Geen zware lasten tillen
Grote bedrijven hebben hun magazijn vaak geheel geautomatiseerd. Aan het proces van orderpicking komt in dat geval bijna geen mensenhand meer te pas. Lang niet voor elk bedrijf is zo’n stap echter haalbaar. Het is dan wel zaak om ervoor te zorgen dat de omstandigheden voor de werknemers goed zijn. Dat wil zeggen: geen zware lasten tillen, door de verpakkingseenheden klein te houden. Je kunt dit bij je leveranciers afdwingen. Geen onnodig gesjouw met dozen en kratten, maar zorgen voor voldoende orderpickkarren die dat zware werk overnemen. Grotere goederen niet met de hand verplaatsen, maar op pallets zetten en een pallettruck gebruiken. Op die manier voorkom je als werkgever dat je personeel vervelende blessures oploopt en dat komt uiteindelijk ook jezelf ten goede.
Afstelling op maat
Naast de aandacht voor het tillen van goederen is ook de werkhoogte van belang. Vooral op plaatsen waar men in verschillende ploegen werkt, zal een werkplek de ene keer door iemand met een langere lichaamslengte bezet worden dan de andere keer. Toch willen deze twee collega’s allebei kunnen werken op de voor hen ideale werkhoogte. Met verstelbare werktafels zorg je ervoor dat de werkplaatsen ergonomisch verantwoord zijn ingericht. Iemand die steeds voorover gebukt moet staan, omdat het werkblad te laag is, kan gemakkelijk nek- en rugklachten ontwikkelen. Ook hiervoor gelden dus strenge regels en die zijn er niet voor niets.
Overige aandachtspunten
Bij ergonomisch werken draait het echter om meer dan alleen de machines en het meubilair. Zo is het van belang dat het magazijn ordelijk is, zonder rommel op de grond waarover iemand zou kunnen struikelen. Alle goederen moeten netjes geordend zijn en er moet voldoende licht zijn op de werkplek. Te veel licht kan vermoeiend zijn voor de ogen, te weinig licht is gevaarlijk. Denk ook aan temperatuur en ventilatie.