Categorieën

Wetenschappelijke studies tonen aan dat een groene werkplek voor je medewerkers net zo cruciaal is voor de mentale gezondheid als een goede stoel voor het lichaam. In dit artikel lees je over de voordelen van groene werkplekken en hoe je als bedrijf een gezonde en levendige omgeving creëert – zowel binnen als buiten.

In het kort

 • Groen in en rondom een bedrijf heeft een aanzienlijke invloed op de werksfeer en prestaties.
 • Uit onderzoek blijkt dat medewerkers met een werkplek tussen de planten tot wel 15% productiever zijn.
 • Een lunchwandeling of brainstorm in het groen kan de concentratie en de werking van het geheugen flink verbeteren.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Het klinkt misschien verrassend, maar groen in en rondom een bedrijf heeft een aanzienlijke invloed op de werksfeer en prestaties. Een groene werkplek ziet er niet alleen fijn uit, maar stimuleert ook de productiviteit en creativiteit en verlaagt ziekteverzuim en kans op burn-outs. Daarvoor levert een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken bewijs, waarover later meer.

Toch brengen veel werknemers hun dagen door in een saaie werkomgeving in grijze kantoorpanden of betonnen bedrijventerreinen, ver verwijderd van bomen, struiken en bloemen. Terwijl het voor ondernemers ook in financieel opzicht loont om te investeren in het vergroenen van de omgeving. Naast een aangenamere werkplek en een mooie stap richting duurzaam ondernemen levert het vaak een verrassend snelle return on investment op.

De voordelen van een groenere werkplek

15 procent hogere productiviteit

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers met een werkplek tussen de planten tot wel 15 procent productiever zijn dan mensen zonder groen uitzicht. Zeker in een drukke omgeving, zoals een kantoortuin, zijn planten belangrijk.

Dat zit zo. Tijdens het werken vermindert je concentratie na verloop van tijd. Naar het groen kijken geeft het brein een korte pauze en op die manier zorgen planten ervoor dat de productiviteit vergroot. Van alle voordelen van groen op de werkplek, is het effect op aandacht wetenschappelijk het sterkst bewezen.

20 procent minder ziekteverzuim

Planten verbeteren niet alleen de productiviteit. Ook de mentale gezondheid, het welzijn en het werkplezier van medewerkers gaan erop vooruit. Dat laat een onderzoek van de Wageningen Universiteit bij verschillende Nederlandse bedrijven zien. Daaruit bleek dat planten in de werkruimte het ziekteverzuim tot 20 procent kunnen verlagen. Dit komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar.

Vooral in oudere panden helpen planten tegen klachten als droge ogen, ademhalingsproblemen, jeuk en hoofdpijn – ook wel bekend als het sick building-syndroom. Planten stoten vocht uit en daardoor wordt op een natuurlijke manier de temperatuur op peil gehouden.

Het positieve effect van wandelen in het groen

Naast de aanwezigheid van planten in binnenruimtes, kan een lunchwandeling of brainstorm in het groen de concentratie en de werking van het geheugen flink verbeteren. Bomen, struiken en bloemen zorgen ervoor dat je even niet aan het werk denkt. Dat helpt om frisse ideeën te krijgen.

Bij een experiment mochten proefpersonen na een ochtend hard werken vijftig minuten wandelen. De ene groep liep door de stad. Hun aandacht verbeterde met 23 procent. De andere groep maakte een wandeling door het park en het herstel van hun aandacht was met 71 procent een stuk indrukwekkender.

Groen op je bedrijf. Zo creëer je een goed werkklimaat

Van een kantoor vol planten tot een bedrijfstuin in plaats van tegels – er zijn veel manieren om werkplekken te vergroenen. Deze tips voor een groene omgeving helpen je binnen en buiten op weg.

Tips voor planten op kantoor

Wil je je kantoor een frisse en levendige uitstraling geven? Met planten kun je een mooie stap zetten. Ze verbeteren niet alleen de sfeer, maar dragen ook bij aan een gezonder binnenklimaat en betere luchtkwaliteit. Hier zijn drie eenvoudige tips om planten in een kantoorruimte te integreren.

