Categorieën

Hoe duurzaam werkt u op kantoor? Deze korte scan, uit het boek 'Het groene kantoor' van Marieke Schoenmaeckers, maakt u er bewust van.

Inhoudsopgave

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

Hoe duurzaam werkt u op kantoor?

Veel dingen die we doen, doen we al jaren zo. Ze zijn een gewoonte geworden. U hebt er daarom waarschijnlijk nooit over nagedacht dat u ze ook op een andere manier kunt doen, wellicht een veel duurzamere manier.

Deze korte scan, uit het boek Het groene kantoor van Marieke Schoenmaeckers (zie onder), maakt u bewust van uw handelen op kantoor.

1. Elke week ontvang je vele reclamebladen en tijdschriften die u niet leest. Wat doet je ermee?

 1. Je gooit ze allemaal in de prullenbak, want je hebt geen zin om ook nog eens de plastic wikkel eraf te halen.
 2. Je haalt de plastic wikkels van de bladen af en gooit al het papier in de papierbak.
 3. Je belt het bedrijf waar je ze van ontvangt en vraagt ze om ze niet meer te versturen.

2. Het is winter, maar wat is het warm op kantoor. Wat doe je?

 1. Onder je dikke winterjas draag je iets luchtigs. Dan is het prima toeven op kantoor.
 2. Je zet af en toe het raam open voor een beetje koele lucht.
 3. Je zet de verwarming lager en je hebt bij het management geklaagd dat de verwarming in de winter best wel een aantal graden lager  gezet mag worden.

3. Je bezoek is er. Wat bied je hem of haar aan?

 1. Koffie in een plastic bekertje, met een plastic roerstaafje, koffiecupje, suikerzakje en een verpakt koekje erbij.
 2. Koffie in een kartonnen bekertje dat na gebruik in de prullenbak gegooid wordt.
 3. Koffie in een mok, of kartonnen bekertje dat na gebruik de papierbak in gaat.

4. De vergadering met de klant gaat beginnen. Hoe ziet die vergadering eruit?

 1. Je loopt zoals gebruikelijk met een stapel papieren de kamer in en biedt de klant koffie in een plastic bekertje aan met alle plastic benodigdheden die daarbij horen.
 2. Er staan kannen water, thee en koffie op tafel en er wordt geen hand-out uitgereikt, want die wordt via de beamer gepresenteerd.
 3. Je ontmoet elkaar via de video- of teleconferentie, zodat de klant als jullie niet in de file hoeven te staan en daardoor veel tijd en kosten besparen.

5. Je werkdag zit erop. Hoe eindig je de werkdag?

 1. Je pakt je spullen en vertrekt zonder achterom te kijken.
 2. Je zet de computer op stand-bymodus en vertrekt.
 3. Je zet de computer en eventueel de printer helemaal uit, klikt het licht uit en neemt de trap naar beneden.

Resultaat

Zijn de meeste antwoorden een 3? Dat is goed nieuws, want dan ben u zich al behoorlijk bewust van uw gedrag op kantoor. Geen paniek als u (bijna) geen 3 als antwoord had, het onderstaande boek helpt u bij het verduurzaamproces.

Tip. Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, een website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak af te sluiten.

Het groene kantoor – Maak een punt van duurzaamheid
Marieke Schoenmaeckers
Van Duuren Media

Dit boek staat vol handige tips en trucs die je zelf, door kleine gedragsveranderingen, onmiddellijk in je directe werkomgeving kunt toepassen. Daarnaast bevat het een stappenplan waarmee je structureel de inkoop voor je kantoor kunt verduurzamen, compleet met voorbeelddocumenten. Het beschrijft bovendien hoe je ervoor kan zorgen dat het in de hele organisatie gaat leven.

Aan de hand van 34 thema’s wordt geïllustreerd hoe je een punt maakt van duurzaamheid op kantoor. Alle belangrijke keurmerken en leveranciers komen daarbij aan bod. Het levert ongetwijfeld een flinke kostenbesparing op en daarnaast nog veel meer: enthousiaste stakeholders, inspiratie voor innovaties en veranderingen, een goede reputatie en… een schonere toekomst!

Marieke Schoenmaeckers adviseert, traint en geeft workshops over het verduurzamen van kantoren vanuit haar bedrijf Duurzaamheid op kantoor

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Lees ook…
Niemand wordt blij van lastige klanten. Toch is het iets waar veel ondernemers vroeg of laat mee te maken krijgt. Misschien is de kritiek die je…
Financiering vinden voor je bedrijf kan ingewikkeld en duur zijn. Je kunt een bank niet voldoende zekerheid bieden. Of de rente is erg hoog. Hoe kun je…
Door middel van KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) meet je hoe ver je op weg bent om een bepaald doel te bereiken. Dat doel kan van alles zijn….
Al sinds de 19de eeuw kennen we in Nederland de zomervakantie: een periode van zes weken, waarin de scholen zes weken gesloten zijn. Gezinnen met…
Hybride werken is een ‘blijvertje’, dat is wel duidelijk. Wat zijn eigenlijk de voordelen van hybride werken en hoe krijg je dat goed georganiseerd…
Ruim één op de drie mkb-bedrijven is op de een of andere manier actief op de internationale markt. Misschien twijfel jij of je ook je geluk over de…