En we geven ze geen ongelijk, want hoe geweldig zou het zijn om de ene week in Florida te werken en de andere week vanuit New York. En na het werk? Heerlijk genieten aan het strand of genieten van het nachtleven in de bruisende steden van de Verenigde Staten. De werktijden? Vaak flexibel, maar uiteraard in overleg met de werkgever. Omdat digitale nomade geen fysiek werk leveren, is het niet belangrijk waar het gedaan wordt, maar wanneer het gedaan wordt.
Als het mag, en het kan, is remote werken zeker aan te raden. Maar mag je zomaar in de Verenigde Staten werken als digitale nomade? Welke voorwaarden zijn hieraan verbonden en met welke regels moet je rekening houden?
Welke reistoestemming heb je nodig?
De reistoestemming die je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van jouw reisintenties en de duur van jouw verblijf. Ondanks dat de Verenigde Staten een goede band heeft met de Europese Unie, wil dit niet zeggen dat je zomaar naar Amerika kan reizen. Je hebt namelijk een ESTA of visum voor Amerika nodig. Wil je maximaal 90 dagen per bezoek verblijven, maar wel meerdere keren in twee jaar heen en weer kunnen reizen naar Amerika, dan volstaat een ESTA. Wil je meer dan 90 dagen in Amerika verblijven of diensten aanbieden/uitvoeren voor Amerikaanse inwoners? Dan heb je een visum nodig.
Een ESTA volstaan meestal
Omdat digitale nomade veelal in dienst zijn bij een werkgever in hun thuisland en ook digitale diensten voor deze werkgever uitvoeren, komen zij in aanmerking voor het ESTA. Daarnaast mag een ESTA ook gebruikt worden voor een zakenreis en mag je met deze reistoestemming dus deelnemen aan zakelijke vergaderingen, beurzen, onderhandelingen, conferenties en meetings in Amerika. Ook het bezoeken van klanten en leveranciers is toegestaan met een ESTA. Hierbij mag de remote werker maximaal 90 dagen aaneengesloten in Amerika verblijven met een ESTA. Voordat de 90e dag verstreken is, moet je het land weer verlaten. Echter mag je met deze reistoestemming wel meerdere keren naar Amerika reizen. Dit betekent dat je enkele dagen nadat je het land hebt verlaten, weer terug mag reizen, als je dit wilt.
Wanneer een visum aanvragen
Indien je niet voldoet aan de voorwaarden van het ESTA, of langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten wilt verblijven, moet je een visum aanvragen. Een visum moet aangevraagd worden via het consulaat van de Verenigde Staten in Amsterdam.
Er bestaan verschillende soorten werkvisa voor Amerika. Dit zijn:
- H visum: is een werkvisum voor werknemers met specialistische beroepen die tijdelijk in de Verenigde Staten willen werken. Voor stages, bepaalde trainingen, seizoensarbeiders en echtgenoten en kinderen van visumhouders met het H visum bestaan verschillende subcategorieën.
- I visum: dit visum is bedoeld voor vertegenwoordigers van buitenlandse media, oftewel journalisten. Met dit visum mogen journalisten en andere medewerkers van de pers tijdelijk journalistieke werkzaamheden uitvoeren in Amerika.
- L visum: hiermee mogen werknemers met gespecialiseerde kennis of een leidinggevende rol in Amerika werken op voorwaarde dat ze zowel een vestiging in het thuisland als in de Verenigde Staten hebben. Het visum heeft een geldigheidsduur van 7 jaar, maar stelt als voorwaarde dat de medewerker minimaal één jaar in dienst moet zijn bij de werkgever. Met dit visum is het ook gemakkelijker om andere werknemers over te plaatsen naar de Amerikaanse vestiging. Het visum is daarnaast niet alleen voor de werknemer geldig, maar ook voor zijn/haar echtgenote en/of kinderen.
- O visum: het O-visum is uitsluitend bedoeld voor personen met een buitengewone bekwaamheid op het gebied van wetenschap, kunst, onderwijs, in het bedrijfsleven of in de sport. Zij hun bekwaamheid kunnen aantonen met de benodigde papieren/bewijzen en tevens aantonen dat hun werk in de Verenigde Staten slechts van tijdelijke aard is.
- P visum: internationaal erkende entertainers, sporters, kunstenaars of leden van een team dat deze persoon ondersteunt bij het uitvoeren van de werkzaamheden, komen in aanmerking voor dit visum.
- Q visum: werknemers die meedoen aan een uitwisselingsprogramma waarbij beide landen cultuur en kennis delen, komen in aanmerking voor dit visum. Het visum wordt aangevraagd door de werkgever, namens de toekomstige werkgever. De visumhouder moet daarnaast ook gesponsord worden door de werkgever of de organisatie.
Wanneer jouw reistoestemming aanvragen
Je doet er verstandig aan om tijdig jouw reistoestemming aan te vragen. Voor het ESTA geldt dat deze meestal binnen enkele dagen toegekend kan zijn. Visums daarentegen vereisen een bezoek aan het consulaat van de Verenigde Staten in Amsterdam en nemen daarom veel meer tijd in beslag.