Je wilt een bedrijf overnemen en vraagt je af: hoe ga ik de bedrijfsovername financieren? Je hebt verschillende mogelijkheden. Welke optie het beste bij jou past, is afhankelijk van de situatie. In dit artikel nemen we je mee in de belangrijkste financieringsmogelijkheden die je hebt om je bedrijfsovername te financieren.

In het kort

  • Eigen vermogen: Financier de overname met je eigen geld, zonder rentekosten.
  • Bancaire lening: Vraag een lening aan bij een bank, waarbij je een goed ondernemingsplan moet presenteren.
  • Financiering door verkoper (achtergestelde lening): Soms is de verkoper bereid om geld aan de koper te lenen, wat kan helpen bij het verkrijgen van andere financieringsbronnen.
  • Earn-out regeling: Spreek af dat een deel van de overnamesom pas wordt betaald wanneer bepaalde winstdoelen worden behaald.
  • Investeerders en crowdfunding: Overweeg financiering via investeerders of crowdfunding om kapitaal op te halen, inclusief advies en merkbekendheid.

Inhoudsopgave

Wat is jouw bedrijf waard? Start de gratis Brookz Waardescan, krijg snel inzicht in de actuele waarde van je bedrijf en doe er je voordeel mee!

Bedrijfsovername financieren

Als je een onderneming overneemt, doe je dat niet vanuit een impuls. Je gaat er eerst voor zitten om te kijken wat het bedrijf voor jou kan betekenen. Welke waarde het (in de toekomst) zal hebben. En natuurlijk kijk je voor de bedrijfsovername ook naar je eigen financiële positie. Bij de financieringsaanvraag zal een eventuele financier namelijk ook kijken naar hoe jij er financieel voorstaat.

De prijs die jij ervoor over hebt, is misschien niet de prijs die de verkopende partij in gedachten heeft. Maar je komt tot overeenstemming en de bedrijfsovername kan in gang gezet worden. De volgende belangrijke stap is dan: de bedrijfsovername financieren. Welke opties heb je voor financiering als je een bedrijf overneemt?

Optie 1: eigen vermogen

Misschien kun je de hele bedrijfsovername financieren met eigen vermogen. Het is waar dat je dan in één keer veel geld kwijt bent, maar je hoeft je geen zorgen te maken over een financieringsaanvraag. Bijkomend voordeel is dat je geen rente hoeft te betalen. Dat geld houd je in eigen zak.

Natuurlijk moet je wel in de financiële positie zijn om met eigen geld een bedrijfsovername te financieren. De meeste ondernemers zullen niet over zoveel eigen kapitaal beschikken. In dat geval heb je de optie eigen vermogen te combineren met een andere financieringsmogelijkheid. Sterker nog: als je een bedrijf gaat overnemen, breng je altijd eigen vermogen in.

Optie 2: bancaire lening

Je kunt de bedrijfsovername financieren via een bancaire lening. De bank financiert het bedrag dat je nodig hebt om het bedrijf over te nemen.

Je zult een ondernemingsplan moeten opstellen, want de bank financiert alleen veilige investeringen. Vergeet niet een financieringsplan toe te voegen om te laten zien dat de bedrijfsovername financieel haalbaar is. Het is goed om een risico-analyse te doen, zodat je kan laten zien hoe je bepaalde risico’s in het overnameproces gaat opvangen.

Verder zal de bank een inbreng van eigen geld verwachten, waarschijnlijk minimaal 20 procent. Het resterende deel neemt de bank voor zijn rekening. Het is zaak je financier te overtuigen van je plan.

Optie 3: financiering door verkoper (achtergestelde lening)

Soms is de verkoper bereid de financiering op zich te nemen. De verkoper leent als het ware geld aan de koper. Een lening van de verkoper aan de koper wordt ook wel een achtergestelde lening genoemd.

Als de verkoper hieraan meewerkt en akkoord gaat met een achtergestelde lening, dan laat de verkoper zien dat hij vertrouwen heeft in de koper. Dat is weer goed teken voor andere financiers, mocht je de achtergestelde lening combineren met andere financieringsmogelijkheden. De verkopende partij kan afspreken dat de aflossing in een paar jaar afbetaald wordt met een bepaald rentepercentage.

Risicodragend kapitaal

Let op: Een achtergestelde lening telt mee als eigen vermogen (risicodragend kapitaal). Dat is iets wat veel ondernemers vergeten.

Optie 4: Earn-out regeling

Je kunt ook een earn-out regeling afspreken met de verkoper. Dat wil zeggen dat je (een deel van) de overnamesom pas betaalt als je een bepaalde winst draait.

Vaak maak je hierover afspraken met de verkoper als er sprake is van goodwill of meerwaarde. Financiering voor deze goodwill is soms lastig, vandaar dat je een earn-out kunt afspreken. Let wel op dat je hier goede afspraken over maakt met de voormalige eigenaar.

