Meerwaarde van een jeugdconsulent
Een jeugdconsulent is een professional die gespecialiseerd is in het begeleiden van jongeren op verschillende gebieden, zoals mentale gezondheid, sociale vaardigheden, schoolprestaties en persoonlijke ontwikkeling. Ze werken vaak vanuit de gemeente, maar hun diensten kunnen ook worden ingezet op scholen, zoals basis-, middelbaar- en vervolgonderwijs, of binnen bedrijven waar jongeren werken. Want jongeren moet je op een andere manier begeleiden dan de meer ervaren medewerkers.
De jeugdconsulent is er naast de jongeren net zo goed voor de ouders. Ouders kunnen vaak hulp en ondersteuning nodig hebben bij het opvoeden en begeleiden van hun kinderen, vooral wanneer er sprake is van problemen of uitdagingen. De jeugdconsulent fungeert als een brug tussen ouders, jongeren en de verschillende instanties en hulpverleners die betrokken zijn bij het welzijn van de jeugd. Ze bieden ouders advies, begeleiding en informatie over beschikbare diensten en programma’s die kunnen helpen bij de ontwikkeling en het welzijn van hun kinderen. Door samen te werken met ouders kunnen jeugdconsulenten een positieve impact hebben op het gezinsleven en de algehele gezondheid en welzijn van de jeugd bevorderen. Daarom is het goed om een jeugdconsulent vacature uit te zetten, want ook in het bedrijfsleven kan een jeugdconsulent deze meerwaarde bieden.
De gevolgen van stress
Stress is een reactie van het lichaam op druk. We worden nerveus, hebben een verhoogde hartslag, kunnen moeilijk slapen en hebben meer honger. Heel eventjes stress kan goed zijn om een deadline te halen. Even de schouders eronder en gaan, terwijl je daarna heerlijk kan ontspannen. Maar als deze spanning lang aan houdt, dan gaan er verschillende dingen in het lichaam mis. Zo is het suikergehalte in het bloed dan altijd hoger en maak je stresshormonen aan. Door de verhoogde alertheid van het lichaam, raak je langzaam uitgeput. Een jeugdconsulent kan jongeren helpen bij het omgaan met stress en druk. Ze bieden een luisterend oor, geven advies en begeleiden jongeren bij het ontwikkelen van coping strategieën om stressvolle situaties beter het hoofd te kunnen bieden. De consulent helpt hierbij de jongeren en hun ouders om de druk te verlagen zodat de mentale gezondheid en dus het welzijn verbetert. Je wil toch niet dat je jonge personeel al op jonge leeftijd te maken krijgt met een burn-out en dus met een arbo-arts?
Waar komt die druk vandaan?
De jeugdconsulent staat vervolgens stil bij het onderzoeken waar de prestatiedruk precies vandaan komt. Meestal komt het uit verschillende hoeken, denk hierbij aan verwachtingen van buitenaf, zoals schoolprestaties, sociale normen op sociale media, verwachtingen van ouders, en zelfopgelegde doelen. Door deze vormen van druk te identificeren kan de jeugdconsulent gericht aan de slag gaan om de druk te verminderen.
Jeugdconsulenten bij de gemeente
Vaak werken jeugdconsulenten vanuit de gemeente en worden zij ingezet wanneer er een zorgvraag is vanuit bijvoorbeeld scholen of een huisarts. Via de gemeente werkt de jeugdconsulent vaak samen met andere professionals, zoals docenten, psychologen en hulpverleners. Ouders kunnen overigens ook via de gemeente terecht bij de jeugdconsulent om zo vragen te kunnen stellen en samen een ontwikkelplan op te stellen.
Ideaal voor scholen en bedrijven
Je kan de zorg ook dichterbij halen. Zo zouden op scholen en bij bedrijven waar veel jongeren werken de toegang tot een jeugdconsulent vergemakkelijkt kunnen worden. Zo kan de jeugdconsulent direct helpen bij het vinden van balans tussen school, werk en vrije tijd. En dat kan weer leiden tot een verhoogd werkplezier en betere prestaties op school of op de werkvloer. Jongeren leren hoe ze effectief met stress kunnen omgaan en hun tijd en energie kunnen verdelen, wat essentieel is voor succes op lange termijn.
Kortom, een jeugdconsulent is in deze tijd voor jongeren van onschatbare waarde. Ze bieden ondersteuning bij stress, druk en mentale gezondheidsproblemen, bevorderen werkplezier en prestaties, en dragen bij aan de sociale en emotionele ontwikkeling van jongeren. Het is belangrijk om te investeren in de mentale gezondheid van jongeren om zo een gezonde en veerkrachtige generatie te creëren, die met plezier aan de slag gaat.