Een elektronisch point of sale-systeem oftewel een kassasysteem kan ongekende waarde hebben voor ieder horecabedrijf. Veel ondernemers en bedrijven in de horeca onderschatten de waarde die een geavanceerd horeca kassasysteem kan hebben. Wanneer deze op de juiste manier gebruikt wordt en geïntegreerd wordt met andere bedrijfsprocessen dan zijn er vaak tal van besparingen en optimalisaties te realiseren, waarbij het kassasysteem het kloppende hart van de onderneming vormt.

Inhoudsopgave

Ieder horecabedrijf heeft haar eigen behoeftes

De horeca is een grote industrie die bestaat uit tal van verschillende soorten ondernemingen met elk hun eigen behoeftes met betrekking tot een kassasysteem. De snackbar om de hoek vraagt natuurlijk wat anders van het kassasysteem dan het hotel met 200 kamers in de binnenstad. Er zijn echter wel een aantal zaken die vrijwel overal belangrijk zijn met betrekking tot kassasystemen horeca. Zo is het voor vrijwel alle ondernemingen essentieel dat het systeem gekoppeld is aan een pinapparaat, zodat rekeningen direct betaald kunnen worden en als zodanig in het systeem terecht komen. Voor sommige bedrijven die ook producten verkopen, zoals merchandise, is het soms ook handig om een scanner met een barcode te koppelen aan het kassasysteem.

Gebruiksvriendelijk en bestand tegen een stootje

Dagelijks wordt er binnen een horecaonderneming continue gebruik gemaakt van het kassasysteem en de gebruiksvriendelijkheid hiervan is dan ook cruciaal. Naast het feit dat de software makkelijk moet zijn om te bedienen, moet de hardware ook hufterproof zijn, omdat er nog weleens een glas of bord om kan vallen binnen een horecaonderneming. Het is voor het bedrijf ook belangrijk dat het bedienend personeel snel en gemakkelijk getraind kan worden om het systeem te gebruiken. De doorloop qua personeel is relatief hoog binnen de horeca en een snelle en efficiënte training is dan ook essentieel.

Alle kassadata opgeslagen in de cloud

De hoeveelheid data die in een kassasysteem terechtkomt is ongekend groot. De meeste moderne varianten werken met een cloud-based oplossing, waarbij alle gegevens online worden opgeslagen en er ook altijd een back-up beschikbaar is, zodat er nooit data verloren zal gaan. Daarnaast maakt dit het ook mogelijk om de kassa te koppelen aan de boekhoudsoftware en alle verkoopcijfers en omzetten direct in de boekhouding verwerkt worden. Een groot voordeel hiervan, is dat dit de mogelijkheid biedt om de boekhouding altijd live in te zien, waardoor budgetten en prognoses indien nodig aangepast kunnen worden voor een verbetering van het bedrijfsresultaat.

Makkelijker boekhouden

Naast het vergemakkelijken van de boekhouding, zijn er nog een aantal andere bedrijfsprocessen, waarbij een geavanceerd kassasysteem mee kan helpen aan verdere optimalisatie. De samenstelling van het menu is hiervan een goed voorbeeld. Door de kassadata te gebruiken, is het mogelijk om de bestverkochte producten te onderscheiden van de minst verkochte producten, zodat dit een rol kan spelen in de samenstelling van nieuwe menukaarten en het bepalen van de prijsniveaus. Over het algemeen heeft dit een positieve invloed op het bedrijfsresultaat.

Nooit meer roosterproblemen

Het plannen van de personeelsbezetting kan soms een behoorlijke uitdaging zijn en elke hulp hierbij is dan ook vaak meegenomen. De data uit een kassasysteem kan hierbij een zeer grote rol spelen. Met behulp van de kassadata, is het namelijk mogelijk om de piekdruktes te bepalen per dag van de week per seizoen. Hoe meer data er wordt ingevoerd, hoe beter de prognoses ook zullen werken. Het is hiermee een stuk makkelijker om tot de juiste roosters en shifttijden te komen, wat ervoor zorgt dat er minder verassingen met onverwachte drukte plaatsvinden en de gasten over het algemeen een betere dienstverlening ontvangen, omdat de spanningsboog voor het personeel niet te strak staat.

De beste service voor de gast

Het allerbelangrijkste in de horeca, is natuurlijk de beleving van de gasten en de kwaliteit van de service. Een kassasysteem kan hierbij helpen. Het is mogelijk om met moderne kassasystemen gebruik te maken van zogenaamde handhelds, waarbij de bediening dicht bij de gasten kan blijven en de kans op foute bestellingen verkleind wordt. Daarnaast is het mogelijk om het systeem dusdanig in te stellen dat bepaalde tafels van kleur veranderen wanneer deze op basis van inactiviteit in de kassa aandacht nodig hebben. Een integratie met verschillende beeldschermen in de keuken en achter de bar, maakt de binnenkomende bestellingen overzichtelijk voor alle afdelingen en voorkomt dat mensen lang op hun bestelling hoeven te wachten. Tot slot voorkomt dit ook het eeuwenoude werken met bonnetjes achter de bar en in de keuken.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Als ondernemer is het je vast niet vreemd dat je een financiering voor je bedrijf aan kunt vragen. Bij het afsluiten van een financiering komen ook…
Ben jij momenteel bezig met het opzetten of uitbreiden van je bedrijf? Dan heb je vast en zeker al nagedacht over wat je gaat doen op het gebied van…
Lean Green Belt trainingen zijn ontworpen om bedrijven te helpen hun processen te optimaliseren en efficiënter te werken. Door gebruik te maken van de…
Je hebt als zzp’er behoefte aan een auto van de zaak, om comfortabel en snel naar kantoor en klanten te kunnen komen. Tegelijkertijd gebruik het…
Werk je als zelfstandige zonder personeel en ben je financieel adviseur? Dan ben je je er vast van bewust dat je dagelijks bent blootgesteld aan…
Werken op kantoor kan soms een uitdaging zijn. De vele afleidingen, de drukte en het gebrek aan motivatie kunnen de productiviteit van de mensen…