Welke soorten vloerverwarmingssystemen bestaan er?
In principe zijn er twee veel gebruikte type systemen van vloerverwarmingen binnen bedrijven: watergedragen vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. Bij watergedragen vloerverwarming wordt warm water door buizen in de vloer gepompt. Dit type vloerverwarming is het meest geschikt voor grote ruimtes, omdat het zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van warmte. Het installeren van dit systeem is meestal duurder dan elektrische vloerverwarming, maar op lange termijn is het voordeliger. Het water werkt namelijk op lage temperaturen, waardoor het systeem efficiënter kan draaien en dit resulteert in lagere energiekosten. Voor kleinere ruimtes kan je beter kiezen voor elektrische verwarming. Als je grote ruimtes continu moet verwarmen, ontstaan er hoge stroomkosten. Verder worden ruimtes sneller warm met elektrische vloerverwarming en is het relatief eenvoudig te installeren.
Welk type dekvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?
De belangrijkste factor waar een dekvloer aan moet voldoen om geschikt te zijn voor vloerverwarming is dat het warmtegeleidend is. Er zijn een aantal type dekvloeren met warmtegeleidende eigenschappen. Veel toegepaste dekvloeren zijn de zandcementdekvloer en de anhydrietdekvloer. De zandcementdekvloer is geschikt voor zowel elektrische als watergedragen vloerverwarming, maar is zeker aanbevolen bij een watergedragen vloerverwarming. Dit type dekvloer is namelijk stevig genoeg om de buizen van de vloerverwarming te ondersteunen. Een anhydrietdekvloer is waarschijnlijk beter te combineren met elektrische vloerverwarming, want het is gevoeliger voor vocht. Bovendien heeft deze dekvloer een dunne laag, waardoor snelle opwarming bij elektrische vloerverwarming mogelijk is.
Waarom zou je voor vloerverwarming kiezen?
Zoals eerder benoemd, is vloerverwarming energie-efficiënter, doordat minder warmte verloren gaat dan via circulaire warmte. Bovendien werkt dit type verwarming op lagere temperaturen, waardoor het energieverbruik lager ligt. Met vloerverwarming wordt de warmte overigens gelijkmatig verdeeld over de hele ruimte. Er blijven dus geen plekken over met kou of tocht, zoals je wel hebt met radiatoren. Vloerverwarming neemt in tegenstelling tot radiatoren ook geen ruimte in beslag. Hierdoor kan je jouw werkruimtes praktischer inrichten. Omdat vloerverwarming dus efficiënter omgaat met het energieverbruik, is het dus ook duurzamer en beter voor het milieu.
Meer factoren om rekening mee te houden
Mocht je voor vloerverwarming kiezen, is het handig om voor jezelf te bedenken in wat voor ruimte je deze aan wilt leggen en hoe groot het oppervlakte hiervan is. Verder kijk je naar de type dekvloeren die hierbij passen. Let hierbij goed op de thermische geleidbaarheid, droogtijd, dikte en isolatie van de dekvloer.