Inhoudsopgave
Wat zijn HR-analytics?
HR-analytics wordt ook wel personeelsanalyse of talentanalyse genoemd. Deze technologie verzamelt, analyseert en rapporteert HR-gegevens. Op die manier is je organisatie in staat om te herkennen hoe successen sneller behaald kunnen worden op basis van HR-statistieken. Deze helpen bij de besluitvorming. In een notendop is een HR-analyse een datagestuurde beschouwing van je Human Resources Management. De HR-manager in kwestie krijgt de beschikking over een hulpmiddel om de training, werving en de prestatie-evaluatie van personeel te optimaliseren. Het helpt tevens bij de planning van eventuele opleidingsprogramma’s.
De opkomst van HR-analytics in het bedrijfsleven
Dit onderzoek toont aan dat HR-analytics nog in de kinderschoenen staat, maar veel potentie heeft de aankomende jaren: je leest er meer over de opkomst van HR-analytics. We zien dat data overal een leidende dan wel bepalende bron van informatie zijn. Van optimaal commercieel gebruik van sociale media bijvoorbeeld, om je onderneming sneller aan de gewenste doelgroep te koppelen. Vergelijk het met sport, waarin verzamelde statistieken een helder beeld geven van de team- en individuele prestaties.
De juiste mensen op de juiste plekken: HR Analytics zorgt ervoor
Je hebt er als ondernemer of leidinggevende met HR-analytics straks dus een snelle tool bij om een team aan te sturen. Dit is niet alleen prestatiegericht, want in het systeem wordt rekening gehouden met de mens achter een personeelsnummer. Je houdt nauwkeurig bij wie waaraan werkt, hoe efficiënt die persoon hiermee bezig is, en waar de uitdagingen liggen. Heeft iemand moeite met een taak of opdracht, dan kun je hem of haar laten worstelen, of juist het werk uit handen nemen en degene elders te positioneren. Iedereen doet idealiter waar hij goed in is. Simpel gezegd stuur je de ideale basisopstelling het veld in.
Wat wordt er zoal gemeten door HR-analytics?
Een aantal voorbeelden die via een HR dashboard worden opgenomen in de waslijst aan bruikbare statistieken: allereerst is er de omloopsnelheid van het personeelsverloop. De instroom staat voor het aantal werknemers dat wordt aangenomen, de doorstroom voor het aantal werknemers dat zich intern ontwikkelt en de uitstroom voor mensen die hun heil elders gaan zoeken. Dit totale verloop onder de loep nemen is jaar in, jaar uit essentieel, zeker bij grote bedrijven.
Ziekteverzuim en verlof
Ziekteverzuim geeft inzicht over tevredenheid van de werknemers, hun productiviteit en de algemene werkdruk. Vooral die laatste is in deze eeuw belangrijk geworden omdat iedereen wel iemand kent met een burn-out, of er zelf mee kampt. Een werknemer die zich in drukke tijden vaak afmeldt of zich vaak terugtrekt door thuis te gaan werken, geeft bewust of onbewust een signaal af. Wanneer meerdere dit doen, is het wellicht tijd om wat druk van de ketel te halen of meer mensen in te huren. Ook het verlof – hoeveel en wanneer dit opgenomen wordt, zegt hier iets over. Sowieso wordt de administratie die met het verlof gepaard gaat, in een moeite door nauwkeurig bijgehouden.
Personeelskosten, training efficiëntie en resultaten
In het HR-dashboard worden verder de personeelskosten gemonitord en overzichtelijk gemaakt, zelfs op internationaal niveau. Want wie mensen in het buitenland aan zijn onderneming koppelt, heeft meer informatie nodig over de geldstromen in dat land. Bovendien is in dit gedeelte goed te zien hoe het salaris wordt verdeeld.
Prestaties verbeteren dankzij HR Analytics
Tijdens trainingen geven HR-analytics weer inzicht in de vorderingen tijdens deze periodes. Er worden analyses uitgevoerd op basis van testscores en prestatieverbeteringen om te kunnen zien of de training daadwerkelijk het gewenste resultaat geeft. Bijvoorbeeld onder het kopje ‘inkomsten per werknemer’: hoeveel winst harkt een individuele werknemer binnen? Kort samengevat heb je een behapbaar overzicht van de algemene prestaties van je onderneming. Per week, per maand, per kwartaal of per jaar – net wat je ideaal vindt.
HR-analytics als hulpmiddel, niet als leidinggevende
HR-analytics helpt je dus bij je bedrijfsmatige besluitvorming. Toch is het zaak om de boel regelmatig met menselijke zintuigen te blijven beschouwen. Data zijn er in de eerste plaats als hulpmiddel, maar de eindredactie heb je zelf in handen. Soms zegt de computer ‘nee’ terwijl alles in jou ‘ja’ schreeuwt, omdat je een zakelijk instinct hebt dat je zelden in de steek laat. Blijf daarom op deze website meer over financiën lezen!