1. De Bank
Kranten staan vol van verhalen over ondernemers in het mkb die geen financiering meer krijgen voor hun plannen, maar bijna 80 procent van de ondernemers financiert de plannen nog altijd met geld van de bank. Er zijn verschillende vormen van financiering die u bij een financiële instelling kunt aanvragen. Hier leest u er meer over.
Bereid een aanvraag voor een krediet goed voor. Zorg voor een goed ondernemersplan en denk na over hoe u de bank kunt overhalen om u een lening te geven. De bank wil zo min mogelijk risico lopen dat u uw lening niet kunt terugbetalen. Het is dus van belang dat u een goede betaalreputatie hebt en kunt aantonen dat uw gedroomde onderneming winstgevend zal zijn.
U kunt ook proberen aanspraak te maken op de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB). Dan staat de overheid deels garant voor uw krediet tot 250.000 euro. Vooral startende en technisch innovatieve bedrijven komen hiervoor in aanmerking. De bank kan deze borstelling voor u aanvragen.
2. Uw omgeving
De spaarrente staat momenteel erg laag. Daarom kan het voor mensen in uw omgeving best een aantrekkelijk idee zijn om een deel van hun erfenis, overwaarde of spaargeld in uw bedrijf te investeren. Vraag het eens. Het is bij een dergelijke onderhandse lening wel zaak goed vast te leggen hoeveel, wanneer en tegen welke rente u de lening weer terugbetaalt. Houd uw investeerders ook op de hoogte van bedrijfsontwikkelingen. Zo verlaagt u het risico op nare verrassingen.
3. De crowd
Crowdfunding wordt steeds populairder. Vooral voor bedrijven met een duidelijk en mediageniek plan is dit een goede mogelijkheid om aan financiering te komen. Denk bijvoorbeeld aan een plan voor een bedrijf met een duurzame of sociale component, of een idee voor een bedrijf waar een hele buurt van gaat profiteren. Zoek uw toekomstige klanten op en kijk of u hen kunt overhalen in u te investeren. Geld ophalen uit de crowd is het meest succesvol als u er veel tijd in investeert. Zorg voor een goede website, een duidelijke beschrijving van uw bedrijfsplan en wees altijd benaderbaar. Op internet vindt u diverse platforms waar u uw aanvraag voor crowdfunding kunt publiceren.
4. Een engel
Een private investeerder die geen relatie met de ondernemer heeft, wordt ook wel een Business Angel genoemd. Het Business Angels Netwerk Nederland (BAN Nederland) is een koepelorganisatie van verschillende initiatieven die investeerders en ondernemers met financieringsbehoefte bij elkaar brengen. Business Angels zijn vaak oud-ondernemers die hun zaak goed hebben verkocht. Zij kunnen u ook helpen met advies en contacten.
5. Microkrediet
Bent u afgewezen door de bank? Dan kunt u proberen een microkrediet of mkb-krediet tot 150.000 euro aan te vragen. Qredits is een initiatief van de grootste Nederlandse banken en wordt deels gefinancierd door de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken en het Fonds Werken aan Wonen. U krijgt niet alleen een lening, maar ook coaching en ondernemerstools. De rente die u betaalt, is vergelijkbaar met die van de bank.
6. Regelingen en subsidies
De overheid stimuleert ondernemers op diverse manieren. Misschien komt u in aanmerking voor een regeling of subsidie. Er is geld voor bijvoorbeeld ondernemers die innovatief werken (o.a. het innovatiekrediet, de WBSO, de S&O-aftrek), de grens over willen (o.a. Partners for International Business, Dutch Good Growth Fund) of duurzaam werken (o.a. Interreg, EIA, MIA, Vamil). Kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om te zien of u in aanmerking komt voor een regeling.
7. Wedstrijden
Er zijn op grote en kleine schaal diverse wedstrijden voor beginnende ondernemers. Vaak kunt u hier geld winnen, maar misschien wel nog belangrijker is dat u tijdens zo’n wedsrijd leert uw bedrijf zo goed mogelijk te verkopen, bijvoorbeeld tijdens een elevator pitch. Ook krijgt u vanzelf publiciteit en kunt u private investeerders leren kennen. Een wedstrijd waar u zich nu voor kunt inschrijven, is The Next Entrepeneur van MKB-Nederland en Rabobank.
8. Uitkering
Heeft u vooral een inkomen nodig terwijl u uw bedrijf opstart of een nieuwe impuls geeft? Ook u komt in aanmerking voor uitkeringen. U kunt uw bedrijf opstarten vanuit de ww. U krijgt dan een half jaar minder uitkering, maar mag alle verdiensten uit uw bedrijf houden. U kunt ook voor minder uren een ww-uitkering aanvragen, zodat u in de resterende tijd aan uw bedrijf kunt werken. Als u als starter of met uw bedrijf minder verdient dan het bijstandsniveau, komt u ook in aanmerking voor de bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ). De gemeente kan u dan ondersteunen met inkomensondersteuning. U moet wel meer dan 1225 uur in uw bedrijf stoppen en geen andere vorm van financiering kunnen krijgen. Starters die vanuit een uitkeringssituatie aan een bedrijf willen beginnen, kunnen via deze regeling een startkapitaal lenen. Vraag uw gemeente om de voorwaarden.
Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.
Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsv