Security awareness verdient op dit moment meer aandacht dan ooit tevoren. Met een toenemend aantal cyberaanvallen is het belangrijk voor individuen én bedrijven dat er sprake is van optimale IT-beveiliging. Cybercriminelen weten met de dag beter hoe ze medewerkers in de val lokken. Ze zoeken de zwakste schakel op met technieken als phishing en social engineering. Voor je het weet, leiden menselijke fouten tot specifieke gevaren.

Inhoudsopgave

Waarom is security awareness belangrijk?

In de tijd waarin we nu leven is het creëren van veiligheidsbewustzijn cruciaal. Security awareness training helpt medewerkers om beter met cybersecurity om te gaan. Dit uit zich op de volgende manieren:

  • Creëren bewustwording: Alles begint met het creëren van bewustwording. Veel mensen zijn namelijk niet op de hoogte van de potentiële gevaren. Bewustwording bij je personeel ontwikkelen op verschillende afdelingen is een belangrijke eerste stap voor security awareness.

  • Leidt tot gedragsverandering: Vervolgens is het doel dat security awareness training voor gedragsverandering zorgt. Je medewerkers gaan dankzij de security awareness training anders om met informatiebeveiliging. Het proces van het herkennen van een cyberaanval leidt tot andere vervolghandelingen. Zo gaan deelnemers van een cyber security workshop in de toekomst ook echt anders om met eventuele bedreigingen.

  • Activeert human firewall: In principe creëer je zo dus een human firewall voor een organisatie. Een security awareness programma gaat ervoor zorgen dat een hele organisatie een veiligere IT-omgeving hanteert. Van de werknemers met de minste verantwoordelijkheden tot aan het management en de directie.

  • Effectieve bescherming tegen veiligheidsrisico’s: Een effectieve bescherming tegen veiligheidsrisico’s is voor iedere organisatie buitengewoon waardevol. Zeker in een wereld waarin gegevensbescherming nog te weinig aandacht krijgt. De security awareness training leidt tot het realiseren, begrijpen en onderscheiden van gevaren.

Waar bestaat security awareness training uit?

Om dit alles mogelijk te maken, is een optimale aanpak vereist. Bijvoorbeeld een security awareness e-learning die aan niks te wensen overlaat. Zo moet je op dit gebied in grote lijnen denken aan de volgende concepten:

  1. Testen gedrag medewerkers: Het testen van het gedrag van personeel binnen organisaties is cruciaal. Dit zorgt ervoor dat je een idee krijgt van de huidige aanwezige kennis. De belangrijke afdelingen binnen het hele bedrijf worden hierin meegenomen. Zo ontdek je hoe mensen omgaan met e-mail, malware, phishing en iedere andere techniek die hierbij relevant is.

  2. In kaart brengen veiligheidsniveaus: Aan de hand van het testen van de medewerkers breng je vervolgens de veiligheidsniveaus in kaart met betrekking tot de cybersecurity. Je kijkt waar in de praktijk de zwakke plekken liggen en waar in iets als een e-learning dus behoefte aan is. Medewerkers verschillen van nature in bewustzijn, opleiding en actie met betrekking tot dit onderwerp. Zo ontstaat er een totaalbeeld van de security awareness.

  3. Trainen van medewerkers: Vervolgens ga je over tot het daadwerkelijk trainen van de medewerkers. Het doel is om jouw medewerkers de sterkste schakel in informatiebeveiliging te maken. Middels een e-learning over security awareness of een ander soort security awareness training is het mogelijk om forse stappen te zetten. Aan de hand van verschillende modules, trainingen en lessen leiden dergelijke workshops daadwerkelijk tot resultaten.

Nu voor security awareness kiezen

Hecht je dus veel waarde aan security en wil je dat je medewerkers hier bewust mee bezig zijn? Dan is het cruciaal om deze betrokkenheid aan te wakkeren aan de hand van de juiste simulaties, onderwerpen en behoeften. Het herkennen van zaken als phishing, gevaarlijke e-mails en andere zaken gaat dan in één klap een heel stuk beter. Met de essentials van cybersecurity verduidelijk en vergroot je security awareness voor medewerkers in allerlei sectoren.

Met de voortgang door workshops over cybersecurity trekken cybercriminelen voortaan niet meer aan het langste eind!

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Iedereen moet eraan geloven, of je nu wilt of niet. Dat klinkt negatiever dan het is, want het verduurzamen van je bedrijf is behalve een nuttig ook…
Staat er een bedrijfsverhuizing voor de boeg? Dat is spannend, maar ook iets om naar uit te kijken! Een nieuw pand betekent ook een nieuw avontuur. Je…
In de wereld van e-commerce zijn efficiënte logistieke processen essentieel voor het succes van een online business. Fulfilment en e-fulfilment zijn…
Werken op kantoor kan soms een uitdaging zijn. De vele afleidingen, de drukte en het gebrek aan motivatie kunnen de productiviteit van de mensen…
Heel wat bedrijven kampen met krapte op de arbeidsmarkt. Een vacature die wordt opengesteld kan lang niet altijd rekenen op tientallen reacties van…
In de immer competitieve wereld van online zichtbaarheid is het essentieel om je plek in de zoekresultaten van Google te optimaliseren. Stel je voor…