Of je nou op zakenreis gaat naar Amerika, aan het oriënteren bent op ondernemen in de Verenigde Staten of het bezoek van een zakenrelatie voorbereid: je wilt meer weten over de zaken cultuur van Amerika. Wij zetten wat interessante tips en handigheden op een rij!

Inhoudsopgave

Table of Contents

De bedrijfscultuur van Amerika

In Amerika komt je niet ver met de Nederlandse bescheidenheid. Het zijn hier je resultaten die tellen. In de Verenigde Staten richt men zich op de korte termijn. Het gezegde ‘time is money’ nemen ze hier letterlijk. Niet alleen ligt de nadruk op de huidige resultaten en de korte termijn, ook willen Amerikanen dat je snel to the point komt. Laat gelijk zien dat jij ‘the best (wo)man for the job’ bent. Je kunt formele aanspreekvormen hier ook vrij snel laten varen, de omgangsvorm is vlot en informeel.

Let’s meet face to face

Afspraken waarmee je echt bij elkaar zit, zijn belangrijk in Amerika. Reden genoeg om die reis over de oceaan te maken. Naast face to face meeten staat stiptheid hoog op de lijst. Niet alleen bij afspraken, maar ook bij leveringen. Zorg dat je op tijd bent en je afspraken nakomt. Overmacht? Daar doen ze in Amerika niet aan.

Tijdens een meeting kom je niet altijd gelijk tot een overeenkomst of een besluit. Daar hebben de Amerikanen werkontbijt of de lunchafspraak voor. Let op dat je, als het besluit genomen is, wel een getekend contract in handen krijgt. In Amerika is een mondelinge overeenkomst niet (altijd) bindend. Laat contracten opstellen door gespecialiseerde mensen. In Amerika staat alles op papier, dus neem ook de kleine lettertjes mee in je contract.

Do’s & dont’s bij het zakendoen in Amerika

Wil je een goede indruk maken bij je  Amerikaanse (mogelijke) handelspartners? Met de volgende tips kom je beslagen ten ijs.

  • Onthoud dat Amerikaans Engels en Brits Engels niet hetzelfde zijn. Formuleer afspraken opnieuw en check altijd of zowel jij als je gesprekspartner de afspraken goed hebt begrepen. Dit voorkomt onnodige misverstanden achteraf.

  • Wil je een goede indruk maken? Zorg dat jouw website er ook in Amerikaans Engels is. Bonuspunten als je dit aangeeft met de Amerikaanse vlag op je site.

  • De meeste Amerikaanse bedrijven zijn erg hiërarchisch. Alleen mensen met de juiste bevoegdheid mogen beslissingen nemen. Zorg dus dat je met de juiste personen aan tafel zit.

  • In Nederland zijn we niet zo gewend aan complimenten. Amerikanen kunnen ‘te’ complimenteus overkomen. Wil je een goede indruk maken? Gebruik zelf ook veel ‘thank you’ en ‘please’.

  • Presenteer zowel je bedrijf als je bedrijf goed. Amerikanen stellen formele kleding op prijs.

  • Houd rekening met de Amerikaanse nuchtere en zakelijke manier van omgaan met (conflict)situaties. ‘Take it of leave it’.

Zakendoen in Amerika? Denk aan je ESTA!

Ga jij naar the States? Dat kan niet zomaar. Gelukkig is een ESTA in de meeste gevallen voldoende. Meer weten over het juiste ESTA aanvragen voor jouw reis naar Amerika? Lees hier de voorwaarden van een ESTA Amerika?.

Lees ook…
Al sinds de 19de eeuw kennen we in Nederland de zomervakantie: een periode van zes weken, waarin de scholen zes weken gesloten zijn. Gezinnen met…
Woensdag 15 maart 2023 mogen we het stemhokje in om onze vertegenwoordigers in de provincie te kiezen. De Provinciale Statenverkiezingen staan in de…
KPI staat voor Key Performance Indicator. In het Nederlands wordt het ook wel Kritieke Prestatie-indicator genoemd. Door middel van kritieke…
Een jaarplan kan een perfect hulpmiddel zijn om je bedrijfsdoelstellingen voor komend jaar te formuleren en concreet en haalbaar te maken. In dit…
Financiering vinden voor je bedrijf kan ingewikkeld en duur zijn. Je kunt een bank niet voldoende zekerheid bieden. Of de rente is erg hoog. Hoe kun je…
Ga je een bedrijf starten? Heb je een innovatief idee? Of verandert de markt waarin je actief bent? Dan kun je gebruikmaken van het Business Model…