Voor je bedrijf weet je het maar al te goed. Een veilige werkomgeving is wel zo belangrijk. Dit begint allemaal met een goede Risico-Inventarisatie & -Evaluatie. Dit document helpt jouw bedrijf om gevaren in kaart te brengen. Ook biedt het oplossingen om deze risico's te verminderen. In veel sectoren is een RI&E verplicht. Het vormt dan ook de basis voor een veilige en gezonde werkplek. Is je interesse gewekt? En wil je graag weten hoe je dit voor je bedrijf het beste aan kunt pakken? Je komt er in dit blog wat meer over te weten.

Inhoudsopgave

Wat is een RI&E?

Wat is een RI&E en wat betekent het voor jouw bedrijf? Een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie is een verplicht onderdeel van de Arbowet. Alle risico’s op de werkvloer kunnen beter in kaart worden gebracht. Wat je ervan kunt verwachten? Het bestaat uit twee delen:

  1. De inventarisatie. In dit onderdeel worden alle gevaren binnen een organisatie in kaart gebracht.
  2. De evaluatie. Hier worden deze risico’s beoordeeld op hun ernst. Maar ook de kans van voorkomen komt aan bod.


Aan de hand van deze informatie wordt een plan van aanpak opgesteld. Hier worden concrete maatregelen beschreven. Dit om de risico’s te beheersen of te elimineren. Een goede RI&E is dus een enorm belangrijke tool voor een veilige werkomgeving. Ook draagt het voor een groot deel bij aan de gezondheid van werknemers.

Waarom is een RI&E belangrijk?

Een RI&E van RIE Specialist zorgt er niet alleen voor dat je bedrijf aan wettelijke verplichtingen voldoet. Het kan ook de veiligheid van werknemers garanderen. Krijg je inzicht in de gevaren? Dan kunnen ongevallen en beroepsziekten worden voorkomen. Het helpt werkgevers proactief te handelen in plaats van te reageren op incidenten. Ook kan het verbeteren leiden tot:

  • Hogere productiviteit
  • Minder ziekteverzuim 
  • Een betere werkcultuur


Heb je dit eenmaal goed onder controle? Dan voelt het personeel zich meer betrokken. Maar er heerst ook meer geruststelling, wetende dat de werkgever actief bezig is met de veiligheid.

Plan van aanpak voor een veilige werkomgeving

En zijn de risico’s binnen de organisatie eenmaal goed geïnventariseerd en geëvalueerd? In dat geval wordt er een plan van aanpak gemaakt. Hierin is terug te zien wat je kunt doen om de risico’s te verminderen. Het kan gaan om het verbeteren van de ergonomie op werkplekken. Of je kunt denken aan het aanpassen van machines. Maar ook het aanbieden van trainingen op het gebied van veiligheid is een goed voorbeeld. 

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
De meeste mensen die werken, hebben ook een goede tas bij zich waar ze het eten en drinken meenemen of misschien een laptop en wat papierwerk. Toch…
Fatbikes worden steeds populairder als vervoermiddel voor woon-werkverkeer. Met hun brede banden en robuuste frame bieden fatbikes talloze voordelen…
Een van de grootste irritaties op het werk is een gebrekkige internetverbinding. Geen enkele werknemer vindt het leuk als het werk wordt vertraagd…
In de snel veranderende wereld van vandaag is het vermogen om je aan te passen en continu te leren essentieel voor succes. Dit geldt niet alleen voor…
Het verkopen van je voertuig kan in het begin overweldigend lijken, maar met een beetje planning wordt het een stuk eenvoudiger. Start met het…
Magazijnen zijn doorgaans plekken waar veel materialen of producten in opgeslagen moeten worden. Omdat de ruimte niet oneindig is, is efficiënt…