Waarom minder doen werkt: prioriteiten stellen
Veel ondernemers zijn constant bezig met dagelijkse dingen en het bedenken van nieuwe ideeën. Die constante prikkels en afleidingen maken het moeilijk om echt productief en langdurig geconcentreerd te blijven. Focus betekent prioriteren, keuzes maken en gericht energie steken in de taken die écht van belang zijn.
Overbelast brein
Wanneer je te veel tegelijk doet, ben je in je hoofd al bezig met een volgende taak. Zo raakt je brein overbelast. Denk bijvoorbeeld aan de momenten dat je tijdens vergaderingen uit verveling je sociale media checkt. Of als je tijdens een gesprek met een medewerker eigenlijk met je gedachten bij andere dingen zit.
Multitasking tijd kost meer dan het oplevert
Onderzoek laat zien dat multitasking vaak meer tijd kost dan oplevert. Volgens een studie door Harvard Business Review zijn multitaskers maar liefst 40 procent minder productief. Dit komt doordat het schakelen naar een nieuwe taak je hersenen veel energie kost. Focussen op één taak is dus een efficiëntere manier om je brein in te zetten.
De voordelen van bewuste aandacht
We begrijpen maar al te goed: de verleiding om je op allerlei projecten tegelijk te richten is bij de meeste mensen groot. Toch is het heel belangrijk om prioriteiten te stellen. Zo kun je je concentratie verbeteren en uiteindelijk beter ondernemen. Concentreren op een taak tegelijk levert je veel op. Dit zijn de voordelen.
Betere kwaliteit van je werk
Door gericht te werken aan één project tegelijk, kun je meer aandacht en energie geven aan de details. Hierdoor neemt je creativiteit en de kwaliteit van je werk toe. Zorg daarom dus dat je je volledig kunt focussen op die ene taak, zonder afleidingen.
Meer tijd en rust
Als je altijd twintig ballen in de lucht probeert te houden, zorgt dit voor onnodig veel stress. Het is belangrijk om een manier van werken te creëren waarbij je jezelf de ruimte geeft om voldoende tijd te besteden aan elk project. Zo kun je experimenteren en met nieuwsgierigheid naar nieuwe ideeën kijken. Dit geeft ruimte voor creativiteit en zorgt voor een betere balans tussen werk en privé.
Sneller groeien met je bedrijf
Bedrijven die hun kernprioriteiten scherp hebben, groeien sneller doordat ze niet afgeleid worden door andere doelen. Met andere woorden: je krijgt meer gedaan op een dag. Doordat je alleen focust op winstgevende activiteiten, wordt je bedrijf succesvoller.
Probeer afleiding door sociale media te voorkomen
Even een berichtje op je telefoon openen of door social media scrollen lijkt onschuldig, maar het kost vaak veel tijd en haalt je uit je concentratie. Door regelmatig bewust stil te staan bij wat je afleidt, kun je deze vicieuze cirkel doorbreken.
Zo kan het bijvoorbeeld helpen om notificaties uit te zetten, of je scherm op zwart-wit te zetten. Ook kun je op je telefoon timers voor sociale media instellen, zodat je niet in de verleiding komt om toch te gaan scrollen.
Geef ruimte aan voor verveling en creativiteit
Als je minder op je telefoon zit, heb je waarschijnlijk een stuk meer momenten van verveling. Zo’n gebrek aan prikkels kan juist je creativiteit aanwakkeren. Door jezelf niet voortdurend druk bezig te houden, geef je je brein de kans om nieuwe verbindingen te maken en innovatieve ideeën te laten opborrelen.
Plan daarom momenten in je agenda waarin je even helemaal niets doet. Deze ‘lege’ momenten helpen je om tot rust te komen en vormen vaak de basis voor vernieuwende inzichten en oplossingen voor uitdagingen binnen je onderneming.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Je concentratie verbeteren: 4 praktische tips
Wil jij je graag beter kunnen concentreren? Je kunt het concentratievermogen van je brein trainen en verbeteren. Deze praktische tips helpen je om je aandacht beter te richten en op een efficiënte manier te werken.
Stel duidelijke prioriteiten
Begin de dag door je doelen helder te formuleren. Wat zijn de taken die het meeste opleveren? Dit helpt je om bewuste keuzes te maken over waar je tijd en aandacht aan besteedt. Je zult versteld staan wat er gebeurt als je de nadruk legt op taken die echt iets opleveren.
Werk in tijdsblokken voor optimale concentratie
Maak gebruik van een agenda en plan blokken waarin je aan één taak werkt. Door afleidingen zoals geluid en sociale media tijdelijk uit te schakelen, kun je volledig gefocust blijven. Na een intensieve focusperiode neem je een korte pauze om je brein rust te geven. Zorg dat je tijdens zo’n periode niet wordt gestoord door collega’s of andere afleidingen.
Een voorbeeld van een methode die je hierbij kunt gebruiken is de pomodoro-techniek. Bij deze techniek werk je telkens 25 minuten aan een taak, waarna je een pauze van 5 minuten neemt. Dan zijn afleidingen juist wél welkom.
Experimenteer met ontspanningsoefeningen
Je brein heeft deze rustmomenten nodig om geconcentreerd te blijven. Probeer een oefening zoals meditatie of focus op je ademhaling. Dit helpt je om sneller afleiding los te laten en terug te keren naar je werk met een frisse geest.
Verminder prikkels
Zorg voor een rustige werkomgeving zonder veel beweging of geluid. Wanneer je snel afgeleid raakt, helpt het om een ruimte te zoeken waar je ongestoord kunt werken. Je kunt hier natuurlijk ook oordoppen of achtergrondmuziek voor gebruiken.
Maak gebruik van je natuurlijke energiepieken
Ieder mens heeft gedurende de dag verschillende energiepieken en -dalen. Door bewust in te spelen op deze momenten kun je je focus versterken. Plan je meest uitdagende taken tijdens jouw piekuren. Vaak zijn dit de uren in de ochtend of vroege middag, wanneer je concentratievermogen op zijn best is.
Taken waarvoor je minder concentratie nodig hebt, zoals e-mails beantwoorden, kun je bewaren voor momenten waarop je energie (en motivatie) wat lager is. Zo werk je in lijn met de natuurlijke ritmes van je hersenen en verhoog je je productiviteit zonder dat het je extra moeite kost.
Focus zorgt voor meer productiviteit en werkplezier
Het aanleren van focus en het verbeteren van je concentratievermogen kunnen een enorm verschil maken voor je productiviteit en werkplezier als ondernemer. Door bewust focus aan te brengen en afleidingen te vermijden, benut je je tijd op een efficiënte manier. Zo voer je je taken niet alleen beter en sneller uit, maar ervaar je ook meer rust.
Zorg er dus voor dat je brein niet constant hoeft te schakelen tussen verschillende prikkels. Dit helpt stress verlagen en geeft ruimte voor creativiteit en innovatie. Zo maak je met minder inspanning meer impact.