Nu we ons bevinden in een economie dat langzamerhand aantrekt en vast zit in een krappe arbeidsmarkt, wordt het steeds lastiger voor consultancybureaus om afgestudeerden en starters te werven voor hun klanten. Hoe kun je als bedrijf jezelf onderscheiden van je concurrenten en jezelf aantrekkelijk maken voor deze young professionals van de nieuwe generatie Z? Beter bekend als ‘digital natives’ en ‘duurzaamheid ambassadeurs’, de nieuwe generatie van net afgestudeerd talent is een mysterieuze doelgroep voor de huidige recruiters. Toch zijn er maar een paar punten waar je als werkgever op moet letten wanneer je dit talent wilt toetrekken. Wij hebben ze op een rijtje gezet in dit blog.

Inhoudsopgave

Wees doelbewust en geef aandacht hieraan

Net zoals hoe sollicitanten doelbewust een motivatiebrief schrijven, zo moeten bedrijven ook omgaan met hun bedrijfsprocessen. De huidige generatie is enorm doelbewust: niet alleen waarderen ze wanneer de bedrijven toewerken naar een betere toekomst, ze zetten hun eigen privé zaken op nummer één. Dit betekent dat financiële zekerheid en een betekenisvolle baan bij een groen en sociaal aangedreven werkgever hoog in het vaandel staan. Het is dus niet zo gek dat de huidige groep aan sollicitanten op zoek zijn naar bedrijven die ook matchen met hun eigen behoeften en helpen om deze persoonlijke doelstellingen te realiseren. Dit gaat ook verder dan het geven van secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen en een zakelijke OV-kaart: hun rol moet ook bijdragen aan een betere toekomst voor iedereen.

Creëer een open en gelijkwaardige werkomgeving

Naast een betekenisvolle baan, vindt generatie Z het belangrijk dat een bedrijf een open cultuur stimuleert die gelijkwaardigheid en ambitie voorop stelt. Hiërarchische ideeën en praktijken is iets waar deze groep geen liefhebber van is, dus het is belangrijk om een cultuur te creëren die een gelijkwaardige manier van samenwerken stimuleert. Hierin worden werknemers die ouder zijn (in leeftijd of werkervaring) gezien als collega’s met meer ervaring waarvan ze kunnen leren. Daarnaast vindt de nieuwe generatie het ook belangrijk dat ze een band kunnen opbouwen met hun collega’s. Faciliteer dit binnen je organisatie door virtuele en offline events te organiseren, naast de wekelijkse stand-ups of eenzijdige team meetings, aldus organisaties zoals Beaks.nl.

Benut je social media effectief en efficiënt

Hoe wil je de nieuwe generatie zo effectief en efficiënt mogelijk bereiken? Juist, door social media. Deze generatie wordt niets voor niets de digitale ‘natives’ genoemd van de huidige samenleving. Zorg dus dat je als werkgever de waarden en normen van je bedrijf zo goed mogelijk laat overbrengen door het inzetten van de juiste boodschap en medium. Hiervoor hoef je niet al te veel moeite, tijd en geld in te stoppen: een simpele ‘een dag’ bij X bedrijfsvideo is al genoeg. Hoe authentieker, hoe beter. Daarnaast werkt het ook goed om je vacatures visueler te maken, want dit trekt de aandacht van generatie Z individuen ook aan.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Je kent vast de situatie waarin plotseling je auto het begeeft of waarin onverwacht je werksituatie verandert. Op dat moment ontstaat er stress omdat…
Klaar om de sprong te wagen in de wereld van bedrijfsvastgoed? In vijf stappen nemen we je mee door het aankoopproces – van het stellen van de juiste…
Heb je ooit nagedacht over een carrière in de bouw? Het vak van timmerman is niet alleen veelzijdig en uitdagend, maar biedt ook tal van…
Toegangspoorten zijn essentieel in verschillende omgevingen, of het nu gaat om woningen, bedrijfspanden, sportscholen of andere openbare locaties. Ze…
De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor ondernemers nog altijd lastig om vacatures ingevuld te krijgen. Hoewel de krapte iets lijkt af…
In dit artikel gaan we de discussie aan over een onderwerp dat vaker voorkomt als er een beëindiging van de arbeidsovereenkomst plaatsvindt. We doen…