Met deze week:
80 procent mkb’ers wil bedrijf verkopen
8 op de 10 Nederlandse mkb-ondernemers staat open om hun bedrijf te verkopen. Bij een goede prijs zou de helft het bedrijf zelfs morgen van de hand doen. Dat stelt overnamespecialist Marktlink op basis van onderzoek onder een kleine 1000 ondernemers in de mkb-branche.
De verkoopbereidheid was in Nederland nog nooit zo groot. Ter vergelijking: in 2019 lag die nog op 64 procent. Hoofdredenen zijn volgens Marktlink de nasleep van corona en de angst voor een recessie. Het gaat volgens Marktlink niet alleen om bijna gepensioneerden, ook veel jonge eigenaren zeggen open te staan voor verkoop.
Toch ziet Marktlink lichtpunten. ‘We zien dat er veel serieuze kopers in de markt zijn, waarbij de waarderingen ook goed zijn’ volgens eigenaar Tom Beltman. ‘Goed nieuws dus voor de ondernemers die willen verkopen, maar kijk kritisch naar het bedrijfsresultaat. Mocht een bedrijf te maken hebben met een daling van 50 procent of meer, is het verstandig om de verkoopplannen uit te stellen.’
Advies van De Zaak: Wil je je bedrijf verkopen? Dan is de waarde van de onderneming een belangrijke vraag. In dit artikel zetten we de meest gebruikte rekenmethodes op een rij.
Tikkie Zakelijk biedt extra betaalgemak voor ondernemers
Dankzij de nieuwe app Tikkie Zakelijk kun je als ondernemer snel en makkelijk betaalverzoeken via Whatsapp, sms, e-mail of een QR-code snel met klanten delen.
De nieuwe app is geschikt voor een breed scala aan bedrijven, met name eenmanszaken en mkb’ers. Het aantal zakelijke gebruikers van Tikkie is ruim 25.000. De groep zakelijke klanten is heel divers, met onder meer glazenwassers, monteurs, kaasboeren, kinderopvangcentra en administratiekantoren.
Terwijl een Tikkie onder consumenten gemiddeld een hoogte van zo’n 30 euro heeft, loopt dit voor een zakelijke Tikkie gemiddeld op tot 80 euro. De limiet voor ondernemers ligt op 50.000 euro.
‘Het voordeel van Tikkie Zakelijk – in vergelijking met bijvoorbeeld het versturen van facturen – is dat zeer snel wordt betaald. Maar liefst 80 procent van de zakelijke Tikkies wordt al binnen 24 uur betaald’, vertelt Moreno Kensmil, hoofd Marketing van Tikkie.
Advies van De Zaak: gebruikmaken van een nieuwe dienst als Tikkie Zakelijk kan een positief effect hebben op de cashflow van je onderneming. Klanten hoeven geen factuurgegevens over te nemen en kunnen direct via een link betalen. De app biedt ondernemers bovendien real time inzicht in de status van al hun betalingen.
Vanaf 1 januari prijsplafond energiekosten kleine ondernemers
Ook kleine ondernemers die geraakt worden door de hoge energieprijzen, krijgen in 2023 hulp bij het betalen van de energierekening. Dat gebeurt in de vorm van een prijsplafond.
Het prijsplafond zal gelden voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen en een deel van het kleine mkb. Op je energierekening zie je of je een aansluiting hebt als kleinverbruiker. Je kunt dit ook navragen bij je netbeheerder.
Het prijsplafond betekent dat je straks een aangepast maximumtarief betaalt over je verbruik tot 1.200 m³ gas en 2.900 kWh elektriciteit. Over alles wat je daarboven verbruikt, betaal je de marktprijs. Voor aardgas betaal je straks 1,45 euro per m³ en voor elektriciteit 0,40 eurocent per kWh tot het maximumverbruik.
Het prijsplafond geldt in principe van 1 januari tot en met 31 december 2023. De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer
Advies van De Zaak: Je hoeft als ondernemer niets te doen om voor het prijsplafond in aanmerking te komen. Zoals gezegd geldt wel een maximumverbruik, dus het blijft verstandig om energie te besparen. Om het voor bedrijven interessanter te maken te investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen, heeft het kabinet aangekondigd dat het budget voor Energie-investeringsaftrek in 2023 omhoog gaat.
Eenmanszaken kunnen bezoekadres Handelsregister afschermen
Vanaf 15 december 2022 wordt het officieel mogelijk om het bezoekadres van je eenmanszaak in het openbare Handelsregister af te schermen. Voorwaarde is dat het postadres van de eenmanszaak afwijkt van het bezoek- en privéadres. Het postadres is en blijft een openbaar gegeven zodat de onderneming bereikbaar blijft.
Door middel van het Handelsregister kun je als ondernemer, organisatie of burger zien met wie je te maken hebt. Daarom zijn bepaalde gegevens in het register voor iedereen openbaar.
Helaas komen verschillende vormen van dreiging aan huis steeds vaker voor. Daarom vindt de overheid het belangrijk dat zelfstandigen die zich bedreigd voelen hun bezoekadres kunnen afschermen. Zeker omdat veel ondernemers een bezoekadres aan huis hebben.
Advies van De Zaak: Heb je een eenmanszaak en wil je je bezoekadres in het openbare Handelsregister afschermen? Op de site van de Kamer van Koophandel staat hoe je dat voor elkaar krijgt.