zijn veelal bedoeld om ondernemers te stimuleren om bij te dragen aan grote maatschappelijke opgaven. 

Maar de hoeveelheid aan (soms tegenstrijdige) programma’s schieten hun doel voorbij, concludeert RVO. Daardoor zien ondernemers door de bomen het bos niet meer en haken ze af.

Advies van de Zaak: Veel ondernemers zullen zich in de analyse van RVO herkennen. Subsidie aanvragen kan een baan op zich zijn en vaak kun je niet zonder (duur) advies. Toch is het zonde om het bij voorbaat op te geven en geld te laten liggen. In dit artikel hebben we enkele belangrijke subsidies en regelingen voor 2023 overzichtelijk op een rij gezet.

 

Btw-aangifte betalen voortaan extra makkelijk via iDEAL

Leuker kan de Belastingdienst het niet maken, makkelijker soms wel. Ondernemers die Mijn Belastingdienst Zakelijk gebruiken kunnen voortaan hun af te dragen omzetbelasting betalen via iDEAL. 

Betalen via iDEAL zorgt voor tijdwinst, betaalgemak en is minder foutgevoelig dan een reguliere bankoverschrijving. Het juiste betalingskenmerk, rekeningnummer en bedrag zijn vooraf ingevuld, dus je hoeft geen gegevens meer over te typen. Het is een kwestie van de betaallink openen en met een paar klikken is het geregeld.

Ondernemers die maandelijks btw-aangifte doen kunnen direct met iDEAL betalen. Wie gebruikmaakt van kwartaalaangiftes, kan in het vierde kwartaal van 2022 voor de nieuwe betaalmethode kiezen.

Advies van de Zaak: Voor ondernemers die hun omzetbelasting afhandelen via Mijn Belastingdienst Zakelijk is iDEAL-betaling een prettige optie. De afhandeling wordt makkelijker en je voorkomt tijdrovende herstelacties en ergernissen over fouten. 

 

Gemeenten helpen kleine ondernemers in energienood

Ruim de helft van de 344 Nederlandse gemeenten steunt plaatselijke kleine zelfstandigen en middelgrote ondernemers die door hoge energieprijzen in de problemen zijn geraakt. Dat meldt het Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK).

Zo’n 180 gemeenten verstrekken momenteel hulp in de vorm van kredietverlening, schuldsanering of ondernemersadvies. Of ze treffen voorbereidingen dat te doen via opgerichte noodfondsen. 

‘We zien dat steeds meer gemeenten proactief initiatieven opzetten zonder dat ze daar door de landelijke overheid worden aangespoord’ volgens IMK-directeur Michiel Hordijk. 

Advies van de Zaak: Dit najaar signaleerde de Kamer van Koophandel een stijging in faillissementen en bedrijfsbeëindigingen. Het is daarom belangrijk dat gemeenten proactief in actie komen voor ‘hun ondernemers’. Want met de juiste hulp kun je vaak voorkomen dat een levenswerk verloren gaat. Zit jij financieel in zwaar weer? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je gemeente.

 

Ziekteverzuim op hoogste niveau in 20 jaar

Het ziekteverzuim stijgt dit jaar tot boven de 5 procent. Dat is het hoogste niveau in 20 jaar. Ook de verzuimduur neemt toe. Dat staat in het trendrapport over ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid van verzekeraar Nationale-Nederlanden. 

Na griep of verkoudheid komt uitval als gevolg van psychische klachten het vaakst voor. Denk aan overspannenheid of een burn-out, meestal vanwege mentale problemen die te maken hebben met werk. 

In het onderzoek geven veel werkgevers aan dat zij zich zorgen maken over hun bedrijf als gevolg van personeelstekorten. Door de krappe arbeidsmarkt neemt de werkdruk toe. Daardoor verwacht Nationale-Nederlanden dat psychisch verzuim verder zal toenemen.

Nationale-Nederlanden roept werkgevers op om meer te doen aan preventie. ‘Het is belangrijk om meer aandacht aan de werknemer te besteden om ziekteverzuim te voorkomen en zo de dreigende burn-outgolf te reduceren.’

Advies van de Zaak: Een burn-out is ontzettend zwaar. In de eerste plaats voor je werknemer, maar ook voor jou als ondernemer. Want iemand met een burn-out zit gemiddeld 279 dagen ziek thuis. Goede communicatie is extreem belangrijk. Dit geldt bij verzuim voorkomen, maar ook als je iemand met een burn-out wilt helpen. Deze do’s en don’ts kunnen het ziekteverzuim verkorten en de re-integratie versoepelen. Om risico af te dekken, kun je een verzuimverzekering afsluiten. In dit artikel lees je meer over de overwegingen om wel of geen verzuimverzekering af te sluiten.

Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…