Hoe duurzaam werkt u op kantoor? Deze korte scan, uit het boek 'Het groene kantoor' van Marieke Schoenmaeckers, maakt u er bewust van.

Inhoudsopgave

Het kan anno 2024 toch niet zo zijn dat jij je ambitie als ondernemer niet waar maakt. Kom naar het webinar → Groeiplan 2024

Hoe duurzaam werkt u op kantoor?

Veel dingen die we doen, doen we al jaren zo. Ze zijn een gewoonte geworden. U hebt er daarom waarschijnlijk nooit over nagedacht dat u ze ook op een andere manier kunt doen, wellicht een veel duurzamere manier.

Deze korte scan, uit het boek Het groene kantoor van Marieke Schoenmaeckers (zie onder), maakt u bewust van uw handelen op kantoor.

1. Elke week ontvang je vele reclamebladen en tijdschriften die u niet leest. Wat doet je ermee?

 1. Je gooit ze allemaal in de prullenbak, want je hebt geen zin om ook nog eens de plastic wikkel eraf te halen.
 2. Je haalt de plastic wikkels van de bladen af en gooit al het papier in de papierbak.
 3. Je belt het bedrijf waar je ze van ontvangt en vraagt ze om ze niet meer te versturen.

2. Het is winter, maar wat is het warm op kantoor. Wat doe je?

 1. Onder je dikke winterjas draag je iets luchtigs. Dan is het prima toeven op kantoor.
 2. Je zet af en toe het raam open voor een beetje koele lucht.
 3. Je zet de verwarming lager en je hebt bij het management geklaagd dat de verwarming in de winter best wel een aantal graden lager  gezet mag worden.

3. Je bezoek is er. Wat bied je hem of haar aan?

 1. Koffie in een plastic bekertje, met een plastic roerstaafje, koffiecupje, suikerzakje en een verpakt koekje erbij.
 2. Koffie in een kartonnen bekertje dat na gebruik in de prullenbak gegooid wordt.
 3. Koffie in een mok, of kartonnen bekertje dat na gebruik de papierbak in gaat.

4. De vergadering met de klant gaat beginnen. Hoe ziet die vergadering eruit?

 1. Je loopt zoals gebruikelijk met een stapel papieren de kamer in en biedt de klant koffie in een plastic bekertje aan met alle plastic benodigdheden die daarbij horen.
 2. Er staan kannen water, thee en koffie op tafel en er wordt geen hand-out uitgereikt, want die wordt via de beamer gepresenteerd.
 3. Je ontmoet elkaar via de video- of teleconferentie, zodat de klant als jullie niet in de file hoeven te staan en daardoor veel tijd en kosten besparen.

5. Je werkdag zit erop. Hoe eindig je de werkdag?

 1. Je pakt je spullen en vertrekt zonder achterom te kijken.
 2. Je zet de computer op stand-bymodus en vertrekt.
 3. Je zet de computer en eventueel de printer helemaal uit, klikt het licht uit en neemt de trap naar beneden.

Resultaat

Zijn de meeste antwoorden een 3? Dat is goed nieuws, want dan ben u zich al behoorlijk bewust van uw gedrag op kantoor. Geen paniek als u (bijna) geen 3 als antwoord had, het onderstaande boek helpt u bij het verduurzaamproces.

Tip. Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, een website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak af te sluiten.

Het groene kantoor – Maak een punt van duurzaamheid
Marieke Schoenmaeckers
Van Duuren Media

Dit boek staat vol handige tips en trucs die je zelf, door kleine gedragsveranderingen, onmiddellijk in je directe werkomgeving kunt toepassen. Daarnaast bevat het een stappenplan waarmee je structureel de inkoop voor je kantoor kunt verduurzamen, compleet met voorbeelddocumenten. Het beschrijft bovendien hoe je ervoor kan zorgen dat het in de hele organisatie gaat leven.

Aan de hand van 34 thema’s wordt geïllustreerd hoe je een punt maakt van duurzaamheid op kantoor. Alle belangrijke keurmerken en leveranciers komen daarbij aan bod. Het levert ongetwijfeld een flinke kostenbesparing op en daarnaast nog veel meer: enthousiaste stakeholders, inspiratie voor innovaties en veranderingen, een goede reputatie en… een schonere toekomst!

Marieke Schoenmaeckers adviseert, traint en geeft workshops over het verduurzamen van kantoren vanuit haar bedrijf Duurzaamheid op kantoor

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Het is tijd voor een nieuw idee over groei. Meld je aan voor het webinar ‘Groeiplan 2024’

Lees ook…
Succesvol ondernemen is voor een flink deel afhankelijk van je zakelijk netwerk. Als zelfstandige is het belangrijk zichtbaar te zijn, zodat je wordt…
Efficiënt voorraadbeheer bereik je met de perfecte balans. Aan de ene kant wil je geen nee verkopen aan je klanten. En aan de andere kant wil je je…
Wat maakt jouw bedrijf in de ogen van klanten zo bijzonder dat zij voor jou kiezen en niet voor de concurrent? Ofwel: wat is je onderscheidend…
Wil je jouw concurrerende producten overtreffen en omzetgroei realiseren? Richt je dan op de bestaande positionering van je merk en kijk je dit kunt…
Strategisch samenwerken kan een goed idee zijn. Samen met een zakelijk partner of meerdere partners heb je meer te bieden, en dat vinden klanten vaak…
Hybride werken is een ‘blijvertje’, dat is wel duidelijk. Wat zijn eigenlijk de voordelen van hybride werken en hoe krijg je dat goed georganiseerd…