Inhoudsopgave
U denkt misschien dat starters meer moeite hebben met het vinden van de balans tussen werk en vrij tijd dan ervaren ondernemers. Het tegendeel blijkt echter waar: juist ondernemers die al wat langer meelopen hebben hier moeite mee. Dit blijkt uit een onderzoek van De Zaak en ING Economisch Bureau. Als gevestigde ondernemer werkt u vaker ‘s avonds of in het weekend en écht vrije dagen zijn er meestal niet.
Een verklaring hiervoor kan zijn dat als een bedrijf groeit de verantwoordelijkheid meegroeit. Dat geldt zeker als u personeel in dienst heeft. Als starter kun je meestal nog rekenen op begrip bij het thuisfront. U moet immers een zaak opzetten; logisch dat dit in het begin veel tijd kost. Ook eigen enthousiasme als starter kan iemand zo vervullen van plezier dat deze gewoon niet taalt naar meer privétijd.
Een paar tips voor meer balans tussen werk en privé:
1) Organiseer uw werk goed
Werk met dag- en weekplanningen. Plan per week wat u op welk dagdeel wilt doen. Zo voorkom t u dat u tijd te veel versnipperd wordt en zorgt u ervoor dat er genoeg tijd is voor de belangrijkste taken. Hou tijd vrij voor onvoorziene gebeurtenissen of spoedklussen. Een dagelijkse todolijst is ook een goed idee. Daarmee kunt u aan het einde van de dag zien wat u die dag gedaan hebt. Dat maakt het misschien makkelijker om te denken: morgen is er weer een dag.
2) Stel prioriteiten
Wat is belangrijk voor u? Als u dat niet weet, weet u nooit wat direct aandacht nodig heeft en wat nog wel even kan wachten. Dan bent u dus nooit klaar. Bepaal persoonlijke prioriteiten, zowel in uw werk als in uw privéleven. Daarmee wordt het makkelijker om te kiezen wat u wel of niet doet.
3) Plan tijd in voor ontspanning
Als u een volle agenda hebt, schieten sportavondjes, rondjes hardlopen of een uitstapje met het gezin er nog wel eens bij in. Plan daarom ook uw vrije tijd in uw agenda.
4) Zeg ‘nee’
Als u weet wat uw doel is en waar uw prioriteiten liggen, dan weet u ook wat daar niet aan bijdraagt. Laat anderen niet uw agenda bepalen en
leer ‘nee’ te zeggen. Vind u dat echt heel moeilijk, zeg dan in ieder geval niet altijd meteen automatisch ‘ja’, maar vraag bedenktijd.
5) Ga af en toe offline
Met onze tablets, computers en smartphones zijn we voortdurend bereikbaar voor de hele wereld. Altijd piept of er bliept weer iets wat onze aandacht vraagt: een tweet, een mail, een telefoontje, een WhatsApp, een nieuwsbericht…
Het is vaak moeilijk om nieuwsgierigheid te bedwingen. Dus neemt u toch die telefoon op, ook al bent u aan het eten. Als u wilt, kunt u vierentwintig uur per dag online zijn. Doe uzelf een lol en zet de wereld af en toe eens uit als u een paar uur ongestoord wilt werken of uzelf een vrije avond hebt gegeven. Het is even wennen, misschien zelfs wel afkicken, maar u zult zien dat het u een zee van rust en vrede brengt.
6) Werk thuis in een werkruimte
Werkt u thuis, laat dan niet het hele huis uw werkplek zijn maar beperk u tot de ruimte die daarvoor bestemd is: uw kantoor of werkplaats. Het is dan veel makkelijker om af en toe letterlijk de deur achter u dicht te trekken.
Over de auteur: U wilt een eigen bedrijf opzetten. Hoe pakt u dat aan? Wat moet u weten en waar moet u rekening mee houden? Van ondernemingsplan tot financiële administratie, van verzekering tot pensioen. Een must voor iedere starter! Zelfstandig ondernemer, Nicolette Elenbaas, Uitgeverij Unieboek/ Het Spectrum bv. U kunt het boek hier bestellen. |