In samenwerking met
Een veelgehoorde vraag van ondernemers is: wanneer is het een goed moment om mijn bedrijf te verkopen? Dat is van veel factoren afhankelijk, maar om deze 5 redenen is 2024 een goed jaar om je bedrijf over te dragen.

Inhoudsopgave

Wat is jouw bedrijf waard? Start de gratis Brookz Waardescan, krijg snel inzicht in de actuele waarde van je bedrijf en doe er je voordeel mee!

1. De EBITDA-multiple stijgt weer

Na een paar dalingen in de gemiddelde EBITDA-multiple is er in de tweede helft van 2023 weer een stijging gerapporteerd: van 4,65 naar 4,75, blijkt uit de halfjaarlijkse Brookz Overname Barometer. Dat betekent dat de gemiddelde verkooprijs van een MKB-bedrijf op 4,75 keer de brutowinst ligt. 

Heb je een bedrijf in de softwareontwikkeling, IT-dienstverlening of gezondheidszorg? Dan is de EBITDA-multiple zelfs nog hoger, soms wel tot 7 keer de brutowinst. 

2. Er zijn genoeg actieve kopers 

Stonden er drie jaar geleden gemiddeld meer dan tien geïnteresseerde kopers in de rij voor een MKB-bedrijf, dat aantal is wel gedaald. Volgens de Brookz Overname Barometer waren er in 2022 gemiddeld 7,7 geïnteresseerde kopers per onderneming, in 2023 is dit gezakt naar gemiddeld 5,9 kopers per te koop staand bedrijf. 

Maar het aantal geïnteresseerden per aangeboden bedrijf is nog altijd op een hoog niveau. Evenals de huidige huizenmarkt, waar de vraag het aanbod nog altijd overschrijdt, staat de verkoper in een luxepositie. Maar huizen staan momenteel langer te koop, en hetzelfde geldt voor bedrijven. Voor goede bedrijven staan kopers nog steeds in de rij, maar over de hele linie gezien zijn kopers een stukje kritischer geworden. 

3. Accepteer een earn-out

Die kritische houding van kopers vertaalt zich ook in de voorwaarden. Ondernemers die hun bedrijf willen verkopen, moeten rekening houden met strengere voorwaarden van de kopende partij. Bij de helft van de transacties is inmiddels sprake van een uitgestelde betaling en in alle gevallen eist de koper een of meerdere garanties met betrekking tot verstrekte informatie, blijkt uit onderzoek van Brookz naar de dealvoorwaarden bij MKB-transacties. 

In bijna de helft van alle onderzochte deals is sprake van een earn-out, waarbij een deel van de verkoopopbrengst afhankelijk is van behaalde omzet- of winstdoelstellingen in de toekomst. Daarnaast hebben verkopende ondernemers bij vier van de tien onderzochte transacties een vendor loan (verkoperslening) verstrekt om de financiering van de deal mogelijk te maken. Kortom, het risico komt in de dealstructuur iets meer bij de verkoper te liggen. 

4. Verkoop een gedeelte voor groei

Heb je het gevoel dat je je zakelijke hoogtepunt nog niet hebt bereikt? Dan kun je ook een gedeelte van je bedrijf verkopen aan een investeringsmaatschappij om samen verder te groeien. Deze vorm van verkoop, in de overnamemarkt ‘pre-exit’ genoemd, wint de laatste jaren aan populariteit in het MKB. 

Dat komt enerzijds doordat je als ondernemer al kunt cashen; je stelt een stuk vermogen uit je bedrijf veilig. Anderzijds omdat MKB’ers de laatste jaren positiever tegen investeerders aan zijn gaan kijken. En samen met een professionele geldschieter kun je die groeiplannen nét wat makkelijker realiseren. Het grote voordeel is dat je meer waarde creëert, waardoor je je resterende aandelenbelang tegen een hogere prijs van de hand kunt doen.

5. Eigen houdbaarheidsdatum

Natuurlijk houd je rekening met economische vooruitzichten, marktcijfers en zakelijke motieven. Maar denk ook eens aan een wat ‘zachtere’ reden: ben je zelf nog wel de juiste man (of vrouw) op het pluche van je bedrijf? Want een ‘loopbaan’ als ondernemer hakt er flink in. De meeste ondernemers zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week met hun eigen bedrijf bezig; onderweg een paar e-mails beantwoorden op de smartphone, ’s avonds nog even de offerte voor die potentiële klant afmaken of zondagmiddag de administratie bijwerken. 

Geen wonder dat ondernemers soms uitgeblust zijn en weinig energie meer hebben om de kar nog langer te trekken. Kortom, 2024 is een goed moment om je af te vragen of jij je eigen houdbaarheidsdatum overschreden bent. Want als dat zo is, dan is het nu tijd om actie te ondernemen.

Nieuwsgierig geworden naar wat de actuele waarde is van jouw bedrijf? Bereken gratis de waarde van jouw bedrijf en doe er je voordeel mee!

Brookz

Brookz, partner van De Zaak

Brookz is met ruim 35.000 ondernemers, investeerders en adviseurs het grootste overnameplatform van Nederland. Brookz is 100% onafhankelijk en brengt sinds 2007 kopers, verkopers en adviseurs direct met elkaar in contact. In deze jaren zijn er via Brookz al meer dan 5.200 bedrijven verkocht, dat zijn er gemiddeld 6 per week. Brookz is cross-mediaal vertegenwoordigd: online met het overnameplatform Brookz.nl.

Bekijk alle artikelen van Brookz >

Lees ook…
Als je een bedrijfswoning overbrengt naar jouw privévermogen, moet je afrekenen over het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer en de…
Als je met jouw bedrijf stopt of het overdraagt, moet je normaal gesproken met de Belastingdienst afrekenen over de stakingswinst. Maar als je…
De verkoop van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) is ingewikkelder dan van bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv). Hier zetten we…
Bedrijfsoverdracht vindt om uiteenlopend redenen plaats, bijvoorbeeld om te groeien, te diversifiëren, te herstructureren of om de eigenaar de kans te…
De overname van een familiebedrijf – aan andere familieleden of aan een derde partij buiten de familie – is een delicaat proces en vraagt een goede…
Je wilt een bedrijf overnemen en vraagt je af: hoe ga ik de bedrijfsovername financieren? Je hebt verschillende mogelijkheden. Welke optie het beste…