Jorn van Lieshout is de 'Jonge Hond' van deze maand. Met Bouncespace en Bouncebox faciliteert hij 'creatieve broedplaatsen' in lege bedrijfspanden.

Wie
Jorn van Lieshout (1989)
Bedrijf
BounceSpace en BounceBox
Waar
Amsterdam
Sinds
2011 en 2013
Met
€ 10.000,-, geleend van zijn ouders
Meer

Het begin

“Ik studeerde nog, aan University College Maastricht. Een ambitieuze academische studie, waarbij je zelf je curriculum samen kunt stellen. En dus veel vrijheid hebt. Ik wist al dat ik ondernemer wilde worden en bedacht het ondernemingsplan voor BounceSpace. Al snel wel m’n studie bijzaak. Ik wilde gewoon lekker praktisch ondernemen en ging er vol mee aan de bak. Maar de tijd was helaas nog niet rijp voor mijn plan, om flexibele werkplekken te verhuren aan freelancers en innovatieve start-ups.

Mij stond voor ogen dat er creatieve broedplaatsen zouden ontstaan, waar onderling weer nieuwe bedrijvigheid wordt gecreëerd. De eerste locatie opende ik daar in Maastricht, maar de levendige bijenkorf die ik voor ogen had, kwam niet uit de verf. De balans tussen wat ik investeerde en wat ik eruit kon halen, was toen nog niet goed genoeg.”

Op naar Amsterdam

“In 2012 besloot ik het in Amsterdam opnieuw te proberen. Ik ben positief ingesteld en optimistisch, misschien zelfs opportunistisch, van aard. De wereld en de economie waren in snel tempo aan het veranderen. En ik had inmiddels veel lessen geleerd en wist heel goed wat níet werkte. In een leegstaand pand van Booking.com hebben we met weinig middelen, veel creativiteit en onze eigen handen, inspirerende flexplekken gemaakt. Het was een tijdelijke locatie, elke investering zou teveel zijn. Dus maakten we een gave muurgraphic van bierdoppen, de vloer timmerden we met materialen uit de bouwwinkel en meubilair kregen we van anderen, zoals de bank van de tandarts uit Maastricht. Het voldeed prima.

Het sloeg aan. In een half jaar ontwikkelde deze vestiging zich zo hard, dat kreeg ik in Maastricht in twee jaar nog niet voor elkaar. Het vulde zich met freelancers en bedrijven die er niet alleen werken, maar ook actief hun sociale kapitaal en kennis delen. Die bedrijvigheid zorgde als vanzelf voor de marketing en pr, een sneeuwbaleffect. De vibe die ervan uitgaat, is écht geweldig.”

Innoveren

“Om een bedrijf met toekomst te bouwen moet je kennis binnenhalen, de juiste partners hebben en financiering vinden. Ik heb twee investeerders weten te vinden. Een jurist en een ondernemer uit de vastgoedwereld helpen me met geld én kennis. Inmiddels zijn er twee nieuwe vestigingen geopend, in Amsterdam en Eindhoven. Met panden voor de lange termijn, die keurig verbouwd zijn. Onderin huizen winkeliers; een espressobar, een fietsenmaker en een kapper. ‘s Ochtends kom je binnen, laat je band plakken bij de fietsenmaker, pakt een lekkere kop koffie en gaat aan de slag. Het concept om flexibel en anders te werken, wordt nog steeds scherper.

Inmiddels heb ik ook BounceBox opgericht. Kant-en-klare boxen die je flexibel kunt inzetten om lege bedrijfspanden in te richten, bedoeld als werkplek of vergaderruimte. De wereld van het werken is écht veranderd, de boxen springen daarop in. Veel bedrijvigheid voor een jongen van vierentwintig? Nee. Zolang je niet overloopt, geeft het alleen maar energie. Er gaat onderweg soms veel mis, maar zo blijft het wel een leerproces. En de impact van wat ik doe, geeft voldoening.”

Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
.
Beleggen in vastgoed is inflatiebestendig. Stijgt de inflatie? Dan stijgt ook de huur en dus het directe rendement. Benieuwd wat jouw opties zijn?
Lees ook…
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…
Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een…
i.s.m.
Je wilt jouw bedrijf verkopen, maar hoe pak je dit het beste aan? Brookz geeft je 5 do’s en 5 dont’s om de kans op een succesvolle bedrijfsverkoop…