Voorbeeld earn-out

Het bedrijf dat de koper wil overnemen heeft een groot klantenbestand. Voor de helft van de overnamesom vraagt hij een financiering aan. De koper betaalt de andere helft binnen een afgesproken periode terug, nadat hij een bepaalde winst heeft behaald. Over deze winst maken de koper en verkoper duidelijke afspraken.

Optie 5: investeerders

Investeerders doen meestal meer dan alleen maar geld verstrekken. Het zijn geen banken, maar personen die graag iets nuttigs doen met hun geld. Financiering via investeerders betekent dat je meestal kunt rekenen op advies.

Investeerders, zoals business angels, zijn meestal zelf ondernemers en hebben dus ervaring met het runnen van een business. Het is iets waar je je voordeel mee kunt doen, maar ook iets om rekening mee te houden. Als je geen zin hebt in ongevraagd advies, is deze methode misschien niet de beste voor jou.

Optie 6: crowdfunding

Crowdfunding is een manier van financieren die op het moment erg populair is. Hierbij vraag je een grote groep investeerders (de ‘crowd’) om jouw bedrijfsovername te financieren.

Er zijn allerlei manieren om geld op te halen via crowdfunding, bijvoorbeeld donatie-gebaseerd, beloningsgebaseerd of leningsgebaseerd.

Een mooi voordeel van crowdfunding is dat je niet naar een bank of naar andere financiers hoeft te gaan. Daarnaast is het ook een manier om reclame te maken voor je merk. Je kunt voor crowdfunding gebruikmaken van je eigen netwerk of van speciale crowfundingplatforms.

Optie 7: microkrediet

Een microkrediet is een zakelijke lening van maximaal € 50.000 die je kunt krijgen van kredietverstrekker Qredits. Het microkrediet is bedoeld voor bestaande en startende ondernemers in het mkb.

Natuurlijk zul je ook voor deze lening een goed ondernemingsplan hebben. Bij een bedrijfsovername kun je misschien gedeeltelijk gebruikmaken van deze lening, want de kans is groot dat je meer geld nodig hebt voor je bedrijfsovername.

Optie 8: subsidie voor financiering bedrijfsovername

Er zijn ook subsidies voor bedrijfsovernames, beschikbaar gesteld door de overheid. Een belangrijke daarvan is de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB). Via deze subsidie staat de overheid garant voor een deel van de financiering.

Een andere belangrijke subsidie is de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). Deze regeling maakt het makkelijker een middelgrote of grote lening te krijgen, want de overheid neemt een deel van de financiële risico’s op zich.

Optie 9: geleidelijke overname

Je kunt samen met de huidige eigenaar ook een geleidelijke overname afspreken. Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt via geleidelijke overname samenwerken met de verkopende partij en langzaam maar zeker het roer overnemen.

Geleidelijke overname is ook een goede optie als je de financiering niet in één keer rond krijgt. Je moet er wel rekening mee houden dat je lange tijd aan de verkopende partij vastzit.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Financieringsmogelijkheden combineren

Het is ook mogelijk om een of meerder financieringsvormen te combineren. Meerdere partijen financieren een deel: de bank, een investeerder en de koper financiert zelf een deel van de overnamesom.

Adviseur bij bedrijfsovername-financiering

In het algemeen zijn bedrijfsovernames niet eenvoudig. Het is daarom verstandig een specialist in te schakelen. Zo’n financieel adviseur zal de bedrijfsovername begeleiden en je wijzen op valkuilen en verplichtingen. Hij helpt je ook bij een risico-analyse. Daarmee voorkom je dat het financieren van het nieuwe bedrijf een financieel fiasco wordt.

Nieuwsgierig geworden naar wat de actuele waarde is van jouw bedrijf? Bereken gratis de waarde van jouw bedrijf en doe er je voordeel mee!

Picture of Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
Als je met jouw bedrijf stopt of het overdraagt, moet je normaal gesproken met de Belastingdienst afrekenen over de stakingswinst. Maar als je…
De verkoop van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) is ingewikkelder dan van bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv). Hier zetten we…
i.s.m.
Een veelgehoorde vraag van ondernemers is: wanneer is het een goed moment om mijn bedrijf te verkopen? Dat is van veel factoren afhankelijk, maar om…
Een bedrijf kopen of verkopen is voor de meeste ondernemers een enorme mijlpaal. Naast alle zakelijke aspecten komen er vaak emoties bij kijken. In dit…
Bedrijfsoverdracht vindt om uiteenlopend redenen plaats, bijvoorbeeld om te groeien, te diversifiëren, te herstructureren of om de eigenaar de kans te…
Als je een bedrijfswoning overbrengt naar jouw privévermogen, moet je afrekenen over het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer en de…