U heeft een volle agenda, bent druk, druk, druk en weet van voren niet meer of u van achter nog leeft. Deze 3 tips van Callista Roelofs zorgen ervoor dat u zich richt op de dingen die er écht toe doen.

Het kan anno 2024 toch niet zo zijn dat jij je ambitie als ondernemer niet waar maakt. Kom naar het webinar → Groeiplan 2024

Inhoudsopgave

Doet u wel wat er écht toe doet?

Uw agenda zit vol. Iedereen heeft iets van u nodig en u bent vooral druk met proberen daar invulling aan te geven. U weet af en toe van voren niet meer of u van achteren nog leeft. Aan het einde van de week bent u moe terwijl u zich afvraagt: ‘Wat heb ik nu eigenlijk gedaan deze week? Ben ik wel bezig met de dingen die er echt toe doen?’.

Doen wat er echt toe doet betekent dat u eerst bij zichzelf te rade gaat wat u wilt bereiken. Dit kan zijn dat u als manager wilt dat uw werkprocessen soepel verlopen of als ondernemer dat u een continue opdrachtenstroom hebt in uw bedrijf. Vaak zijn het wensen die u al hebt, maar waar u zich niet zo bewust van bent.

Het helpt dus om te bedenken wat u onbewust bezighoudt, te weten wat u graag voor elkaar zou hebben. Dit zijn dingen die u belangrijk vindt en waar u ‘een neus’ voor hebt, gecombineerd met wat van toegevoegde waarde is voor uw organisatie of bedrijf. Als u beide aspecten meeneemt dan heeft u al snel iets te pakken waar u blij van wordt en waar de organisatie écht bij geholpen is.

Het volgende probleem is dan om in uw agenda hiervoor vrij te maken. Die zit immers vaak al vol met dingen die niet direct een bijdrage leveren aan datgene waarvan u hebt bepaald dat werkelijk belangrijk is. Wat u enorm kan helpen is enerzijds tijd vrijmaken – bijvoorbeeld een uur per dag – waarin u constructief bezig gaat met invulling geven aan uw doelen. Daarnaast is het vaak vrij eenvoudig om een aantal van uw terugkerende activiteiten in te zetten om uw doelen te behalen.

Iets onverwachts

Tijd vrijmaken in de agenda kan door te bedenken welke dingen u laat vallen als er iets onverwachts op uw pad komt. Bijvoorbeeld een sportblessure waarvoor u 3x per week naar de fysio moet. Want dan maakt u ineens wel die keuzes in wat u wel en wat u niet doet.

De dingen die u dan het eerst laat vallen, zijn blijkbaar minder belangrijk. Deze tijd kunt u benutten om te doen wat er echt toe doet.

Zelf merk ik bijvoorbeeld dat ik vaak een tijd loop te ‘tutten’ voordat ik begin aan het schrijven van mijn artikelen. Terwijl voor mij het beste werkt om maar gewoon te gaan schrijven. Dit is dus makkelijk gewonnen tijd!

Andere mindset

Dan de terugkerende activiteiten. Deze benutten voor uw doelen is slechts een kwestie van een andere mindset. Voor een manager die zijn processen soepel wil laten verlopen is het aannemelijk dat een deel hiervan toch problemen geeft vanwege samenwerking met andere teams. Benut een MT-vergadering dan om juist dit bespreekbaar te maken.

En als u als ondernemer een continue opdrachtenstroom wilt, vraagt u bijvoorbeeld de klant waar u een evaluatiegesprek mee hebt of er nog meer is wat u voor hem kunt betekenen.

Door de focus te hebben op dat wat er echt toe doet, ziet u vanzelf deze kansen voorbij komen.

Drie tips om te bouwen aan een werkleven waarin u wél toekomt aan wat er echt toe doet:

  1. Bepaal het doel waar u zich op wilt richten de/het komende maand, kwartaal of jaar. Dit kan meteen een vrij grote ambitie zijn zoals in dit artikel beschreven, maar het kan natuurlijk ook iets kleiners zijn zoals bijvoorbeeld ‘de mail op orde houden’.
  2. Bedenk welke 3 dingen u deze week moet doen om invulling te geven aan uw doel. Geen grootse plannen, maar heel concreet, ‘dicht bij huis’.
   a. Waar moet u tijd voor vrijmaken? Bijvoorbeeld elke ochtend het eerste half uur de deur van uw kantoor dicht en de mail doen.
   b. Welke dingen kunt u doen in de afspraken die u al heeft? Bijvoorbeeld in een gepland gesprek met een zeer accurate collega tips vragen hoe hij zijn mail op orde houdt.
  3. Beslis wanneer u die 3 acties deze week uitvoert. Dit lijkt heel simpel, maar dat is precies de grootste valkuil. Kijk maar eens hoe vaak u er tegenaan loopt dat u voorgenomen dingen niet doet! Deze 3 taken opnemen in uw agenda en als prioriteit behandelen, zorgt dat u in een paar weken al enorme stappen kunt maken in het ‘doen wat er écht toe doet’.

Kortom

Doe elke week 3 dingen die er echt toe doen, dan behaalt u binnen een paar weken enorm veel resultaat. Resultaten waar u als mens blij van wordt en uw organisatie baat bij heeft. Heerlijk toch?! Doen hoor!

Van dezelfde auteur:
Maak helder wat u met uw talent kunt bereiken – 3 tips »
In 5 stappen uw uitstelgedrag de baas »
– Zo werkt timemanagement wél: 3 tips »
Win 3,5 uur per dag! 3 tips om ongestoord te werken »

Over de auteur:
Callista Roelofs is eigenaar van WaanBrekers en trainer en coach. Ze begeleidt ondernemers en managers die worstelen met de Waan van de Dag om te doen wat er écht toe doet.

“Ik help hen een veel grotere toegevoegde waarde te leveren aan hun organisatie, door het inzetten van hun eigen kwaliteiten en authenticiteit. Dit levert meer rust, meer plezier, meer energie én meer resultaat op.”

Voor meer informatie kijk op www.waanbrekers.nl Daar kunt u zich ook registreren voor haar gratis eBook met vijf handige stappen om te bereiken wat u écht wilt.

Volg Callista via haar blog of via Twitter

Het is tijd voor een nieuw idee over groei. Meld je aan voor het webinar ‘Groeiplan 2024’

Lees ook…
Wat staat er dit en het komend jaar op de agenda met betrekking tot regelgeving en belastingen? En wat zijn de belangrijkste data waarmee je iets kunt…
Hybride werken is een ‘blijvertje’, dat is wel duidelijk. Wat zijn eigenlijk de voordelen van hybride werken en hoe krijg je dat goed georganiseerd…
Vrijwilligerswerk is een belangrijk onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen voor bedrijven. Als ondernemer is het belangrijk om…
Winst maken: het is meer dan een financiële doelstelling; het is de levensader van je onderneming. Maar wat als je bedrijf groeit in omzet en toch…
Als mkb-ondernemer ken je de uitdagingen van het ondernemerschap maar al te goed. Je hebt je bedrijf opgebouwd met passie en harde arbeid, maar nu…
Hoe kijken stakeholders naar je bedrijf? Welk imago heeft jouw bedrijf? En hoe zorg je ervoor dat alle belangstellenden, zowel binnen als buiten de…