De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen is een urgente noodzaak geworden in de strijd om klimaatverandering tegen te gaan. Voor bedrijven betekent dit vaak dat ze moeten overstappen van gas naar een duurzamer alternatief. Dit kan een uitdagend proces zijn, maar met een goed doordacht stappenplan is het zeker haalbaar.

Inhoudsopgave

Beoordeel de huidige situatie

Voordat je stappen onderneemt om van het gas af te gaan, is het belangrijk om een goed overzicht van de huidige situatie te maken. Dit omvat het in kaart brengen van je huidige gasverbruik, de apparatuur en installaties die op gas draaien en natuurlijk ook de kosten die hierbij komen kijken. Door deze gegevens te verzamelen, krijg je een duidelijk beeld van waar je nu staat en wat de grootste uitdagingen zullen zijn.

Stel een energieplan op

Een gedetailleerd energieplan is essentieel om de overgang soepel te laten verlopen. Dit plan moet een overzicht bevatten van de doelen die je wilt bereiken, de tijdlijnen en welke investeringen er nodig gaan zijn om het te behalen. Het is belangrijk om hierbij realistisch te zijn en rekening te houden met mogelijke obstakels en vertragingen.  

Onderzoek alternatieve energiebronnen

Om heet water zonder gas te kunnen krijgen, moet je overstappen op een alternatieve energiebron. Er zijn verschillende duurzame energiebronnen die je kunt overwegen als alternatief voor gas. Enkele veel voorkomende opties zijn: een boiler op elektriciteit, en een warmtepomp, eventueel gevoed door je eigen zonne-energie. Het overstappen naar volledig elektrische apparatuur en installaties kan een goede optie zijn, vooral als je bedrijf al gebruikmaakt van groene stroom. Vaak wordt er gekozen voor een warmtepomp. Deze kunnen warmte uit de lucht, bodem of water halen en zijn zeer efficiënt voor verwarming en koeling. Zeker in combinatie met zonne-energie zul je hier een aanzienlijk bedrag mee kunnen besparen en zullen warmtepompen een grote bijdrage leveren aan de energiebehoefte van je bedrijf. 

Voer energie-efficiëntie maatregelen door

Energie-efficiëntie is een belangrijke factor in de overgang naar duurzame energie. Door het energieverbruik te verminderen, kun je de behoefte aan alternatieve energiebronnen verminderen en kosten besparen. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat je isolatie verbetert. Goede isolatie van gebouwen vermindert het energieverbruik voor verwarming en koeling. Ook kleine aanpassingen zoals alle lampen vervangen door LED-verlichting zullen energie besparen. Bovendien zal LED-verlichting ook nog eens langer meegaan. 

Schakel externe hulp in

Het inschakelen van een expert kan je helpen om de overgang naar een duurzame bedrijfsvoering en duurzame energie soepel te laten verlopen. Door dit uit handen te geven ben je ervan verzekerd dat het goed en soepel gebeurt en hoef je je er zelf niet druk om te maken. Zo’n expert kan een energieadviseur, installateur van duurzame energieoplossingen of een financiële expert zijn die je kan adviseren over subsidies en financieringsmogelijkheden. Ook is het slim om samen te werken met een goede installateur die achteraf het systeem ook goed instelt, controleert en monitort. Zo weet je zeker dat het efficiënt werkt en je er optimaal gebruik van maakt.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Het nieuwe jaar is begonnen en dat vraagt om nieuwe plannen. Ook op kantoor staat er vast weer veel op de rol. Nieuwe kwartalen, nieuwe klanten en…
Het maakt niet uit hoeveel richtlijnen en praktijken voor veiligheid op de werkplek je hebt opgesteld, ze zullen geen goed doen als je werknemers zich…
Welkom bij een diepgaande verkenning van een cruciaal aspect van bedrijfssucces: hoe je goed voor je personeel kunt zorgen en ze voldoende aandacht…
Ondernemers hebben gemiddeld meer energie en zijn gemiddeld meer gelukkig met hun werk dan mensen die in loondienst werken. Opvallend, omdat juist…
Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) kun je momenten ervaren waarop je meer geld nodig hebt dan dat je op dat moment in je bedrijf hebt. Of het…
De meeste mensen die werken, hebben ook een goede tas bij zich waar ze het eten en drinken meenemen of misschien een laptop en wat papierwerk. Toch…