Veel ondernemers slagen niet, omdat ze onvoldoende bewust zijn van financiële valkuilen. Vijf tips om de meest voorkomende valkuilen te omzeilen.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

1. Maak een plan

Maak een bedrijfsplan. Denk na over wat je met je bedrijf wilt bereiken: welke doelen heb je voor ogen? Wil je je bedrijf alleen runnen of samen? Hoeveel winst denk je te maken binnen welke termijn? Wie zijn je concurrenten? Hoe ga je klanten werven en behouden? Waar wil je je vestigen? Welke financiële middelen heb je nodig?
Denk bij dat laatste ook aan de kosten voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, het opzetten van een website, reclame maken en het inkopen van goederen. Beschik je over voldoende spaargeld om te investeren? Houd dan wel goed in de gaten wat de risico’s zijn. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar investeerders voor je onderneming of een lening afsluiten. In beide gevallen heb je een doordacht plan nodig. In dat bedrijfsplan zet je alles op papier wat belangrijk is voor je onderneming en voor je investeerder of hypotheekverstrekker. Zonder gedegen plan ben je bij voorbaat kansloos.

2. Vind klanten

Je bedrijf staat en je hebt voldoende middelen om te beginnen. Maar wie is je klant? Doe van te voren gedegen onderzoek naar potentiële klanten. Wie zijn dat? Zijn ze oud of jong? Man of vrouw? Waar wonen ze? Wat zijn hun behoeftes? Op welke doelgroep richten concurrenten zich en hoe pakken zij dat aan? Je kunt nog zo’n mooi product verkopen, als je klanten er niet op zitten te wachten, moet je je zaak al snel weer sluiten.

3. Pak dubieuze debiteuren aan

Je hebt voldoende opdrachten en zit niet om werk verlegen. Maar niet al je klanten betalen even netjes en op tijd. Het is dus zaak om met alle klanten schriftelijke afspraken te maken. Stel algemene voorwaarden op en vermeld in je offerte of contract duidelijk wat er van jou en van de klant verwacht wordt. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen.
Houd vervolgens de betalingstermijnen goed in de gaten en aarzel niet om op tijd een herinnering en later een aanmaning te sturen. Wees niet bang dat dit een goede klantrelatie in de weg staat, want het toont juist dat je je zaken op orde hebt. Bovendien zit je niet op wanbetalers te wachten. Die ben je liever kwijt dan rijk.

4. Maak tijd voor je administratie

Je hebt het druk. En dan schiet dat wat je het minst leuk vindt er bij in: de administratie. Daardoor raak je het overzicht op inkomsten en uitgaven kwijt. Plan dus regelmatig, liefst dagelijks, een moment in waarbij je de cijfers checkt. En huur als het even kan een accountant of boekhouder in die die zaken voor je regelt.
Weet dat het voeren van een gedegen administratie bovendien verplicht is voor de belastingdienst. Die kan op ieder moment informeren naar je inkomsten en uitgaven. Zorg ook dat je maandelijks een bedrag opzij zet voor de afdracht van de btw en de inkomstenbelasting. Daarmee voorkom je dat je dat geld al hebt uitgegeven voordat de blauwe envelop op de mat valt.

5. Houd zakelijk en privé gescheiden

Privéaankopen doen met de bankpas van de zaak of even snel een zakelijke rekening betalen met de privépinpas. Let op dat zakelijk en privé niet door elkaar gaan lopen. Houd de rekeningen strikt gescheiden en maak maandelijks een vast bedrag van de zakelijke rekening over naar de privérekening. Dat voorkomt chaos op het moment van de belastingaangifte.

Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….