Gefeliciteerd! Je hebt je eenmanszaak omgezet in een bv. Een slimme keuze als je onderneming groeit en meer winst gaat maken. Maar heb je ook bedacht dat je voor je bv te maken krijgt met andere boekhoudkundige verplichtingen? Je doet er goed aan om even goed te bedenken of de boekhouder die je had voor je eenmanszaak, ook geschikt is om je bv te ondersteunen. In dit artikel kun je lezen waarom je kunt overwegen om voor je bv over te stappen op een gespecialiseerde boekhouder.

Inhoudsopgave

Een gespecialiseerde boekhouder: de slimste keuze voor je bv

Gefeliciteerd! Je hebt je eenmanszaak omgezet in een bv. Een slimme keuze als je onderneming groeit en meer winst gaat maken. Maar heb je ook bedacht dat je voor je bv te maken krijgt met andere boekhoudkundige verplichtingen? Je doet er goed aan om even goed te bedenken of de boekhouder die je had voor je eenmanszaak, ook geschikt is om je bv te ondersteunen. In dit artikel kun je lezen waarom je kunt overwegen om voor je bv over te stappen op een gespecialiseerde boekhouder.

De financiële structuur van een bv is complexer

Een van de belangrijkste redenen om voor een andere boekhouder te kiezen voor je bv dan voor je eenmanszaak, is de complexiteit van de financiële structuur. Een bv kent doorgaans meer ingewikkelde financiële elementen, zoals aandelenkapitaal, aandeelhoudersovereenkomsten, dividenduitkeringen en de mogelijkheid om extern vermogen aan te trekken. Een gespecialiseerde boekhouder met ervaring in het behandelen van deze aspecten van vennootschappen is essentieel om ervoor te zorgen dat de financiële gezondheid van de bv op nauwkeurige wijze wordt beheerd en voldoet aan wettelijke vereisten.

Compliance en wettelijke verplichtingen

Jouw bv heeft te maken met striktere wettelijke verplichtingen en compliance-eisen dan je eenmanszaak. Denk bijvoorbeeld aan verplichtingen zoals het opstellen en deponeren van jaarrekeningen, het houden van aandeelhoudersvergaderingen en het voldoen aan fiscale regelgeving die specifiek is voor een bv. Een boekhouder die ervaring heeft met deze specifieke eisen en die de weg kent door het complexe landschap van vennootschapsrecht en financiële regulering, zorgt ervoor dat jouw bv aan alle wettelijke verplichtingen voldoet.

Belastingplanning en -optimalisatie

Hoewel belastingplanning en -optimalisatie natuurlijk ook van belang was voor je eenmanszaak, kunnen de strategieën en benaderingen verschillen. Een gespecialiseerde boekhouder voor jouw bv kan je wijzen op specifieke fiscale voordelen die enkel van toepassing zijn op vennootschappen. Dit kan betrekking hebben op zaken zoals vennootschapsbelasting, dividendbelasting en kansen om de belastingdruk te verminderen door slimme financiële planning.

Strategisch financieel advies

Het beheren van een bv vraagt meestal om meer strategisch financieel advies dan een eenmanszaak. Dit advies kan betrekking hebben op belangrijke beslissingen zoals investeringen, kapitaalstructuur, fusies en overnames. Een boekhouder met ervaring in het omgaan met bv’s kan niet alleen ondersteunen bij de dagelijkse financiële taken, maar tevens waardevol inzicht bieden bij het maken van deze strategische beslissingen die de groei en ontwikkeling van jouw bedrijf beïnvloeden.

Hoewel een ervaren boekhouder van onschatbare waarde is voor het succes van iedere onderneming, is het verstandig om de unieke kenmerken van de bv als uitgangspunt te nemen bij het selecteren van een boekhouder. Een bv en een eenmanszaak brengen verschillende financiële en wettelijke complexiteiten met zich mee die elk om specifieke expertise vragen. 

Verschillende boekhoudkundige verplichtingen eenmanszaak en bv

  • Jaarrekening: voor een bv is het verplicht om jaarlijks een jaarrekening op te stellen met een balans, winst-en-verliesrekening en toelichting, wat inzicht geeft in de financiële prestaties en positie van het bedrijf.
  • Publicatieplicht: de jaarrekening van een bv moet openbaar worden gemaakt via de Kamer van Koophandel binnen 12 maanden na het boekjaar, zodat derden toegang hebben tot deze informatie.
  • Publicatiestukken: naast de jaarrekening moeten ook gegevens over bestuursstructuur, aandelenkapitaal en wijzigingen worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, openbaar toegankelijk via het handelsregister.
  • Belastingen: terwijl eenmanszaak winst direct belast wordt met inkomstenbelasting, betaalt een bv vennootschapsbelasting over winst en de eigenaren belasting over dividend en/of salarissen.
  • Financieringen: eenmanszaak gebruikt eigen vermogen en externe leningen voor financiering, terwijl een bv aandelen kan uitgeven om kapitaal aan te trekken, wat externe investeerders aantrekken en financiële middelen vergroten vergemakkelijkt.
  • Accountantsverklaring: grotere bv’s en die deel uitmaken van een ondernemingsgroep moeten vaak de jaarrekening door een externe accountant laten controleren vanwege wettelijke eisen.
  • Bewaarplicht: zowel financiële administratie als jaarrekening gerelateerde documenten moeten minimaal 7 jaar worden bewaard volgens wettelijke bewaarplicht.
  • Administratieplicht: zowel een bv als een eenmanszaak moeten een nauwkeurige administratie bijhouden van financiële transacties, facturen en contracten, om inzicht te bieden in de financiële situatie van het bedrijf.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Als ondernemer kun je heerlijk doorgroeien in je eigen bedrijf, maar zal je helaas ook kosten kunnen maken. Als jij producten inkoopt om door te…
Het is opbeurend en positief om te zien dat steeds meer bedrijven de balans tussen werk en privéleven verbeteren en meer moeite doen om…
Zakelijke klanten zijn voortdurend op zoek naar manieren om efficiënter in te kopen en tegelijkertijd hun winstmarges te vergroten. Een slimme…
Kerst is het feest van de verbinding. Met familie en ook anderen. Misschien vier jij de kerst in een ander land? Of ben je hier en is met kerst de…
Om je huis het hele jaar door comfortabel te houden, zijn er twee belangrijke dingen nodig: een goede verwarming voor de koude maanden en een…
Fatbikes worden steeds populairder als vervoermiddel voor woon-werkverkeer. Met hun brede banden en robuuste frame bieden fatbikes talloze voordelen…