De Belastingdienst stelt namelijk verschillende eisen aan de administratie van privé-en zakelijk ritten. Wat zijn nu precies de regels omtrent de bijtelling? Aan welke eisen dient de rittenregistratie te voldoen? En op welke manier kan je het beste je rittenregistratie bijhouden voor je bedrijf? Lees het in de blog.
Waarom is een sluitende rittenregistratie zo belangrijk?
Rijd je met een zakelijke auto en wil je de bijtelling vermijden? Dan moet je aan de Belastingdienst kunnen bewijzen dat je niet meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt. Die bewijsvoering gebeurt via je rittenregistratie, die aan strikte eisen moet voldoen.
Of je nu ondernemer bent of een wagenpark beheert, rittenregistratie is onmisbaar als je:
- Geen bijtelling wilt betalen (privégebruik lager dan 500 km per jaar)
- Sluitende administratie wilt kunnen aantonen bij een belastingcontrole
- Inzicht wilt in gebruik, planning en onderhoud van je voertuigen
De realiteit van een belastingcontrole
Veel ondernemers denken: “Dit overkomt mij toch niet.” Toch komt geregeld voor dat een inspecteur van de Belastingdienst eens per 5 jaar langs komt voor een controle. En als jouw rittenregistratie niet sluitend is? Dan kan de fiscus besluiten om achtergestelde belasting terug te vorderen in de vorm van een naheffing of een boete.
Het is daarom belangrijk dat een rittenregistratie sluitend is. Een slordige rittenregistratie kan je duur komen te staan. Boetes en correcties kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Vooral voor directeur- grootaandeelhouder, zzp’ers of bedrijven met meerdere voertuigen kan dit bedrag hoog uitvallen.
Wat moet er in een rittenregistratie staan?
De Belastingdienst stelt duidelijke eisen aan een correcte rittenregistratie. Voor elke rit moeten verschillende gegevens worden geregistreerd:
- Merk van de auto
- Type auto
- Kenteken
- Periode van gebruik
- De ritgegevens
Dan vervolgens per rit:
- Datum
- Begin- en eindstand kilometerteller
- Vertrek- en aankomstadres
- De gereden route
- Aangeven of het om een privé of zakelijke rit gaat
Let op: De Belastingdienst kan tot wel 7 jaar geleden de administratie controleren. Zorg dat je dit dus bewaard!
Handmatig bijhouden van deze gegevens is tijdrovend en foutgevoelig. Gelukkig zijn er slimme digitale oplossingen die dit proces automatiseren.
Waarom ondernemers voor YesHugo kiezen
Als ondernemer wil je je tijd besteden aan groei en efficiëntie, niet aan het bijhouden van administratie. Of je nu een klein bedrijf runt, meerdere bedrijfsauto’s beheert of als ondernemer onderweg bent, een betrouwbare automatische rittenregistratie bespaart tijd en voorkomt fiscale risico’s.
Met YesHugo automatiseer je eenvoudig je kilometer- en rittenregistratie en voldoe je altijd aan de eisen van de Belastingdienst. Daarnaast biedt YesHugo waardevolle tools die ondersteunen bij de bedrijfsvoering:
- Automatische rittenregistratie: 100% sluitend bewijs zonder handmatig bijhouden
- Inzicht in zakelijk en privégebruik: altijd een helder overzicht in Excel
- Je bedrijf is minder tijd kwijt aan administratie: het personeel is minder uren kwijt aan registratie van gegevens
- Altijd overzicht van de bedrijfsvoertuigen: alle voertuigen zijn zichtbaar op de kaart door GPS
Of je nu als directeur-grootaandeelhouder, MKB’er of zzp’er onderweg bent, YesHugo helpt je slimme administratie en besparen van kosten. Ontdek hoe automatische rittenregistratie je bedrijfsvoering eenvoudiger maakt.