Hoeveel tijd van van uw werkweek brengt u zittend door? Een groot deel waarschijnlijk. Investeer daarom in een goede bureaustoel. Een degelijke en juist ingestelde stoel voorkomt veel vervelende rug- en nekklachten, bij uzelf én uw medewerkers.

Inhoudsopgave

Het kan anno 2024 toch niet zo zijn dat jij je ambitie als ondernemer niet waar maakt. Kom naar het webinar → Groeiplan 2024

Wat is een goede bureaustoel?

De overheid heeft normen vastgesteld voor werkplekken. U bent als werkgever verplicht om te zorgen voor passend en goed ingesteld kantoormeubilair. Een goede bureaustoel is daar onderdeel van, maar dan moet u wel weten waar die aan moet voldoen.

Een goede bureaustoel houdt rekening met persoonlijke kenmerken als lengte en gewicht. Een stoel op maat dus. Gelukkig kunt u de meeste bureaustoelen zelf instellen, op basis van die eigenschappen.

Stoel volgens de norm
Een bureaustoel die aan de NEN-norm voldoet, is in ieder geval in te stellen. Hij voldoet dan aan bepaalde afmetingen, waardoor hij geschikt is voor de meeste mensen.

Volgens de genoemde NEN-norm moet de bureaustoel op een bepaalde zithoogte in te stellen zijn. Dat geldt ook voor de diepte van de zitting, de stand van de rugleuning en hoogte en diepte van de armleuningen. Ook hebben zo’n stoel vijf geremde zwenkwielen voor meer balans en veiligheid. U herkent goedgekeurde stoelen aan het NEN-nummer (NEN-EN 1335).

5 tips voor de juiste instelling van een bureaustoel

Elk mens is uniek en heeft andere lichaamseigenschappen. Dus als u eenmaal een goede stoel hebt gevonden, dan moet u hem nog wel zo instellen dat hij past bij de persoon die er op gaat zitten. Met deze vijf tips zit u al een stuk beter.

  1. De juiste zithoogte
    Bij het instellen van de zithoogte staan de voeten plat op de grond en de knieën bij voorkeur in een hoek van zo’n 90 graden. Let erop dat heup- en kniegewricht in lijn zijn.
  2. Wanneer is de rugleuning goed?
    Een rugleuning staat goed als hij vooral de onderrug ondersteunt, die twee moeten als het ware op elkaar ‘passen’. De zitting van een goede stoel is flexibel.
  3. Goed zitten
    De lengte (en de instelling) van de zitting is goed als het de onderbenen goed ondersteunt. Dat ziet u: als de onderbenen te ver uitsteken, is het zitvlak te kort. Dat is ook voelbaar: als de onderbenen te kort zijn voor het zitvlak, knelt het. Het is ook te checken: als er een hand tussen knieholten en stoel past, is de verhouding goed.
  4. Ondersteun de armen
    Gebruik de armleuningen van de stoel. Dat voorkomt dat nek en schouders te ver omhoog worden getrokken en er klachten ontstaan. De hoogte van een armlegger is goed als hij de arm net licht ondersteunt, de arm in een hoek van 90 graden ligt en er geen spanning in de schouders voelbaar is.
  5. De verhouding bureau en beeldscherm
    Een bureaustoel verhoudt zich ook tot de hoogte van het bureau en de afstand tot het beeldscherm. De armleggers van de stoel zouden ongeveer even hoog moeten staan als het bureau. Het beeldscherm staat op een armlengte afstand. Bij recht vooruit kijken, valt de blik dan net onder de bovenkant van het scherm.

Kijk op arboportaal.nl voor alle arbo-eisen en meer handige informatie over (de verplichting wat betreft) arbeidsomstandigheden.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Het is tijd voor een nieuw idee over groei. Meld je aan voor het webinar ‘Groeiplan 2024’

Lees ook…
Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten en wil je weten hoe je geld kunt verdienen? Of wil je weten hoe je als ondernemer andere inkomstenbronnen…
Positionering is een belangrijk aspect van marketing en branding. Het bepaalt hoe een merk, product of organisatie wordt waargenomen in de ogen van de…
Niemand wordt blij van lastige klanten. Toch is het iets waar veel ondernemers vroeg of laat mee te maken krijgt. Misschien is de kritiek die je…
Ruim één op de drie mkb-bedrijven is op de een of andere manier actief op de internationale markt. Misschien twijfel jij of je ook je geluk over de…
Financiering vinden voor je bedrijf kan ingewikkeld en duur zijn. Je kunt een bank niet voldoende zekerheid bieden. Of de rente is erg hoog. Hoe kun je…
In een tijd waarin werknemers steeds vaker moeite hebben de balans te vinden tussen werk en privé, is het verhogen van de vitaliteit in je bedrijf…