Categorieën

In een nette nieuwbouwwijk in Almere vind je kunstreproductiebedrijf RE-ART ‘voor de hogere middenklasse'. De eigenaren, een getrouwd stel, wonen aan de overkant van het nieuwe kantoorgebouw. Samen met hun drie medewerkers zijn ze markt in het buitenland aan het verkennen. 

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Ondernemers: Marcel (48) en Wilma Salome (46)
Bedrijf: RE-ART
Sinds: 2003
Personeel: 3
Omzet: 350.000 euro
Gezin: 2 kinderen (12 en 16)
Vakantie: Italië
Eten: Italiaans
Dromen: lang gezond zijn en kinderen zien opgroeien
Boek: ‘Een ongewoon gesprek met God’ van Neale Donald Walsch
Favoriete kunstenaar: Michael Parkes

Loop binnen bij RE-ART en moderne kunst zie je overal. Het hangt, staat of ligt. De kunst bekleedt de witte muren en verrijkt de kantoren en gespreksruimtes. “Een kunstenaar kan hier binnenlopen met zijn schilderij onder de arm en zeggen: ‘Hier wil ik graag een x aantal reproducties van'”, vertelt Wilma Salome (46).

Geen was ophangen
Haar man Marcel Salome (48) startte het bedrijf in 2003 vanaf de zolderkamer van hun twee-onder-een-kap-huis. “Als mijn man klanten op bezoek kreeg, mocht ik die dag geen was ophangen”, lacht ze. Al gauw groeide het bedrijf de zolderkamer uit en na een paar keer verhuizen betrokken de ondernemers afgelopen augustus een nieuw bedrijfspand van 400 vierkante meter. “We merken nu al dat het soms wat krap is, maar we willen hier graag blijven.”

Crisis
RE-ART heeft nu drie medewerkers en had in 2014 een omzet van 350.000 euro. Daar hebben Marcel en Wilma hard voor moeten werken, want de crisis raakte het bedrijf hard. “Kunst is een luxeproduct”, legt Marcel uit. “Toen de geldkranen in Amerika dichtgedraaid werden, gingen veel galleries failliet. Daardoor vielen bijna al onze opdrachten, en inkomsten, weg. Sindsdien proberen we onze opdrachten veel meer te spreiden over verschillende opdrachtgevers. Zo kunnen we niet meer in die situatie terechtkomen.”

Buitenlandse afzet

De komende jaren willen Marcel en Wilma zich richten op de Amerikaanse markt. RE-ART heeft al een aantal grote afnemers in het buitenland, waardoor ruim de helft van hun omzet van over de grens komt. Hun internationale business speelt zich momenteel voornamelijk in Amerika, Frankrijk, Duitsland en België af.

Amerika

Ze hopen op de hulp van Michael Parkes, een vriend en Amerikaanse kunstenaar die regelmatig opdrachten verzorgt bij RE-ART en Marcels inspiratie was om dit bedrijf te starten. “We zien elkaar een paar keer per jaar, dan huurt hij ons in om een week samen aan een productie te werken”, vertelt Marcel. “Hij is bekend in Amerika en heeft een groot netwerk, dus ik hoop dat we met zijn hulp bekendheid kunnen verwerven in Amerika met ons bedrijf. Dat is het plan.”

Cultuurverschil
Dat doen de ondernemers niet ondoordacht, want cultuurverschillen spelen hier ook mee. Wilma: “In Amerika is het veel gebruikelijker om online te winkelen en reproducties zijn daar ook veel meer geaccepteerd.” Ook in de voorkeur voor kunstvormen zien de ondernemers verschillen tussen landen. “Nederlanders bestellen over het algemeen moderne en abstracte kunst, waar ze in Amerika nog dol zijn op sprookjesachtige fantasiewerken. In Duitsland houden ze voornamelijk van decoratieve kunst in de vorm van wildlife en aquarel, en Scandinaviërs bestellen voornamelijk realistische kunst.”

Toekomst
Toch willen Marcel en Wilma niet veel verder doorgroeien met RE-ART. Ze hebben nu drie medewerkers in dienst en zijn van plan om er nog drie aan te nemen, maar dan houdt het op. “We willen namelijk niet dat onze klanten nummertjes worden”, aldus Wilma. “We willen ze zelf kennen en persoonlijke aandacht kunnen bieden als ze hier langskomen.”

Lees het volledige interview met Marcel en Wilma in de nieuwe editie van De Zaak. Log in via www.mijnzaak.nl en bestel een proefexemplaar!

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….