 1. Kies de juiste planten
  Niet elke plant is even geschikt voor op kantoor. Kies voor onderhoudsarme planten die weinig tijd kosten. Heb je het te druk voor het onderhoud? Dan kan huren of leasen een optie zijn. En vergeet niet: variatie is de sleutel. Een mix van verschillende maten, kleuren en vormen zorgt voor een dynamische en inspirerende omgeving.
 2. Regel onderhoud en verzorging
  Ook onderhoudsarme planten hebben verzorging nodig. Regelmatig water geven en het checken op ziektes is belangrijk. Wijs een medewerker aan die verantwoordelijk is voor de planten. Of besteedt de verzorging uit aan een gespecialiseerde partij.
 3. Denk na over plaatsing
  Een plant is meer dan opvulling van dat lege hoekje naast de kast. Plaats planten op strategische plekken waar ze niet in de weg staan maar wel zichtbaar zijn. Op vensterbanken of in hoeken bijvoorbeeld. Zo genieten medewerkers van hun groene werkplek, zonder dat het stoort.


Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

5 manieren om je bedrijfsomgeving te vergroenen

Groene accenten rond grijze kantoren en bedrijventerreinen geven een bedrijf een levendigere en positievere uitstraling. Dit is niet alleen een pluspunt voor de eerste indruk bij klanten, het maakt de werkomgeving ook aangenamer. Er zijn diverse manieren om een groene transformatie te realiseren. Een paar praktische tips:

 1. Van grijs naar groen
  Er is altijd wel een hoekje waar groen kan groeien. Denk aan het vervangen van overbodige bestrating door planten. Dit is mogelijk langs muren, stoepranden of onbenutte ruimten bij parkeerplaatsen. Is het lastig om bestrating te verwijderen? Dan zijn plantenbakken een optie.
 2. Klimplanten langs hekken
  Heb je een bedrijfslocatie met een hek eromheen? Laat klimplanten groeien tegen de hekken. Zeker als er achter het hek machines of containers staan, maakt een groene afscheiding het uitzicht minder rommelig en grauw.
 3. Bomen planten
  Beschik je over meer buitenruimte rondom je bedrijfspand? Dan zijn bomen een mooie toevoeging. Ze bieden verkoeling en dat is in de steeds heter wordende zomers erg prettig. Laat je wel goed adviseren bij de keuze van bomen.
 4. Een groendak
  Heeft je pand een plat dak? Een groendak is koel in de zomer en houdt regenwater vast en voorkomt daarmee wateroverlast. En zonnepanelen op het groen presteren beter doordat het dak minder opwarmt. Extra fijn: je kunt er subsidie voor krijgen.
 5. Groene gevels
  Een groene gevel zorgt niet alleen voor een aantrekkelijke uitstraling, maar heeft ook een verkoelend effect. Dat zorgt voor een prettiger binnenklimaat op zonnige dagen.


Conclusie: een groene werkplek verdient zich terug

Een groene werkomgeving is meer dan een trend. Het is een bewezen strategie voor meer productiviteit en minder verzuim. Als ondernemer is het zeker interessant om aan de slag te gaan met het vergroenen van je bedrijf.

Hoogleraar Alex Haslam, die veel onderzoek deed naar groene werkplekken, legt het mooi uit: ‘Een groen kantoor geeft werknemers het gevoel dat hun werkgevers werkelijk wat om hun welzijn geven. En investeren in groen in de werkomgeving verdient zich ook nog eens terug.’

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Wil jij als ondernemer bijdragen aan een beter klimaat zonder dat je jezelf als klimaatactivist hoeft te beschouwen? In dit artikel ontdek je hoe je…
Wil je als ondernemer je steentje bijdragen aan een betere wereld? Begin met iets simpels: afval scheiden binnen je bedrijf. Dit is niet alleen goed…
Zwetend op het werk? Dat hoeft niet de norm te zijn in jouw bedrijf. Een koele werkplek is niet alleen een kwestie van comfort, maar beïnvloedt ook de…
In een wereld waar de focus steeds meer ligt op duurzaam ondernemen, moeten bedrijven meegaan om competitief te blijven. Uiteraard kost verduurzamen…
Duurzaam ondernemen is niet langer een trend, maar een noodzaak. Wil je weten hoe je direct kunt beginnen met een groener bedrijf? Deze 9 praktische…
Als ondernemer kun je niet meer om duurzaamheid heen. Of het nu komt door je eigen groene ambities, de verwachtingen van je klanten of omdat…