Hoe communiceer je helder, empathisch en gelijkwaardig, én krijg je voor elkaar wat je wilt? Het lijkt een hele kluif, maar wie zich een aantal gesprekstechnieken eigen maakt merkt vanzelf dat het niet moeilijk hoeft te zijn. Managers die de verschillen kennen tussen helpen, coachen en adviseren doen daar hun voordeel mee in allerlei situaties op de werkvloer.

Inhoudsopgave

Met de juiste gesprekstechnieken voer je als management een mature gesprek. Dat is een gesprek waarin je gelijkwaardig bent, empathie toont en tegelijkertijd stevig bent als dat nodig is. Bovendien herken je valkuilen en weet je daaruit te blijven, zodat je niet langer moe wordt van gesprekken die je voert. In plaats daarvan voer je een voorspelbaar gesprek, waarbij jij de kaders bepaalt en in control bent. 

Gesprekstechnieken voor een coachende mindset

Je krijgt als management meer voor elkaar met een coachende mindset. Dat is een mindset waarmee je een veilige situatie creëert, waarin je goede vragen stelt én vervolgens echt luistert.

Dat lukt met een aantal basis gesprekstechnieken. Gebruik ze om gesprekken te voeren zoals jij dat wilt, terwijl je de verantwoordelijkheid bij de medewerker legt. Die medewerker komt zelf tot nieuwe inzichten en onderneemt actie, zodat jij daarmee het doel bereikt.

Belangrijke gesprekstechnieken die daarbij helpen zijn bijvoorbeeld:

  • Respectvol confronteren
  • Vraagtechnieken
  • Slecht nieuws brengen
  • Het verzuimgesprek

Het zijn stuk voor stuk lastige situaties als je daar weinig ervaring mee hebt, en als je daarvoor de gesprekstechnieken niet kent. Door je daar tijdens een basisopleiding in te verdiepen krijg je de handvatten waarmee je direct aan de slag kunt. 

Gebruik de gesprekstechnieken voor het management om bijvoorbeeld heldere werkafspraken te maken, om goed om te gaan met ethische kwesties en om medewerkers te motiveren om zelf het initiatief te nemen. Je faciliteert, begeleidt en daagt uit, zodat je als manager niet langer overal zelf bovenop hoeft te zitten. De coachende stijl legt de verantwoordelijkheid bij de medewerker, die daar uit eigen motivatie mee aan de slag gaat. 

No nonsense coaching

Gesprekstechnieken voor het management zijn heel praktisch. Dat vraagt om no nonsense coaching, die nergens omheen draait. Natuurlijk is er sprake van onderliggende theorie en gaat het om technieken die zich in de praktijk hebben bewezen.

Tegelijkertijd wil je daar vooral zelf mee aan de slag, door ermee te oefenen. Je zal merken dat het op die manier aanvoelt als een tweede natuur. Managers die de coachende stijl omarmen in hun gesprekken krijgen meer gedaan door medewerkers waarmee ze samenwerken. 

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Deurknevels zijn een cruciaal onderdeel van de hardware op schepen, zowel esthetisch als functioneel. In deze gids delen we essentiële tips voor het…
Als het gaat om het kopen van een scootmobiel, is ScootmobielCentrum.com dé plek waar kwaliteit, expertise en klanttevredenheid samen…
Problemen met de leidingen in huis kunnen voor huiseigenaren slechts kleine en kortstondige ongemakken veroorzaken, maar voor kantoren kan zelfs de…
Een personeelsfeest is altijd een goed idee. Het is dé manier om je personeel te bedanken voor hun harde werk. Daarnaast draagt een goed feest bij aan…
Wat is een luxe auto? Als we de strikte, conservatieve definitie zouden volgen, zou het iets zijn in de trant van een gigantisch, opvallend en toch…
Het dak van je bedrijfspand is van essentieel belang voor de bescherming van je activa en werknemers. Het proactief nemen van preventieve maatregelen…