Veel zzp’ers denken dat een zakelijke auto altijd voordelig is, dat blijkt niet waar te zijn, aldus zzp-boekhouder.
Soms is het zelfs veel gunstiger om geen zakelijke auto te kopen, maar om gewoon met uw privé-auto zakelijke kilometers te maken.
Wanneer is een zakelijke auto wel slim?
Rijdt u meer dan 500 kilometer aan privé-kilometers per jaar dan is het slim om een auto zakelijk aan te schaffen als het een nieuwe auto is of een auto is die een youngtimer is. Dit zijn wagens die 15 jaar of ouder zijn.
De reden is dat als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt u een bijtelling krijgt. Die is bij een nieuwe auto 22 procent van de cataloguswaarde. Dus de prijs incl btw en bpm. Omdat u ook afschrijft over de nieuwprijs valt de bijtelling doorgaans weg tegen de afschrijving.
Waardoor u nog genoeg kosten – benzine, onderhoud, wegenbelasting en verzekering- kunt aftrekken om een fiscaal voordeel te behalen.
Youngtimer
Bij een auto ouder dan 15 jaar is de bijtelling voor privégebruik slechts 35 procent van de dagwaarde, ook dan is een zakelijke koop slim te noemen.
Bij auto’s met een leeftijd tussen de twee en veertien jaar is het dikwijls de vraag of zo’n zakelijke aanschaf slim is als u daar ook meer dan 500 kilometer per jaar privé mee toert.
Kilometerregistratie
Rijdt u minder dan 500 kilometer per jaar aan privékilometers en heeft u een verklaring geen bijtelling privégebruik ingevuld met een kloppende rittenregistratie dan is ook de koop van een wagen tussen de twee jaar en veertien jaar oud wél gunstig.
Voordelen en nadelen
Voordelen
Een auto van de zaak heeft een paar voordelen. Je krijgt de btw terug als je de auto koopt. Ook zijn kosten zoals onderhoud,
banden, benzine, wegenbelasting en verzekering aftrekbaar. Je kunt de auto in vijf jaar afschrijven van je winst.
Nadelen
Maar er zijn ook nadelen. De bijtelling kan hoog zijn, vooral voor auto’s tussen 2 en 14 jaar oud. Die is vaak hoger dan wat je bespaart met afschrijvingen. Daarnaast moet je elk jaar 2,7% van de cataloguswaarde aangeven voor de omzetbelasting.
Elektrische auto
Bij een elektrische auto die u in 2024 koopt, hoeft u slechts 16 procent aan bijtelling aan te geven.
Operational leasing
Bij operational leasing blijft de leasemaatschappij juridisch eigenaar van de auto. Zij heeft alle risico’s die verbonden zijn aan het eigendom van de auto.
Denk daarbij aan aankoop auto, verzekering, wegenbelasting, onderhoud en afschrijving.
Als zzp’er betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto. De
Auto komt niet op de balans van de zaak te staan.
Financial leasing
U koopt hier de auto en wordt eigenaar maar er staat wél een lening tegenover. De bolide en de lening komen beide op de balans te staan. Over de geactiveerde auto schrijft u jaarlijks af.
U heeft recht op renteaftrek en afschrijving van de auto. Vraag een amortisatieschema op, waaruit uw boekhouder de rente en afschrijving kan splitsen. Benzine betaal u via uw zakelijke bankrekening en die zijn aftrekbaar. Hier geldt hetzelfde als u meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt dan heeft u een bijtelling van 22 procent van de cataloguswaarde inzake de Inkomstenbelasting. Ook voor de btw krijgt u jaarlijks een bijtelling van 2.7 procent van de nieuwwaarde.
Kilometers privé-auto
Besluit u de auto gewoon prive te houden dan is het verstandig om alle uitgaven van de wagen ook via uw particuliere bank te betalen. Aan uw boekhouder-zzp geeft u op het einde van het jaar de zakelijke gereden kilometers door en die trekt deze tegen 23 cent per kilometer af van uw winst.