Winst maken: het is meer dan een financiële doelstelling; het is de levensader van je onderneming. Maar wat als je bedrijf groeit in omzet en toch geen winst realiseert? Dit is een veelvoorkomende situatie voor mkb-ondernemers. Dit artikel spreekt direct tot jou, de ondernemer die hard werkt om te groeien, maar worstelt om winstgevendheid te bereiken.

Inhoudsopgave

Waarom is winst zo cruciaal? Omdat het niet alleen de duurzaamheid van je bedrijf waarborgt, maar ook je vermogen om te investeren, innoveren en uiteindelijk te genieten van de vruchten van je arbeid. Zonder winst blijft je bedrijf kwetsbaar en blijf jij voor je bedrijf werken in plaats van aan je bedrijf.

Het draait allemaal om een groeisysteem, een strategisch raamwerk dat niet alleen groei stimuleert, maar ook winstgevendheid garandeert. Dit is geen standaard “hoe maak je winst” handleiding; het is een gids voor duurzame groei en winstgevendheid, specifiek ontworpen voor jouw situatie als mkb-ondernemer. We leggen uit hoe je dit groeisysteem in je eigen bedrijf kunt implementeren, zodat je niet alleen vandaag overleeft, maar ook morgen floreert.

De eerste stap naar groeien met winst = Systematiseren

Hiervoor moet je eerst de basis leggen, namelijk door te systematiseren. Belangrijk hierbij om te beseffen is dat gewoon groeien niet hetzelfde is als schalen. Groei gebeurt vaak lineair: een bedrijf voegt nieuwe middelen toe, en daardoor neemt de omzet toe. Bij schalen stijgt de omzet echter zonder dat er aanzienlijk meer middelen worden ingezet. Dit leidt tot een toename van de winstgevendheid.

Systematiseren als fundatie

Misschien lijkt de situatie op dit moment uitzichtloos. Maar geloof ons, ook voor jou is er een uitweg: systematisch schalen. Dit betekent niet per se dat je je hele bedrijf moet automatiseren, maar eerder dat je bepaalde werkwijzen systematisch moet uitvoeren, zodat je je bedrijf kunt schalen en het als een geoliede machine draait. Zo wordt je bedrijfsvoering voorspelbaar en hoef je niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden.

En hoe doe je dat, je bedrijf opschalen?. Dit houdt in dat je parallel verschillende aspecten van je bedrijfsvoering ontwikkelt, zonder dat je je hele bedrijf overhoop hoeft te halen. Het resultaat is een aanvankelijk voorzichtige exponentiële groei die zich geleidelijk versterkt naarmate je deze strategie verder uitrolt. Kort gezegd betekent dit dat je focust op het tegelijk laten groeien van verschillende factoren binnen je bedrijf:

  • Het aantal leads
  • Het aantal klanten per lead
  • Het aantal orders per klant
  • Het aantal producten per order
  • De prijs per product
  • De klantlevensduur

 
Deze factoren werken samen om een exponentiële toename van je omzet en winst te realiseren. En dan ga je schalen en zul je direct ondervinden wat voor impact dit heeft op je bedrijf. 

Jij bent nu aan zet: Maak de sprong naar winstgevendheid

De weg naar winstgevend ondernemen ligt recht voor je. Begin met het identificeren van de groeifactoren die op dit moment in je bedrijf onderbenut zijn. Neem bewuste stappen om elk van deze factoren te verbeteren en te laten groeien. Werk aan je strategie en implementeer deze met vastberadenheid. Weet dat de weg naar winstgevend ondernemen binnen handbereik is.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Werk je als zelfstandige zonder personeel en ben je financieel adviseur? Dan ben je je er vast van bewust dat je dagelijks bent blootgesteld aan…
De discussie rondom de afschaffing van de salderingsregeling in Nederland is een hot topic onder zonnepaneelgebruikers en energiebewuste consumenten….
Als ZZP’er werken kent vele voordelen. Je bepaalt je eigen uren en je eigen tarieven en jij hebt alles te zeggen over je eigen zaak. Echter, bij…
Autogarages maken gebruik van eindeloos veel gereedschappen en hulpmiddelen om het werk beter, efficiënter en uiteraard op hoog niveau uit te kunnen…
Gehoorschade op de werkvloer is een sluipend gevaar dat vaak te laat wordt opgemerkt en onomkeerbaar is. Als werkgever is het jouw verantwoordelijkheid…
Als je je een beetje verdiept hebt in beleggen, of als je het financiële nieuws af en toe leest, dan heb je vast wel eens gehoord van de ‘S&P 500’….