1. Identificeer je behoeften
De eerste stap is dan dat je in kaart moet brengen wat jouw behoeften zijn. Zoek je bijvoorbeeld een toegangspoort voor een commerciële locatie met een hoog aantal bezoekers? Die zowel een professionele uitstraling als een snelle doorstroom biedt? Kies dan voor een doorloopsluis als beveiliging. Deze beveiligingspoorten zie je vaak terug bij zowel zakelijke als openbare gebouwen.
Of denk bijvoorbeeld na over de uitstraling van de toegangspoort, de doorstroomsnelheid, het beveiligingsniveau, de integratie met een bestaand toegangscontrolesysteem en de geschiktheid voor grote objecten als rolstoelen en kinderwagens. Door duidelijk te definiëren wat je wilt bereiken met de toegangscontrole, kun je gerichter zoeken naar de juiste oplossing.
2. Welk beveiligingsniveau is nodig?
Het beveiligingsniveau is een belangrijke overweging bij het kiezen van een toegangspoort. Zo zijn er toegangspoorten die een terrein volledig afsluiten, bijvoorbeeld een manshoge tourniquet draaideur. Doordat per rotatie slechts één persoon kan passeren, houd je inzicht in de bezoekersstromen. Daarnaast is het onmogelijk om onder de tourniquetdeur door te kruipen en er overheen klimmen is ook lastig. Deze hoge beveiligingsgraad is bijvoorbeeld interessant voor bouwterreinen, festivals of locaties die onbemand zijn.
Voor een gemiddeld beveiligingsniveau is een heuphoog draaikruis of een billentikker een interessante optie. Deze toegangspoorten ogen iets vriendelijker, wat fijn is in bedrijfspanden, woningen, of sportscholen. Er kan ook gekozen worden voor een systeem met biometrische toegangscontrole. Het is belangrijk om te bepalen welk beveiligingsniveau past bij jouw specifieke situatie en risico’s.
3. Esthetiek en omgevingsfactoren
Naast functionaliteit is het ook belangrijk dat de toegangscontrole past bij de omgeving. Wanneer je zoekt naar een esthetische oplossing, is het fijner om te kiezen voor een doorloopsluis, in plaats van een draaihek. Bij het ontwerp van de beveiligingspoortjes is er bewust rekening gehouden met de uitstraling om bezoekers een welkom gevoel te geven bij het betreden van een pand.
Bedenk daarom goed hoe je jouw bezoekers wil ontvangen en welk ontwerp past bij de ingang van jouw locatie. Hierbij kun je vaak de kleur kiezen van de beveiligingspoort, zodat deze goed past bij de rest van de omgeving.
4. Automatisering en integratie
Voorheen werd toegangscontrole geregeld met beveiligingspersoneel. Tegenwoordig kan veel geautomatiseerd worden en veel systemen zijn te integreren met bestaande toegangscontrolesystemen. Bijvoorbeeld alarmsystemen en camerabewaking. Dit zorgt voor meer gemak en een grotere efficiëntie.
De beveiligingspoorten kunnen autonoom ingezet worden, maar ook ter ondersteuning van het beveiligingspersoneel. Voor alle mogelijkheden is het verstandig om te informeren naar de mogelijkheden van een toegangsoplossing.
5. Onderhoud en duurzaamheid
Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met het onderhoud en de duurzaamheid van de gekozen toegangspoort. Kies materialen die bestand zijn tegen de specifieke omgevingsfactoren en die weinig onderhoud vereisen. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van de toegangspoort verlengen en ervoor zorgen dat deze optimaal blijft functioneren.
Kies voor een passende toegangspoort
Kortom, bij het kiezen van de perfecte toegangspoort is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften, beveiligingsvereisten, esthetiek, automatiseringsmogelijkheden en duurzaamheid. Door deze factoren zorgvuldig te overwegen, kun je een toegangspoort vinden die niet alleen voldoet aan je verwachtingen, maar ook naadloos integreert in de werkomgeving.