Als ondernemer bouwt niemand anders een pensioen voor je op. Daarvoor moet je dus zelf aan de slag. Maar om je zuurverdiende geld-voor-later nou op de beurs in de waagschaal te leggen? Je hebt het waarschijnlijk al druk genoeg zonder ook nog eens de gewiekste beurshandelaar te moeten uithangen. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig om toch een goede kans op een aantrekkelijk rendement te hebben. Indexbeleggen heeft wel de voordelen, maar niet de risico’s van actief beleggen.

Inhoudsopgave

Beleggen kan op verschillende manieren. Fanatiekelingen vinden het leuk en spannend om de beurs nauwlettend te volgen en zijn daar dagelijks mee bezig. Zij doen aan actief beleggen: aandelen kopen waarvan je denkt dat ze gaan stijgen, en aandelen van de hand doen als je verlies verwacht. Gelukkig is er ook een andere manier, die veel minder tijd kost bovendien op termijn veelal nog een beter resultaat geeft ook: indexbeleggen (ook wel passief beleggen genoemd).

Indexbeleggen is beleggen in duizenden aandelen en obligaties tegelijk, door middel van vaste indexfondsen. Daarmee profiteer je wel van de winst, maar loop je geen onnodige risico’s (zoals wanneer je er tóch naast zat met je beursvoorspelling…). Dat scheelt bovendien ook aardig in de kosten, en dat merk je onderaan de streep. Minder kosten = meer rendement. En dat kan oplopen.

Waarom indexbeleggen?

Veel beleggingsfondsen proberen te voorspellen welke aandelen het beter gaan doen. Dat is egostrelend als je het een keer goed hebt, maar… de beurs is in de praktijk hardnekkig lastig te voorspellen. Het kost ook geld: kosten van een fondsmanager, een onderzoeksteam en veel transactiekosten voor het actief aan- en verkopen van aandelen en obligaties. Daarom kiest Brand New Day voor indexbeleggen. Dan beleg je niet in aandelen die een beursanalist speciaal voor je uitzoekt, maar in grote delen van de hele markt tegelijk. Door die enorme spreiding is het onwaarschijnlijk dat een crisis in een bepaalde sector of in een specifiek land je beleggingen onmogelijk in één keer onderuithaalt.

Beleggen of sparen?

Geld opzijzetten voor je pensioen is voor een ondernemer altijd een goed idee, want belastingvoordeel heb je of je nou spaart of belegt. Er zijn wél wezenlijke verschillen tussen sparen en beleggen. Als je nog flink wat tijd hebt voordat je AOW-leeftijd zich aandient, levert beleggen naar verwachting flink meer rendement op dan sparen. In onderstaande grafiek zie je de historische rendementen van beleggen en sparen over periodes van 20 jaar. Wat opvalt is dat het beleggingsrendement in geen enkele periode van 20 jaar minder was dan de spaarrente (en vaak een stuk meer).

 

Indexbeleggen is er in meerdere smaken (modelportefeuilles), van zeer offensief tot zeer defensief. Risicoloos beleggen bestaat niet en je kunt altijd een deel van je inleg verliezen. Slaap je onrustig als de beurs in mineur is? Kies dan voor defensief of zeer defensief indexbeleggen, want dan zit je geld voor het grootste deel in (veel veiliger) obligaties in plaats van aandelen. Wat natuurlijk ook kan is sparen voor je pensioen, waarbij je (een deel van) je inleg voor langere tijd tegen een vaste (in plaats van variabele), hogere rente kunt vastzetten in één of meer deposito’s.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
In de huidige bedrijfswereld is efficiënt personeelsbeheer van groot belang. HR software biedt hiervoor uitkomst. Deze software kan de communicatie en…
24 oktober 2024, Amsterdam – Vanaf vandaag bundelen New10 en Ockto hun krachten om financiering voor ondernemers in het mkb makkelijker en veiliger te…
Naast meubilair voor binnen zal een horecagelegenheid vaak over terrasmeubilair willen beschikken. Vaak is dit andere meubilair dan binnen wordt…
Fietsen is gezond, dat is natuurlijk welbekend. Dat geldt net zo goed voor jouw personeel. Maar als je wilt dat mensen de fiets pakken om naar het werk…
Het opstellen van een afvalbeleid kan een uitdagende taak zijn, maar het is essentieel voor elk bedrijf dat verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn…
Een auto van de zaak is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde die werkgevers kunnen aanbieden aan hun werknemers. Het kan verschillende…