Ondernemers praten steeds vaker over het verkopen van vorderingen. Dit komt doordat steeds meer ondernemers de voordelen van factoring ontdekken. In dit artikel bespreken we de voordelen van het verkopen van je vordering en geven we je inzicht in hoe dit proces werkt.

Inhoudsopgave

Wat is er niet fijner dan wanneer je je opdracht hebt afgerond en de factuur de deur uit is? Ja precies, dat die factuur meteen betaald wordt. En dat kan met factoring. Met factoring verkoop jij je factuur aan een factoringbedrijf die jou vervolgens direct uitbetaalt. Zo kun jij weer verder ondernemen.

Hoe werkt het verkopen van een vordering?

Het proces van het verkopen van een vordering is eenvoudig en snel, met de volgende stappen.

1. Meld je aan

Registreer je via de website of een handige app. Je aanvraag wordt meestal binnen 24 uur beoordeeld, waarna je direct aan de slag kunt.

2. Verkoop jouw vordering

Dit zijn een aantal voorbeelden van eisen waar een factuur aan moet voldoen: 

  • Je factureert aan een bedrijf of aan de overheid en niet aan een particulier.
  • Jouw factuur is nog niet verlopen of vervallen.
  • Het factuurbedrag bedraagt minimaal € 100. 
  • De werkzaamheden zijn afgerond en geleverd.
  • Jouw openstaande facturen zijn niet verpand.


De voordelen van het verkopen van je vordering

Het verkopen van je vordering brengt diverse voordelen met zich mee, waardoor het een van de snelst groeiende financieringsmethoden is voor ondernemers:

  1. Je ontvangt je geld meestal al binnen 24 uur: wat betekent dat je nooit meer hoeft te wachten op je betalingen.
  2. Je wordt ontzorgd: na de verkoop hoef jij je geen zorgen meer te maken over de betaling van de debiteur; dit wordt voor je geregeld.
  3. Je houdt de regie: Jij bepaalt wanneer en welke vorderingen je verkoopt.
  4. Je loopt geen risico: Het risico van niet betaling is niet meer jouw zorg, bij de verkoop is risicobeheersing inbegrepen.
  5. Je kan doen waar jij goed in bent: Doordat je geen debiteurenbeheer meer hoeft te doen kun jij de focus leggen op waar jij goed in bent; ondernemen.


De nadelen van het verkopen van een vordering

Net als bij andere zakelijke financieringsmethoden zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het verkopen van vorderingen:

  1. Niet elke factuur wordt gekocht: Factoringmaatschappijen hanteren hun eigen criteria bij het beoordelen van facturen. 
  2. Kosten: Hoewel je wordt ontzorgd en 100% van je vordering krijgt betaald, brengt het verkopen van vorderingen uiteraard kosten met zich mee.


Conclusie

Het verkopen van je vordering is een snelle, eenvoudige en flexibele manier om jouw verdiende geld veel sneller in handen te krijgen, je debiteurenbeheer uit handen te geven en het risico te minimaliseren. Hoewel er enkele nadelen zijn, wegen de voordelen zwaarder voor ondernemers die op zoek zijn naar een efficiënte financiële en administratieve oplossing voor hun bedrijf. 

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
Lees ook…
Een effectief risicomanagement binnen zorginstellingen is van groot belang. Zo draagt risicomanagement zorg voor de patiëntveiligheid, maar ook voor…
Natuurlijk licht speelt een cruciale rol in het creëren van een aangename en gezonde leefomgeving. Een van de meest effectieve manieren om meer…
Het importeren van een bedrijfswagen uit het buitenland kan een aantrekkelijke optie zijn vanwege potentieel lagere kosten en toegang tot een breder…
De inflatie in Nederland blijft maar stijgen en het leven wordt steeds duurder. Je werkt, maar je ziet je geld niet groeien. Misschien overweeg je…
In de huidige digitale wereld is het van groot belang dat iedereen, ongeacht beperkingen, toegang heeft tot websites en online diensten. Digitale…
Als ondernemer of belegger ben je altijd op zoek naar rendement. In de huidige markt, waarin de regelgeving rondom de woningwet strenger is geworden,…