Nederlandse webshopeigenaren kijken graag over de landgrenzen om ook daar omzet te behalen.

Inhoudsopgave

Zo bestaat bijvoorbeeld het klantenbestand van Nederlandse webshops voor 34% uit buitenlandse klanten. Heb jij een webshop of website en wil je ook in het buitenland verkopen of diensten leveren? Dan heb je een Engelstalige, globale website nodig. In deze blogpost leggen we je het stappenplan uit voor een succesvolle, globale website.

Eén domein of meerdere domeinen?

Voor een meertalige website heb je twee keuzes. Ten eerste kun je kiezen voor één domein voor al je taalversies, bijvoorbeeld mywebsite.com waarbij je Nederlandse taalversie dan waarschijnlijk in de folder mywebsite.com/nl staat. Eén domein heeft enkele grote voordelen:

  • Voor zoekmachineoptimalisatie (lees voor Google) is één website meestal beter.
  • Het beheren van één website is meestal gemakkelijker. 

We raden af om een .nl domein te gebruiken voor je globale website, omdat dit zowel voor je internationale doelgroep als voor Google niet optimaal is.

Daarentegen kun je ook kiezen voor meerdere domeinnamen, bijvoorbeeld mijnwebsite.nl en mywebsite.com. Als je dan een Duitse taalversie van je website toe wilt voegen, dan kun je voor meinewebseite.de kiezen. Dit heeft het volgende voordeel.

  • Sommige marketeers beweren dat een lokaal topleveldomein, bijvoorbeeld .nl of .de, meer gewaardeerd wordt door websitebezoekers uit het land van het lokale topleveldomein. Zo zouden bijvoorbeeld Fransen een .fr domein meer vertrouwen dan een .com domein. Voor deze stelling hebben we geen ondersteunende data gevonden. Wel vonden we in een enquête uit 2016 dat Engelsen een lokaal topleveldomein of een .com domein meer vertrouwen dan topleveldomeinnamen zoals .eu, .biz en .digital. 

Kies een geschikt contentmanagementsysteem

Het contentmanagementsysteem (cms) is de software waarmee je website gebouwd wordt. Sommige systemen zijn geschikter voor een internationale website dan andere. Vraag je websitebouwer de volgende zaken:

  • Plaatst het cms automatisch hreflangs tussen de verschillende taalversies? Hreflangs geven de taal van de content en optioneel de locatie waarop de content gericht is. Zonder hreflangs maak je het Google en andere partijen moeilijker om je content op waarde te schatten.
  • Is het cms flexibel met het creëren en wijzigen van url’s en pagina’s? Als je besluit een Engelse versie van je website toe te voegen, maken sommige systemen voor iedere Nederlandse pagina een Engelse tegenhanger. Dit lijkt handig, maar als je niet al je pagina’s wilt of kunt vertalen, dan is dit helemaal niet voordelig. Ook wil je je Engelse url’s in het Engels tonen, bijvoorbeeld mywebsite.com/myproducts. Dit lijkt logisch, maar in bijvoorbeeld in Wix is het niet mogelijk om url’s per taal te wijzigen. We raden je daarom een flexibel cms aan waarin jij zelf bepaalt welke content je in het Engels wilt tonen. 

Voer een zoektermenonderzoek uit

Wil jij je nieuwe buitenlandse klanten via Google naar je website trekken? Dan moet je wel eerst weten op welke voor jou relevante zoektermen je klanten in Google zoeken. Online zijn enkele gratis tools beschikbaar waarmee je al een aardig beeld kan krijgen van zoektermen en bijbehorende zoekvolumes. Voor een volledig en fijnmazig zoektermenonderzoek adviseren we om een online marketingbureau in te schakelen. Marketingbureaus beschikken over professionele software en kunnen zoektermen direct voor je categoriseren.

Laat je webteksten professioneel vertalen

Nu is het tijd voor het creëren van de Engelse teksten. Hierbij houd je natuurlijk rekening met het zoektermenonderzoek. Voor een optimale vertaling adviseren we om gebruik te maken van een professioneel vertaalbureau Engels, zoals Vertalingen.nl. Een goed vertaalbureau laat je teksten vertalen door een native speaker met ervaring in jouw branche en die rekening houdt met culturele gevoeligheden. Zo komt de boodschap ook in het Engels goed over.

We wensen je veel succes met je globale website!

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Tenten zijn een essentieel onderdeel van veel zakelijke evenementen, zoals beurzen, outdoor promoties, en zelfs tijdelijke buitenkantoren. Ze bieden…
In 2024 zien we een voortzetting van de trend waarbij zit sta bureaus een onderdeel van de moderne werkplek worden. Deze bureaus zijn niet alleen…
Als ondernemer is het signaleren van onbetaalde facturen een onvermijdelijk onderdeel van het zakendoen. Wanneer klanten hun rekeningen niet betalen,…
In de wereld van vandaag, waar milieubewustzijn en het welzijn van werknemers voorop staan, zoeken bedrijven naar innovatieve manieren om hun personeel…
Als beginnende ondernemer hoef je het wiel gelukkig niet opnieuw uit te vinden. Er zijn immers al duizenden jaren ondernemers actief en daar kun je van…
SEO. We kunnen niet meer zonder. In deze steeds veranderende wereld is het des te belangrijker om op te vallen tussen de ontelbare websites die er…