Categorieën

Genoeg van al die files? Vermijden is steeds moeilijker, maar met wat handig plannen kunt je een hoop ellende voorkomen. Lees hier wat de beste tijden zijn om de weg op te gaan.

Inhoudsopgave

De ANWB houdt van dag tot dag bij waar en wanneer er files staan. Die informatie levert zoveel vaste patronen op dat je er een soort handleiding ‘navigeren en agenda inplannen’ voor de zakelijke rijder uit kunt halen om files te omzeilen.

De beste tijden

Als het mogelijk is, plan een afspraak dan op vrijdagmorgen. Zo tussen 8 en 12 uur. Veel mensen zijn dan vrij. Nadeel is wel dat op vrijdagmiddag de verkeersdrukte eerder begint dan op andere dagen en een extra vroege en heftige avondspits oplevert. Iedereen wil op tijd weg richting weekendhuisje of juist op tijd thuis zijn voor het weekend.

Middagafspraak op maandag. Wil je een afspraak in de middag maken, dan is maandag statistisch gesproken de beste keuze. Dan is de avondspits gemiddeld het minst zwaar.

Woensdag is een dag met ‘modale’ verkeersdrukte. Daarbij speelt een rol dat schoolkinderen woensdagmiddag vrij zijn en vaders of moeders die dag thuisblijven.

Regenbui is file

Vanzelfsprekend is hierbij sprake van ‘garantie tot de voordeur’. Een overtrekkend regengebied bijvoorbeeld zorgt er gegarandeerd voor dat de files enorm toenemen. Met bijna een derde zelfs. Er wordt langzamer gereden en meer afstand gehouden.

De slechtste tijden

Op dinsdag en donderdag kun je beter activiteiten thuis of op het werk plannen. Vooral donderdag ontwikkelt zich een probleem. Rond de middag op pad gaan lost weinig op, want ook dan ontstaan steeds meer files.

Met het oog op de geplande route is het nuttig om te weten dat niet alleen het westen van het land tot stilstand komt. De regio’s Utrecht, Arnhem en Nijmegen zijn steeds grotere knelpunten.

Samengevat
In het kort komt het hierop neer om files te omzeilen:

  • Plan afspraken buiten de deur op vrijdagmorgen of maandagmiddag;
  • Voorkom zoveel mogelijk het rijden op donderdag;
  • Op visite? Na acht uur ‘s avonds is de spits doorgaans afgelopen;
  • Een evenement plannen? Vermijd de zwaarste filemaanden: november, oktober en maart.

Waar staan de ergste files?

Knelpunten top 5 ochtendspits

1. A8 knooppunt Coenplein richting Amsterdam
2. A27 Lexmond richting Utrecht
3. A28 knooppunt Hoevelaken – Leusden richting Utrecht
4. A12 knooppunt Prins Clausplein – Den Haag Centrum richting Den Haag
5. A16 knooppunt Ridderkerk – knooppunt Terbregseplein richting Rotterdam

Knelpunten top 5 avondspits

1. A27 Noordeloos richting Breda
2. A2 Hedel richting ‘’s-Hertogenbosch
3. A50 Rijnbrug bij Renkum richting Oss
4. A1 knooppunt Diemen richting Amersfoort
5. A12 knooppunt Lunetten richting Arnhem

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn in Nederland de files ontstaan?

De oorsprong van files in Nederland kan worden teruggevoerd tot de jaren 50 van de 20e eeuw. Toen nam het aantal auto’s in Nederland toe en gingen er steeds meer mensen werken in steden. Dit leidde tot toenemende congestie op de wegen en dus tot files.

Wat zijn rustige momenten op de Nederlandse snelwegen?

Over het algemeen zijn er een aantal tijdstippen waarop het verkeer vaak rustiger is dan andere tijden, zoals:

  • ‘s Ochtends voor de spits, tussen ongeveer 06:00 en 08:00 uur
  • ‘s Middags tijdens de lunch, tussen ongeveer 12:00 en 14:00 uur
  • ‘s Avonds na de spits, tussen ongeveer 18:00 en 20:00 uur
  • In het weekend en tijdens vakanties
  • Ook is de vrijdag vaak een rustige dag, omdat veel mensen dan vrij zijn.

Waar kun je file-informatie krijgen?

Er zijn verschillende manieren om informatie over files te krijgen in Nederland. Zoals via de Nederlandse radiostations en internetsites van de ANWB, Google Maps, TomTom of Flitsmeister. Of via de social media van Rijkswaterstaat. Ook staat er verkeersinformatie op borden boven de weg en zijn er telefonische verkeersinformatielijnen beschikbaar.

Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar wil ik graag aan bijdragen.
Lees ook…
Een bedrijfsvisie is belangrijk om doelen te stellen en je organisatie richting te geven. Het slaat een brug tussen heden en toekomst en zet je zaak in…
Vanaf 2024 zijn steeds meer bedrijven verplicht om over de impact van hun activiteiten op mens en milieu te rapporteren. De staat in de Corporate…
De ontwikkelingen op de energiemarkt volgen elkaar in rap tempo op en prijzen rijzen de pan uit. Sinds 1 juli 2022 heeft het Ministerie van Economische…