Thema's
Wie een begin wil maken met een duurzamer of socialer bedrijf, kan dat vandaag nog doen. Want, zoals een expert zegt: "Het kan juist heel goed in kleine stappen." Met deze concrete adviezen en praktische voorbeelden maak je een vliegende start.

Inhoudsopgave

WOW – Onze reactie van De Zaak na 2 dagen dit super praktische workshop gevolgd te hebben. Absolute aanrader voor ondernemers die systematisch willen groeien. Meld je gratis aan.

Matthijs Smakman, mede-eigenaar van MVO Masters, helpt ondernemers die meer maatschappelijk

verantwoord willen ondernemen.

  • Tip 1 Begin klein en concreet

“Bedrijven vinden het vaak lastig om met mvo te starten. Terwijl het juist heel geschikt is om klein te beginnen. Zie het als een leerproces. Gewoon beginnen! Maak je acties concreet en meet de resultaten: dat zorgt voor spelelement, waardoor vervolgstappen vanzelf komen.”

  • Tip 2 Breng focus aan

“Kies op de gebieden people, planet en profit één of twee aandachtsgebieden, ga daarmee aan de slag en pluk het laaghangende fruit. Een transport- of schoonmaakbedrijf dat veel kilometers maakt, bekijkt zijn leasepark en vervangt auto’s waar nodig door zuinige types met een a- of b-energielabel. Dat levert direct op.”

  • Tip 3 Doe het samen

“Klanten, leveranciers, aandeelhouders: zet ze rond de tafel. Vraag wat ze verwachten, waar zij nog winst zien en hoe je elkaar kunt helpen. Door zo’n ‘stakeholderdialoog’ leer je enorm van elkaar. Het voorkomt dat je in je eentje het wiel opnieuw uitvindt.”

  • Tip 4 Betrek medewerkers

“Bepalend voor succes zijn medewerkers die zich betrokken voelen. Geef ze een stem: bij de stakeholdergesprekken, organiseer creatieve sessies of laat ze bepaalde zaken testen.”

Rob van der Rijt is oprichter van het digitale platform klimaatplein.com dat bedrijven helpt duurzamer te ondernemen.

  • Tip 5 Begin met quick wins

“Onderneem acties die direct energie én geld besparen, ‘quick wins’. Ondernemers die bijvoorbeeld hun winkeldeuren ‘s winters dichthouden, kunnen gemiddeld zo’n 3000 euro op verwarmingskosten besparen. De bandenspanning op peil houden bespaart 100 euro per auto per jaar. En stel computers in op de ‘energiespaarstand’, via de instellingen in Windows. Dat levert per desktop jaarlijks 42 euro op.”

  • Tip 6 Bespaar waar het makkelijk kan

“Verlichting is in de dienstensector verantwoordelijk tot wel 70 procent van het totale energieverbruik. Daar kun je dus  makkelijk besparen. Plaats bijvoorbeeld bewegingsdetectoren, goed voor 90 procent directe besparing. Of verdeel lichtknoppen in groepen, zodat je alleen bepaalde delen verlicht. En vervang oude lichtbakken door energiezuinige tl-lampen. Investeringen die je zo terugverdient.”

  • Tip 7 Pak verspilling aan

“In sommige bedrijven wordt tot 30 procent van het energieverbruik verspild. Met name ‘s nachts als apparatuur, verlichting en verwarming branden terwijl er niemand is. Pak dat aan, bijvoorbeeld met tijdschakelaars en laat medewerkers alles uitzetten voordat ze naar huis gaan.”

  • Tip 8 Meer tools

Meer ‘quick wins’ en handige rekentools zoals een CO2-voetafdruk-calculator vind je op klimaatplein.com.

Sociaal ondernemer Wouter Durville van ONEforONE en bolletjeskleed.nl is een schoolvoorbeeld voor wie socialer wil ondernemen.

  • Tip 9 Eentje verkopen, eentje geven

“Het bedrijfsmodel van ONEforONE is gebaseerd op het principe ‘buy one, give one’. Een klant koopt bij ons een waterfles, daardoor krijgt iemand in India schoon drinkwater. Juist voor mkb’ers die diensten of producten verkopen, is dit principe ideaal voor een actie: een klant koopt jouw product en jij schenkt de opbrengst aan een goed doel. Dat kun je zelf zo groot of klein maken als je wilt.”

  • Tip 10 Waar wil jij bijdragen?

“Vraag je af waar je over dertig jaar nou écht trots op zou zijn. Winst is maar één waarde – wat wil jij nog meer bijdragen? Ik word bijvoorbeeld blij van het helpen van mensen, anderen hebben meer met ‘groen’, zoals zonne-energie.”

Peter Ory, eigenaar van Keizer Stoffeert (in Borne) dat innovatieve revalidatieproducten levert:

  • Tip 11: Zoek een club gelijkgestemden 

“Om de vaart erin te houden vorm ik met andere bedrijven die duurzaam willen ondernemen een ‘Circle of trust’. Hier wisselen we ideeën uit, leren we van elkaar en helpen we elkaar verder vooruit.”

  • Tip 12 Doe als Google

“Op vrijdagmiddag krijgen medewerkers de ruimte om aan eigen projecten te werken, die zíj belangrijk vinden. Met mooie gevolgen: nieuwe succesvolle producten, maar vooral gemotiveerde medewerkers die kennis delen en elkaar en hun vak meer waarderen.”

Goos Eilander, van marktonderzoekbureau Trendbox in Amsterdam:

  • Tip 13 Minimaliseer printgebruik

“Op maandagochtend vergaderen we met vijftien man waarbij tot voor kort iedereen onderzoeksresultaten op papier bij zich had. Inmiddels hebben we allemaal een Samsung-tablet waar we diezelfde resultaten opzoeken. Ongelimiteerd printen hoort bij ons tot het verleden. Met liefst één derde minder papierverbruik als resultaat.”

Bas van der Geest, van Gebr. van der Geest Schilder- en Vastgoedonderhoud in Enschede:

  • Tip 14 Maak een plan van aanpak

“Wij maken veel kilometers. Daarom hebben we een plan opgezet om onze CO2-uitstoot in de komende vijf jaar met zo’n twintig procent te reduceren. We leren personeel slimmer te rijden, gaan langzaam over op elektrische bestelauto’s én voeren geen projecten uit die meer dan een uur reistijd vragen. Kies haalbare doelstellingen en doe het gefaseerd.”

Ingrid Claasen van Cape Consultancy en netwerkenmeteenknipoog.nl uit Aalsmeer:

  • Tip 15 Zet je vakkennis in

“Als je een goed doel wilt steunen, een actie wilt doen of vrijwilligerswerk, zoek dan naar iets dat past bij jouw vakkennis en bedrijfsactiviteit en je passie als ondernemer Die energie maakt dat het werkt! Ik organiseer vrijwillig benefietavonden voor Free a Girl, een organisatie die meisjes uit gedwongen prostitutie bevrijdt. Netwerken zit in mijn aard en bedrijf, zo’n avond organiseren is voor mij bekend terrein.”

En dan nog van De Zaak:

  • Tip 16 ‘100 praktische tips’

Koop zoveel mogelijk in bij lokale bedrijven: MVO Nederland verzamelde maar liefst 100 tips voor een duurzamer bedrijf, gegeven door andere ondernemers.

Exclusief via De Zaak toegang tot hét groeievent voor MKB ondernemers. Beoordeeld met een 9,2 uit 10 en door De Zaak zelf met een 10. Op = Op. Meld je gratis aan.

Lees ook…
In een tijd waarin werknemers steeds vaker moeite hebben de balans te vinden tussen werk en privé, is het verhogen van de vitaliteit in je bedrijf…
Het nieuws dat je klant of leverancier failliet is, komt vaak als een schok. De impact op je bedrijf kan groot zijn: van onbetaalde facturen tot…
Door middel van KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) meet je hoe ver je op weg bent om een bepaald doel te bereiken. Dat doel kan van alles zijn….
Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten en wil je weten hoe je geld kunt verdienen? Of wil je weten hoe je als ondernemer andere inkomstenbronnen…
Winst maken: het is meer dan een financiële doelstelling; het is de levensader van je onderneming. Maar wat als je bedrijf groeit in omzet en toch…
Als mkb-ondernemer ken je de uitdagingen van het ondernemerschap maar al te goed. Je hebt je bedrijf opgebouwd met passie en harde arbeid, maar nu…